“Volem restaurar el celler de Cal Platé per obrir-lo als veïns”

14/02/2020 - 09:12h

Quan li van proposar encapçalar la llista d’ERC a Torrelavit, Manuel Raventós ni s’imaginava que acabaria sent alcalde. L’aritmètica electoral va jugar a favor seu, i els republicans van poder pactar govern amb Veïns Independents de Torrelavit (VIT).

Mestre de música de professió, el primer contacte que Raventós ha tingut amb la política és l’alcaldia. Pròxim i afable, reconeix que al començament li va costar posar-se en el paper de batlle. Ara s’hi sent còmode i està preparat per liderar el desenvolupament del poble que l’ha vist créixer.

Vostè es defineix com un alcalde atípic. Per què?
Jo no havia pensat mai que estaria en aquest lloc, que seria un polític. Jo vinc del món del magisteri, de la música, i mai m’havia plantejat que seria alcalde de Torrelavit, ni tan sols quan vaig acceptar encapçalar la llista d’ERC. De fet, abans de ser en aquest càrrec, no n’havia tingut cap altre com a polític.

Això seu sí que ha estat arribar i moldre.
Sí. Abans no havia estat regidor, ni havia anat a cap llista de cap partit polític. Aquesta és la meva primera experiència en un càrrec d’aquest tipus.

Es veia capaç d’assolir l’alcaldia?
Si he de ser sincer, ho veia molt difícil. Sempre hi ha un moment que penses “i si…”, però ho veia complicat. La nit electoral, amb els del grup, fèiem travesses i alguns la van encertar, i altres, com jo, no (riu). Però assolir l’alcaldia ho veiem lluny.

I com ho porta?
Bé, ara bé. M’ha costat una mica posar-me en el rol. És un aprenentatge constant. A vegades costa de separar el Manuel veí, del Manuel alcalde. El paper institucional l’has de treballar, perquè no hi estava acostumat. Però de mica en mica t’adones del paper que jugues.

Amb els resultats a la mà, podia pactar amb Junts per Torrelavit i mantenir Ramon Riera a l’alcaldia, però no ho va fer.
Junts ens va plantejar una oferta i la vam valorar, però no va acabar de satisfer tothom. Aquesta és la primera vegada en 40 anys que a Torrelavit hi havia la possibilitat real no només de canviar el color de govern, sinó també de donar un aire fresc a l’Ajuntament i a la forma de fer.

Vol dir evitar una majoria?
Sí. Fins ara, mai hi havia hagut un govern de coalició al municipi, i crèiem que era hora de provar-ho. Pactar amb VIT ens permetia fer un doble canvi, tant de persones com de model de govern. Soc dels que pensen que amb 8 anys d’alcaldia n’hi ha prou. La renovació és sana.

Al carrer es copsaven ganes de canvi?
Crec que Torrelavit tenia ganes de coses noves, però en un poble tan petit a vegades costa assolir segons quins relleus. I malgrat que no vam guanyar les eleccions, la majoria de vots van anar a parar a partits que no eren el que estava al govern fins al maig. Entenc que això demostra que els veïns volien aires nous, i així vam interpretar els resultats.

Junts per Torrelavit no va patir una davallada grossa, tampoc. Creu que van fer bona feina?
No crec que ho fessin malament. Penso que, més aviat, va ser que el poble va manifestar les ganes de coses noves. El que no fa la llei, que és rellevar un alcalde quan compleix vuit anys en el càrrec, ho van fer els veïns. Però no crec que fos un vot de càstig.

Mai m’havia plantejat que seria alcalde de Torrelavit, ni tan sols quan vaig acceptar encapçalar la llista d’ERC”

Manuel Raventós, alcalde de Torrelavit

Es van plantejar deixar que Riera governés en minoria?
Si, però crèiem que el millor era fer un govern fort. A més, amb VIT coincidíem amb gairebé totes les coses del programa electoral, un fet que enteníem que facilitaria l’entesa del govern.

