Polèmica per carrosses que van quedar fora del Carnaval de Calafell
Diverses persones es queixen pels criteris d’exclusió i el consistori remarca que finalment podran sortir a les rues de divendres o de diumenge de Carnaval
Diverses persones han signat un document de protesta perquè l’Ajuntament de Calafell va deixar fora sense un criteri de selecció clar, asseguren els promotors de la iniciativa, un total de 13 grups que habitualment surten al Carnaval Xoriguer.
En canvi, l’Ajuntament calafellenc remarca que finalment ha decidit que aquestes carrosses i comparses puguin sortir o bé a la rua d’aquest divendres dia 21 a Segur o de diumenge 23 al Poble. Dissabte, a la Platja, no podran.
Les persones crítiques per l’exclusió inicial del Carnaval de Calafell 2020 i que asseguren que poden anar a la resta de carnavals del Baix Penedès diuen que un dels motius principals per no ser acceptats per l’organització és perquè els grups els formen jovent. Amb tot, segons ha explicat Míriam Garcia, una vendrellenca coordinadora de la mesura de protesta juntament amb Laia Motos i Abril Aldomà, asseguren que hi ha grups que fa 15 anys que surten al Carnaval de Calafell i que mai no han ocasionat cap problema.
Els promotors de la recollida de signatures van elaborar un manifest de queixa, que reproduïm íntegrament aquí.
Rèplica de l’Ajuntament de Calafell
Tanmateix, segons explica l’Ajuntament de Calafell, ha decidit fer un forat en les rues de Carnaval a les comparses que n’havien quedat fora pel gran augment d’inscripcions que hi ha hagut enguany.
“Aquests grups podran participar, sense rebre ajut econòmic, bé en la rua de divendres la nit al nucli de Segur, bé en la rua de diumenge a la tarda al nucli del Poble. Sis, el primer dia, i set, l’últim. Per tant, ningú no es quedarà fora i podrà participar si més no un dels tres dies”, s’assegura des del consistori calafellenc.
La inscripció havia desbordat totes les previsions de l’organització. Les bases del Carnaval determinen un màxim de 45 carrosses i de 15 comparses sense carrossa. Se’n van presentar 13 més, com apuntàvem. I no tan sols això, sinó que pel fet de ser grups molt nombrosos representaven 1.500 comparsistes més.
Segons l’Ajuntament de Calafell, el nombre màxim de grups participants està establert per diverses raons, la més important i determinant de les quals és la seguretat. Cada rua compta amb un pla d’autoprotecció que fixa el màxim de participants.
Sobre l’oferta de participar a la rua de Segur o a del Poble, l’Ajuntament de Calafell “vol assenyalar que no és possible oferir-ho en el cas de la rua de la Platja. Els plans d’autoprotecció de Segur i del Poble donen un marge per afegir algun grup, però no el de la Platja, ja que la seva rua és en uns espais més restringits que les altres dues i que ja estan al límit. Tant Protecció Civil com els Mossos han informat en contra de superar aquests topalls”.
“En realitat, d’haver superat aquests màxims, es corria el risc que el Carnaval hagués estat suspès per no complir la normativa. Més enllà de possibles repercussions legals per a l’Ajuntament, els seus electes i fins i tot els seus tècnics”, es remarca des de l’administració.
L’organització del Carnaval de Calafell aprofita el seu escrit per negar que s’hagi marginat cap grup del Penedès en favor de grups del Baix Llobregat, com s’assegura en diversos sectors. “L’únic grup d’aquella comarca que havia entrat ha resultat estar integrat per veïns i veïnes de Cunit, el representant dels quals resideix actualment al Baix Llobregat i que havia deixat les seves dades com a forma de contacte”, argument al consistori.
“En tot cas, també volem aclarir dubtes sobre la proximitat. Aquest és un dels factors que puntua, però no pas l’únic, ja que també compten el disseny de carrosses i vestuaris, les coreografies…, segons uns barems establerts en les bases i d’acord amb el projecte que cada grup ha de presentar quan s’inscriu”, es diu en el mateix comunicat municipal.
De cara al proper Carnaval, l’Ajuntament de Calafell ha decidit també fer una mena de preinscripció que permetrà saber als grups interessats si poden ser admesos o no, amb antelació suficient per organitzar-se i fer els seus propis plantejaments.
Contrarèplica dels grups
Arran del posicionament de l’Ajuntament de Calafell, al qual se li farà arribar el manifest de protesta, des dels grups crítics amb la decisió s’afirma que “és mentida el que diu l’Ajuntament que ens ha buscat un forat, perquè els carrossaires han hagut de lluitar durant dues setmanes defensant les seves carrosses per aconseguir que ens deixessin participar”.
“Encara no ens han donat un motiu clar, ni ho faran”, diuen les tres portaveus dels carrossaires exclosos. “Diuen que són criteris artístics i estètics, però en cap cas han donat justificació i encara no sabem en què es basen aquests criteris com per deixar carrosses fora que fa 15 anys que compleixen aquests requisits”, conclou Míriam Garcia, que alhora afirma que hi hauria grups que no haurien acceptat l’oferta alternativa d’acudir al Carnaval calafellenc divendres o diumenge.