ERC veu amb bons ulls la reforma de la plaça de l’Oli, però demana que només sigui per a vianants

26/02/2020 - 12:31h

Els republicans creuen que el govern ha estat poc ambiciós i que el projecte mostra la manca de visió de Junts i PSC per a la millora urbanística del centre

El grup municipal d’Esquerra Republicana a Vilafranca celebra la remodelació de la plaça de l’Oli de Vilafranca, una peça emblemàtica i clau a la ciutat, que connecta espais importants per la ciutat com el Mercat de la Carn, la Biblioteca Torras i Bages, el Vinseum, la Basílica i el Palau Baltà i que requeria d’una actuació global per tal d’obrir-la més a la ciutadania, eliminar els vehicles i embellir la zona per fer-la més atractiva des del punt de vista comercial.

Pels republicans, el projecte que ha presentat el govern sociovergent és positiu perquè, per una banda, tot l’espai de la plaça de l’Oli tindrà un únic nivell, fet que donarà més amplitud i eliminarà les barreres arquitectòniques i també s’eliminen les places d’aparcament de la plaça.

Tot i això, Esquerra presentarà al·legacions al projecte perquè considera que s’hagués pogut anar molt més enllà i convertir “realment la plaça de l’Oli en un espai públic, obert a la ciutadania, segur, tranquil, saludable i sense cotxes”.

Eliminar totalment el trànsit a la Plaça de l’Oli, l’aposta d’ERC

Els republicans consideren que el govern hagués pogut ser més ambiciós i pacificar totalment l’espai, eliminant el carril que s’ha dissenyat perquè els vehicles creuin la plaça. Creuen que només s’hauria de permetre la circulació de vehicles pel veïnat que té aparcament a la plaça i per a la càrrega i descàrrega. D’aquesta manera, amb la plaça sense cotxes, es recuperaria totalment l’espai per a les persones.

També afegeixen que hi manca la ubicació d’un aparcament de bicicletes i que el paviment que es proposa no és satisfactori perquè té poca durabilitat. De fet, és el mateix que s’ha utilitzat a tot el centre de Vilafranca i, com es pot veure en molts carrers i places, moltes de les rajoles estan trencades, creant desnivells que provoquen ensopegades i caigudes per part dels vianants.

La façana del Mercat de la Carn no es pot tocar

Tot i que el projecte de remodelació de la plaça de l’Oli no hi apareix res relatiu al Mercat de la Carn, Esquerra també farà constar a les al·legacions per mostrar el seu rebuig en la voluntat del govern sociovergent de perllongar cap avall les finestres de la façana que dona a la Plaça de l’Oli. “Un cop més, el govern sociovergent mostra el poc interès en preservar i donar relleu al patrimoni històric i cultural de Vilafranca”, ha afirmat el regidor Salvador Campamà.

Esquerra posa l’accent en què el Mercat de la Carn és un edifici catalogat, que forma part del Pla Especial i Catàleg del Patrimoni de Vilafranca i que la façana és un element a conservar i, per tant, a respectar. El mateix Catàleg diu que l’element destacable de l’edifici són les façanes, per l’austeritat ornamental del maó vist en l’emmarcament de les finestres, un element novedós en l’àpoca i un dels trets fonamentals de l’edifici. Per això Esquerra s’oposa fermament a què aquestes façanes siguin modificades.

El Mercat de la Carn és un edifici modernista eclèctic de l’any 1878 obra de l’arquitecte Adrià Casademunt i Vidal, un dels responsables de les obres de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888. És un edicifici representatiu del creixement de les ciutats al segle XIX, moment en què arreu d’Europa es van construir edificis civils. Aquest procés a Vilafranca es va concretar amb la construcció de l’Escorxador o l’Estació del Ferrocarril, entre d’altres. Per tant, els republicans consideren que el Mercat de la Carn és una peça cabdal per entendre la Vilafranca d’aquella època.

La necessitat d’un Pla de millora del centre de Vilafranca

Davant d’aquesta actuació, des d’ERC es veu necessari que es faci un Pla de Millora del centre de Vilafranca on es recullin totes les actuacions del centre històric i que s’actui de forma concreta en carrers i places que ho necessiten, com la plaça de l’Oli, Jaume I, plaça Puigmoltó, Anselm Clavé i carrer Sant Jocund, però amb una visió de conjunt. I, també, evidentment, acompanyat del Pla de Mobilitat.

N

També et pot interessar

Comentaris