El Carnaval de Vilanova fa 230 anys
El Carnaval de Vilanova i la Geltrú és un dels pocs carnavals catalans que ha sabut mantenir-se dins la tradició de la festa mediterrània i, actualment, és un dels més importants del sud d’Europa
Vilanova i la Geltrú, una de les capitals de la vegueria Penedès, compta amb un dels carnavals més importants del sud d’Europa i aquest cap de setmana celebra els dies forts d’una festa que enguany arriba als 230 anys.
La seva importància i tradició ha estat reconeguda recentment pel Govern de la Generalitat, que el va reclassificar, l’any 2010, com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. El Carnaval de Vilanova i la Geltrú ha havia estat declarat festa tradicional d’interès nacional l’any 1985.
Història del carnaval vilanoví
El Carnaval de Vilanova està documentat des de l’any 1790. El 3 de febrer de 1937 una ordre datada a Burgos va prohibir el Carnaval a tot el territori controlat pels franquistes. L’any 1939 aquesta ordre es va fer extensiva a tot l’Estat Espanyol amb el triomf de les forces faccioses del general Franco. No va ser fins l’any 1955 que es va recuperar. La recuperació completa va tenir lloc entre els anys 1976 i 1981.
La població de Vilanova i la Geltrú no va fer cas a l’ordre de 1939 i va seguir celebrant el Carnaval, discretament, però obertament. De la dècada dels 50 destaquen els balls de màscares a les societats recreatives i culturals, que consisteix en acabar sortint al carrer amb la cara tapada el Dissabte de Mascarots.
Durant les dècades dels cinquanta, seixanta i setanta, el Carnaval de Vilanova va esdevenir una festa tradicional de referència per la resta de catalans i catalanes, que es van guiar en la manera de celebrar-la que tenien els vilanovins.
La setmana de Carnaval
El Carnaval de Vilanova comença el dissabte abans de dijous gras, amb els anomenats “Balls de Mantons”, que celebren les diverses entitats que participen en l’organització del carnaval. Es tracta de balls de gala als quals assisteixen els homes amb americana i les dones amb el tradicional mantó de Manila. L’endemà tenen lloc les Competències Musicals, una confrontació artística entre la Banda de l’Escola de música Mestre Montserrat de la ciutat i una banda convidada.
Dijous Gras se celebra la festa infantil de la Merengada, que va sorgir d’una idea més o menys espontània d’una pastisseria vilanovina, que va col·locar davant la seva botiga una merenga gegant amb l’objectiu que els més joves s’anéssin empastifant els uns als altres.
El dia després, divendres, se celebra l’Arrivo, una cercavila encapçalada pel Ball de Diables de Vilanova i els dracs de la ciutat i constituïda per centenars de màscares agrupades per societats, que representa la rebuda al rei Carnastoltes, el qual, a la Plaça de la Vila, pronuncia el ‘Sermó’. A la nit s’organitzen els Balls de l’Arrivo, el primer dels balls de màscares del Carnaval.
Cap de setmana gran
Aquest dissabte i diumenge se celebra el cap de setmana gran del Carnaval de Vilanova.
Aquest dissabte destaca el Ball de Mascarots, mentre que diumenge hi haurà un dels actes més coneguts i singulars del carnaval de la capital del Garraf: les Comparses.
Les comparses aniran sortint a les 9h des de les respectives seus i les batalles o guerres de caramels, com és habitual, es faran a la Plaça de la Vila.
Totes les guerres, des de la primera infantil a les 11.30 fins a la setena passades les 15.15h, seran amenitzades amb la banda Suburband; mentre que a la tarda, entre d’altres actes, hi haurà els balls dels comparsers.
Tota la informació del carnaval de Vilanova està recollida al web www.carnavaldevilanova.cat.