La població es dispararà al Penedès en la pròxima dècada

Imatge del Penedès des del mirador Mas La Bardera de Lavern. FOTO: MARIA ROSA FERRÉ
24/02/2020 - 11:20h

L’Idescat pronostica que la vegueria Penedès serà el territori amb un major increment demogràfic relatiu de tot Catalunya

Catalunya augmentarà la seva població els pròxims deu anys en més de mig milió de persones. Segons una projecció feta per l’Institut Català d’Estadística (Idescat), el país passarà en una dècada de 7,5 milions d’habitants a 8 milions, una dada gens despreciable, però molt lluny dels 1,3 milions de nouvinguts que es van registrar entre el 2000 i el 2018.

Bona part dels nous residents del territori català apostaran per instal·lar-se a la vegueria Penedès, que en termes relatius serà l’àmbit català que més creixerà durant aquest període.

L’informe, que s’ha fet públic aquesta setmana, determina que l’augment de població al Penedès se situarà al voltant del 8,6%, passant dels 470.180 habitants que tenia el 2018, als 508.040 que es calcula que hi viuran el 2030. Tenint en compte que a Vilafranca hi resideixen actualment unes 40.000 persones, si poséssim junts tots els nouvinguts, l’increment equivaldria a comptar amb una altra ciutat de la mida de la capital de l’Alt Penedès.

La tendència a l’alça de la demografia es repetirà globalment la pròxima dècada en tots els àmbits de Catalunya, excepte a les Terres de l’Ebre, en què el saldo serà negatiu. La zona que més nous habitants acollirà serà l’àrea metropolitana, on està previst que s’hi instal·lin més de 300.000 persones.

L’increment de població es donarà per igual a la majoria de comarques. Segons l’estudi, tres de cada quatre registraran un augment. Les situades al litoral i al prelitoral de Barcelona i Girona seran les que més creixeran, amb un pes important del Baix Penedès, que augmentarà la seva població un 11,5% d’aquí al 2030. Juntament amb el Gironès, la comarca costanera lidera el rànquing de creixement de població. Pel que fa a la resta de comarques de la Vegueria, l’Alt Penedès pujarà el 9,1%, el Garraf el 7% i l’Anoia el 5,4%.

Tot i que l’informe no analitza el creixement per municipis, sí que fa una especial menció a la població de Cunit, que en només deu any incrementarà el nombre de veïns un 22,5%. Actualment té uns 12.400 habitants.

Causes
Segons l’anàlisi que fa l’Idescat de les dades projectades, el principal argument que explicaria l’augment de població seria la migració, bàsicament induïda per l’arribada d’extrantgers, però també pels desplaçaments interns al país.

Al Penedès, aquest factor serà el que permetrà que la comarca creixi en població, ja que els darrers anys el saldo de creixement natural (que es calcula fent la mitjana entre els naixements i les defuncions) ha estat negatiu, i no es preveu que la tendència canviï. Les dades auguren que el 2030 les defuncions superaran en 122 els naixements.

El territori també se situarà entre els més envellits de Catalunya, una condició que ja fa anys que ocupa i que no està previst que abandoni aviat.

En aquest sentit, l’estudi determina que mentre que l’esperança de vida anirà en augment al conjunt del país (el 2030 serà de 88 anys per a les dones i de 83,2 per als homes), disminuirà la població en edat de cursar educació primària un 17,8%. També baixarà la d’educació infantil un 5,5%. Així, en un horitzó encara més llunyà, es calcula que el 2060 gairebé el 30% dels catalans tindrà més de 65 anys, i el país haurà de confiar en la immigració per poder seguir creixent.

També et pot interessar

Comentaris