I ha estat així?
Sí. Hi ha qüestions que hem de debatre més que d’altres, com en la majoria de governs de coalició, però en gairebé tots els temes importants estem d’acord. Els nostres programes electorals eren molt similars, i això es nota. Aquest també va ser un dels punts que van fer decantar el pacte.

Què inclou de destacat el seu programa?
Tenim uns quants projectes en ment que ens agradaria enllestir aquests quatre anys. Estan ubicats en un triangle. El primer és el pavelló. L’antic equip de govern ja tenia un projecte sobre la taula per arranjar-lo, perquè des del 1987 que no s’hi fa cap actuació. Nosaltres hem fet un nou projecte, més econòmic i pactat amb els usuaris de l’espai, però al final han sortit unes deficiències a la teulada que encareixen l’obra. De totes maneres, crèiem que l’anterior proposta era massa ambiciosa i l’hem adaptat a les possibilitats de l’Ajuntament. Un consistori petit –tenim 1.419 habitants– no treballa amb gaires recursos…

Quin és el pressupost de Torrelavit?
Està al voltant d’1,7 milions d’euros. Segurament l’aprovarem a finals de febrer. Però cal tenir en compte que una vegada cobertes les despeses bàsiques, el que ens queda no és gaire. I amb això hem de fer.

Durant el govern de Junts es van fer actuacions importants, com el Centre d’Interpretació de l’Aigua (CdIA). Està endeutat, l’Ajuntament?
No. El problema és que algunes de les coses que es van fer, com el CdIA, generen una despesa a posteriori que és difícil d’assumir. Aquest serà precisament un dels cavalls de batalla que haurem de treballar aquest mandat: aconseguir recursos perquè el centre no sigui deficitari. Ara estem encaminant el projecte a les escoles, perquè ens vinguin a visitar, i també volem que la resta de municipis que formen part del Camí del riu s’impliquin en el projecte. Hem de fer que la gent vingui. Si no, és molt complicat que el centre es mantingui.

Em deia que el seu programa implica fer realitat tres projectes situats en triangle.
Sí, a més del pavelló, l’altre punt important en què ens volem abocar són les escoles. A la planta superior de l’equipament, els pisos dels mestres, hi volem fer una actuació per adaptar l’espai a les noves necessitats educatives. Que els docents i els alumnes puguin experimentar noves línies pedagògiques. Cal tenir en compte que l’escola és el punt de la vila per on més gent passa, i se l’ha de tenir molt present.

Fa uns dies parlaven també d’arranjar el pont que uneix aquesta part de la vila amb el carrer major.
Aquesta és una altra de les grans obres de mandat. Ja tenim el projecte a punt i aviat es començarà a desenvolupar. L’objectiu és arranjar el pont i donar-li l’aspecte que tenia anys enrere. La construcció està molt deteriorada pel pas del temps i és urgent actuar-hi, igual que al pavelló.

Es plantegen nous equipaments?
Si, ens en plantegem perquè hem de descongestionar com sigui el casal de cultura. Entre d’altres, aviat comptarem amb dues sales polivalents al pavelló, que ens permetran desplaçar algunes activitats esportives que actualment es fan en aquest espai. A més, la voluntat és restaurar el celler de Cal Platé, per obrir-lo als veïns. Si com capaços de fer això, ja em dono per satisfet.

No es conforma amb poc…
Tinc clar que el que vull és que Torrelavit tingui bons serveis. Que les persones que viuen aquí puguin anar creixent sense necessitat de marxar de la vila. Que puguin anar des de la llar d’infants fins al centre de dia per a la gent gran. Això, i coses com la participació ciutadana, són prioritàries.

No n’hi havia de participació?
En temes com el pressupost, no. La nostra intenció és que enguany o l’any que ve, com a màxim, els veïns puguin decidir a què es destina part de la nostra inversió. Al final són ells els que saben millor que ningú que els manca.

Comentaris