“Hem d’aconseguir una bona convivència amb la indústria”

Montse Mascaró
27/02/2020 - 13:25h

Entrevistem l’alcaldessa de Pacs, Montse Mascaró, amb qui parlem de diferents temes d’actualitat com ara l’onada de robatoris que viu sovint el municipi

Montse Mascaró (Junts per Pacs) és alcaldessa d’aquest petit municipi penedesenc des de finals del 2017, quan va agafar el relleu de Josep Sogas, que va deixar l’alcaldia abans del previst. Anteriorment treballava com a recepcionista en un centre de nutrició i es va sentir tan còmoda al càrrec que va decidir presentar-se a les últimes eleccions del mes de maig. Les urnes li van donar la victòria i ara té cinc regidors al govern, contra els dos que té ERC a l’oposició. Amb ella hem parlat de l’estat actual del municipi i de projectes de futur.

Com valora el resultat que va obtenir a les eleccions passades? Quin és el paper de l’oposició?
Vam obtenir 327 vots, un 67%. Hem millorat els resultats de les eleccions del 2015, on ens va votar un 57,7%. Amb aquestes dades la valoració només pot ser positiva, i això ens representa un repte de nou, ja que era la primera vegada que em presentava com a cap de llista i només repetia un dels regidors. Vaig voler fer un equip on tothom del poble es pogués sentir representat.

Quina és la seva relació amb l’oposició?
El nostre desig és poder recuperar la complicitat que teníem la passada legislatura amb l’oposició i que per raons que desconec de moment no hem trobat.

Quin és l’eix de la seva política?
Consolidar el municipi com un bon lloc on viure, incrementant la qualitat de vida. Per això hem de dotar el poble d’uns serveis mínims bàsics per cohesionar la població i harmonitzar la relació entre indústria i població.

Quines són les seves prioritats per a aquest mandat?
La primera és la tranquil·litat dels nostres veïns, i per això tenim obert el projecte d’instal·lació de càmeres de seguretat. Per altra banda, creiem que tenim la necessitat de disposar d’un espai compartit amb l’escola i la resta de veïns on poder dur a terme diferents activitats.

Quines són les principals inversions que contemplen en els pressupostos d’enguany?
El pressupost encara no el tenim tancat, però volem que sigui agosarat per resoldre les necessitats del municipi, tot i que és complicat per culpa de la llei pressupostària d’estabilitat i sostenibilitat financera d’hisendes locals, ja que encara que tinguem possibilitat de fer inversions amb recursos propis, ens limita la despesa.

Quina és la situació de la reforma de l’edifici de l’ajuntament que tenia prevista?
Aquest projecte de moment quedarà aparcat, però en tenim un altre molt important que encara no puc explicar.

Des de fa un temps tenen diferents onades de robatoris a cases. Com està aquesta qüestió? Quan instaŀlaran càmeres de seguretat?
Com altres municipis, hem patit i seguim patint un greu problema amb els robatoris als domicilis, cosa que ens preocupa molt i, tot i que no hi tenim competència, estem treballant amb els Mossos d’Esquadra per instaŀlar càmeres de seguretat als vials d’accés per tal de disposar d’un control de vehicles “fitxats”. Ara sembla que s’ha aturat una mica l’onada, però suposo que malauradament ha anat a un altre municipi.

I quan les posaran?
Els tràmits són molt lents. No puc donar una data, però la meva previsió és poder fer-ho en un any.

Un any? No és molt de temps?
No depèn de nosaltres. Són els Mossos qui et diuen quan, on i quantes càmeres, i és una mesura revisable cada any. Entenc el sentiment de ràbia, por i impotència dels veïns a qui han robat dins a casa, i comprenem que tots aquests sentiments els projectin en aquest cas cap a l’administració més propera, com l’Ajuntament, però no podem fer-hi més. Mentrestant, hem contractat un vigilant privat, tot i que és una mesura temporal.

Creu necessària la creació d’una associació de veïns per fer d’intermediària amb l’administració?
És necessària i, a més, animo que es faci. Tant de bo cada nucli urbà s’organitzi i pugui crear la seva associació. Tenim els recursos molt limitats i ens ajudaria molt.

L’última polèmica que va patir el municipi va ser la possible instal·lació d’una planta asfàltica a Cales de Pachs, que al final es va tirar enrere. Es va informar correctament oposició i veïnat?
És un tema delicat, i segur que ara ho faríem diferent. Però et puc dir que sí que vam informar el cap de l’oposició en una reunió juntament amb el regidor d’Urbanisme. Li vam explicar el projecte i també va quedar clar que al govern no ens agradava. També vam informar les Cabanyes, que tampoc hi estaven d’acord. Però l’acceptació a tràmit de l’expedient és d’obligat compliment, i és a la fase d’aŀlegacions on teníem constància que els municipis veïns en presentarien en contra i on teníem clar que calia fer front comú per tal que el projecte no tirés endavant. Vam creure que aleshores encara no havia arribat el moment de crear alarma i de començar la mobilització ciutadana.

Però aleshores surt a la llum pública…
Crec que malauradament se’n va fer un ús partidista i es va crear alarma donant informació que no era certa. Es va dir que ja estava tot aprovat i que la instal·lació era imminent.

Com combina Pacs el fet de ser un municipi situat enmig de les vinyes Penedès amb la indústria?
Pacs és un municipi petit, però disposa d’un sector industrial no gaire nombrós però sí molt important. Tant, que les persones a qui dona feina la nostra indústria supera en nombre els veïns empadronats. És per això que la nostra prioritat és la d’establir una molt bona sinergia entre el sector industrial i els veïns i fomentar i aconseguir, amb els mitjans necessaris, una bona coexistència entre la població i la indústria i resoldre els problemes que genera. No podem menystenir els ingressos que es generen al municipi i que es tradueixen en una de les bases impositives més baixes de la comarca.

Se sap alguna cosa més del robatori de documentació que es va produir a l’ajuntament fa uns mesos?
Aquest tema ha quedat sense resoldre. No en sabem res.

Comentaris