Front comú d’alcaldes i alcaldesses per demanar més inversions al Baix Penedès

Alcaldes i altres representants polítics del Baix Penedès a la sortida de la presentació del manifest per reclamar més inversions a la Generalitat.
18/02/2020 - 12:37h

Han fet públic un manifest i una agenda temàtica per millorar notablement la inversió prevista als pressupostos de la Generalitat aquest 2020

Els alcaldes i alcaldesses del Baix Penedès han fet públic aquest dimarts un manifest en què critiquen la inversió prevista per a la comarca als pressupostos de la Generalitat del 2020, pendent de la seva aprovació definitiva.

El manifest posa en evidència que el Baix Penedès és la comarca amb més atur de Catalunya (17,18%, molt per sobre de la mitjana del país, que és del 10,64%) i la segona amb menys funcionaris per miler d’habitants (17); i apunta que “normalment” el govern català no té present la població real del Baix Penedès, comptant els residents no empadronats; i que això “penalitza els serveis”.

Els alcaldes i alcaldesses consideren que cal més inversió al Baix Penedès i que, per exemple, es donen molts greuges en temes de mobilitat i infraestructures i en polítiques de sanitat i d’ensenyament, entre d’altres.

És per això que des del Baix Penedès es manifesta la disconformitat amb les inversions previstes al pressupost català per aquest any, de tot just 1,9 milions d’euros d’un total de 35 milions d’euros per al conjunt de la vegueria del Penedès; i es demana la creació d’una Taula del Baix Penedès formada pel president del Consell Comarcal del Baix Penedès, Joan Sans, tots els alcaldes i alcaldeses, diputats provincials de la comarca i de la resta del Camp de Tarragona, amb els quals Sans té pensat de reunir-se ja la setmana que ve.

L’objectiu d’aquesta taula és fer arribar a la Generalitat, a través dels diversos diputats territorials i grups parlamentaris, el que s’ha anomenat Agenda Baix Penedès amb tota una sèrie de demandes per millorar la competitivitat del Baix Penedès.

Això de banda, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha apuntat en la roda de premsa de presentació del manifest que ja s’ha demanat una reunió dels representants del territori amb el vicepresident d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, per intentar revertir la situació.

Joan Sans ha remarcat que “el Baix Penedès ha de dir prou. Ens queixem sempre del mateix i no tenim alternatives, i cal dir prou” davant la inversió per la comarca que els seus representants polítics consideren insuficient i que la menysprea.

De la seva banda, el conseller comarcal de Territori i regidor a Cunit, Jaume Casañas, ha apuntat que al Baix Penedès “hi torna a haver el creixement de principis de la dècada dels anys 2000 i no podem repetir els errors que van condemnar la comarca a ser dormitori i que la gent hagi de marxar per anar a treballar”. “Cal que el conjunt de la vegueria pensi en conjunt i no hi ha lògica en la gestió de les nostres problemàtiques a partir del creixement”, ha dit també Casañas.

Finalment, l’alcalde del Vendrell ha volgut ser optimista en les reivindicacions fetes públiques pels alcaldes i alcaldesses del Baix Penedès de manera conjunta i creu que “per llei de gravetat, el govern haurà d’atendre les necessitats de la comarca. El futur del país passa per atendre territoris com el nostre”.

Davant la impossibilitat de quantificar la inversió necessària i concreta que suposaria desplegar totes les millores incloses en l’Agenda Baix Penedès 2020, les propostes no es poden fer com a esmenes als pressupostos de la Generalitat, sinó com a peticions parlamentàries dels diputats i grups polítics.

“Necessitem una mena de pla Marshall, un pla transversal i durant uns anys”, ha conclòs Kenneth Martínez.

Si la Generalitat no atén les reivindicacions del Baix Penedès, el Consell d’Alcaldes podria debatre i decidir diverses mesures de pressió i protesta en les properes setmanes.

També et pot interessar

Comentaris