Diners de l’Estat per pal·liar els efectes del temporal Gloria

Una zona de Sant Salvador inundada per la borrasca del gener. (Foto: Ajuntament del Vendrell)
Ricard Vinyals
17/02/2020 - 17:00h

Al Baix Penedès destinarà recursos per refer diverses destrosses al litoral

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic de l’Estat ha acordat una resolució per la qual es declararan d’emergència les obres per reparar els danys a la costa catalana causats per la borrasca Gloria, ocorreguda entre els dies 19 i 24 del mes de gener.

PUBLICITAT

A Catalunya, la reparació dels danys prevista ha estat valorada en 5,75 milions d’euros, dels quals 3,5 milions d’euros es destinaran a la demarcació de Tarragona, 2 milions a la província de Barcelona i 250.000 euros a les comarques de Girona.

Pel que fa al Penedès, l’Estat remarca que el temporal va erosionar la majoria de platges i que per això es va produir “una considerable pèrdua de sorra, a més de danys en passeigs marítims, sistemes dunars, esculleres de protecció i accessos a les platges”.

Les actuacions concretes que es duran a terme al litoral penedesenc són la restauració de sistemes dunars i la recuperació dels accessos a les platges afectades dels municipis del Vendrell i Calafell, a més de les de Roda de Berà, Creixell, Torredembarra i Altafulla de la comarca del Tarragonès; i a Cunit es repararan els danys en cordons dunars, espigons i els accessos a la platja que hagin quedat afectats per la forta tempesta.

PUBLICITAT

Des de l’Estat es remarca que les platges són la millor protecció del territori davant dels efectes del canvi climàtic, però que per això “han de tenir les característiques i la fortalesa necessàries”, la qual cosa fa evident la necessitat d’actuar de manera urgent per “treballar a favor de la resiliència de les platges”, es diu des de l’Estat.

A més, l’administració es mostra a favor d’una política de costes que, “començant per la pròpia consideració del règim jurídic del domini públic marítimo-terrestre, prioritzi la planificació davant de la improvisació i en la que el concepte de ‘gestió integrada de les zones costeres -el valor afegit del qual en l’estudi conjunt dels dos components del litoral: la terra i el mar- tingui un paper preponderant”, conclou.

També et pot interessar

Comentaris