“Destinar diners públics a esterilitzar i educar animals és, a la llarga, una inversió”

Núria López del Rio amb l’Atreyu, un gos de dos anys que busca família que el vulgui adoptar
27/02/2020 - 16:56h

Entrevistem una de les responsables de l’associació Vilanimals, Núria López del Rio, que dona a conèixer la nova ordenança de protecció dels animals

El juny del 2018 va entrar en vigor a Vilafranca la nova ordenança municipal de protecció dels animals i de la seva tinença, aprovada per unanimitat pel ple dos mesos abans. Cal destacar que la vila ja disposava d’una ordenança, però es va actualitzar i millorar. El text es va redactar juntament amb algunes entitats especialitzades. Una d’elles, Vilanimals, va guanyar un concurs públic per poder donar a conèixer aquests últims mesos l’ordenança gràcies a diverses xerrades i uns tríptics dissenyats de manera voluntària per l’Arsenal i amb la col·laboració de l’empresa InterCanis.

Quins aspectes positius destacaria de l’ordenança d’animals?
Ens agrada, per exemple, el fet que prohibeixi la cria d’animals en domicilis particulars, i també el fet que si tens un mascle i una femella a casa, n’hagis d’esterilitzar un dels dos. També ens satisfà que es prohibeixi regalar animals sense un contracte de tinença responsable i la norma que diu que els animals no poden estar tancats a balcons, celoberts, galeries o terrasses, sinó que han de disposar sempre de lliure entrada a l’interior de l’habitatge. A més, l’ordenança considera els animals com a éssers sensibles, no com a objectes.

Es tracta de fomentar la convivència entre animals i persones, oi?
Sí. Moltes trucades que rebem són de gent que es queixa que un veí té el seu gos al balcó tot el dia, cosa que els provoca molèsties perquè el gos borda molt o fa les seves necessitats allà perquè no el treuen. Això no es pot permetre. L’ordenança diu que els gossos mai poden estar sols més de 12 hores, i han de sortir a passejar almenys dos cops al dia. També volem que hi hagi més mesures per poder multar les persones que no recullen els excrements. Creiem, per exemple, que es podria invertir a fer anàlisis d’ADN als excrements per poder identificar el gos i, així, poder multar els amos.

Què troben a faltar a l’ordenança?
Creiem que és l’ordenança més avançada del Penedès i Garraf, però un dels temes que reivindiquem des de fa temps és que hi hagi un o dos agents especialistes en protecció d’animals, contractats a través de plans d’ocupació, que es dediquin a controlar la tinença responsable d’aquests animals i a fer complir l’ordenança. Ara qui ho ha de fer és la Policia Local, i comprenem que tenen molta feina.

Com veu aquesta proposta l’Ajuntament?
Diu que no hi ha recursos. De fet, és una de les esmenes que vam incloure a l’ordenança i una de les poques que ens van rebutjar. De fet, ens vam sorprendre que ens acceptessin tantes propostes, però esperem que a poc a poc es vagin fent més passos. Una altra cosa molt important és potenciar l’esterilització d’animals per evitar la saturació del centre d’atenció d’animals i dels refugis.

Com es podria fer?
El que demanem és que l’Ajuntament faci campanyes subvencionades d’esterilització perquè creiem que, a la llarga, és una inversió, ja que el que no gasta en esterilització ho ha d’aportar després al centre d’atenció d’animals. Sí que és cert que alguns veterinaris fan campanyes puntuals, però el que volem és que la partida del pressupost municipal per a aquests temes pugi, sobretot per qüestions de prevenció.

S’abandonen molts animals?
Moltíssims. El centre d’atenció d’animals està saturat, i som moltes les entitats que donem refugi a animals abandonats. Ens truca molta gent per dir que ja no se’n poden fer càrrec.

Com actuen des de Vilanimals?
Primer intentem trobar una alternativa, però normalment és gent que ho té molt clar. A partir d’aquí busquem una família per a una primera acollida si no trobem cap adoptant immediat. I mentre no podem fer el contracte d’adopció, els demanem a la família que s’intentin quedar l’animal al màxim de temps possible..

Quins són els motius d’abandonament més habituals?
Hi ha de tot, però normalment és perquè no poden o no volen gastar diners en educació. Un dels casos més habituals és el típic de la família que no pot treure l’animal a passejar tant com ho hauria de fer i aleshores l’animal pateix estrès o ansietat i els destrossa el mobiliari, per exemple. També hi ha famílies que tenen aŀlèrgia o que es traslladen, i malauradament cada cop són menys els pisos que accepten animals de companyia. I molta gent el primer que fa és abandonar l’animal, que fins i tot ha passat 8 o 9 anys de la seva vida amb ells. No ho entenem, però intentem buscar una solució. Pel que fa a l’educació, també demanem que es facin cursos subvencionats per evitar abandonaments.

Això significa destinar-hi més recursos públics…
Sí, però, repeteixo que dedicar recursos públics a educació i esterilització a la llarga és una inversió.

Quants animals gestionen?
Una cinquantena de gats i alguns gossos. També gestionem una desena de colònies de gats a Vilafranca. L’Ajuntament els esterilitza i dona suport a les entitats que ens hi dediquem perquè ara ja s’han adonat que les colònies formen part de la fauna urbana i s’ha de respectar la seva forma de viure. Se’ls ha de deixar a la colònia. Tothom que vulgui col·laborar-hi és benvingut, però mai els han d’alimentar per lliure.

Drets dels animals

Espais sanitaris Els animals podran entrar als hospitals, centres sociosanitaris i residències per tal de promoure teràpies saludables i relacionar-se amb els seus propietaris sempre en espais habilitats i amb autorització dels seus responsables.

Àrees d’esbarjo Cal habilitar àrees d’esbarjo per a gossos on poden anar sense lligar per relacionar-se amb altres gossos. Els gossos GPP poden anar sense lligar, però han de portar morrió.

Transport públic Segons l’ordenança vilafranquina, els animals poden anar en transport públic. L’Ajuntament en promourà l’accés sense transportins sempre que estiguin correctament identificats i censats i es compleixi la normativa.

Restauració A Vilafranca els animals podran entrar a restaurants, botigues, hotels i cafeteries sempre que els titulars dels establiments ho permetin.

Condicions de manteniment dels animals

Animals salvatges No es poden capturar animals salvatges urbans, ni tampoc comercialitzar-los. El control dels animals periodomèstics, com els coloms, s’efectuarà sempre de manera ètica i no agressiva.

Habitatge Els animals no poden estar tancats a balcons, celoberts, galeries o terrasses. Sempre han de disposar de lliure entrada a l’interior de l’habitatge. Els gossos mai poden estar sols més de 12 hores.

Possessió No es poden tenir més de 5 animals per domicili. Excepcionalment es podrà sol·licitar una autorització municipal. No es poden passejar més de cinc gossos alhora. A més, estan prohibits els collars de càstig, corretges d’ofec o puntes al coll.

Vehicles Els gossos no poden estar més de 20 minuts dins un vehicle, sempre han de tenir ombra i ventilació i la temperatura del vehicle no pot superar mai els 25 graus.

També et pot interessar

Comentaris