Emotiva representació de l’obra ‘Maremar’ a Llorenç del Penedès

Parlaments d’homenatge a Joan Figueras i Josep Rafecas, amb el president del Centre, Llorenç Rafecas, i els fundadors de Dagol Dagom a l’escenari. (Foto: Mingo)
12/02/2020 - 10:47h

El grup Dagoll Dagom va homenatjar Joan Figueras i Josep Rafecas en un acte que va omplir la Sala Gran de la societat El Centre

La sala gran del Centre de Llorenç del Penedès es va omplir dissabte d’un públic entès i entregat que va gaudir plenament d’una adaptació de l’obra Maremar en concert dramatitzat, a càrrec del grup Dagoll Dagom i que aquesta companyia puntera del teatre català va voler portar a Llorenç en un homenatge a dos llorencencs que van mantenir una estreta relació amb el grup que van cofundar ja fa més de quatre dècades Joan Lluís Bozzo, Anna Rosa Cisquella i Miquel Periel: Joan Figueras i Josep Rafecas.

Tots tres cofundadors de Dagoll Dagom van voler ser presents en el que era tot just la segona dramatització d’un musical que ha marcat època i que, excepcionalment, els actors i actrius participants van portar a escena amb un únic vestuari, sense decorats i en una situació que tot just abans havien dut a terme un cop anteriorment: fa aproximadament un any, a la presó de Lledoners per als presos polítics catalans que hi romanen empresonats.

Homenatge a dos llorencencs del món del teatre
L’espectacle de dissabte a Llorenç, tot just un parèntesi en la gira de Maremar que l’endemà mateix arribaria a la població alancantina d’Ontinyent, va organitzar-se per homenatjar al seu poble dos llorencencs molt vinculats al món del teatre i que malauradament ens van deixar ja fa mesos: els esmentats Joan Figueras, el Joan de Cal Daniel, com és conegut a Llorenç, i Josep Rafecas, que va ser president de la federació de grups de teatre amateur de Catalunya –actualment amb uns 300 elencs associats–, entre diversos càrrecs.

El seu germà i actual president del Centre, Llorenç Rafecas, va agrair diverses vegades a Dagoll Dagom el detall de portar Maremar a Llorenç per a aquest homenatge i els fundadors de la companyia, sobretot Miquel Periel, es van mostrar emocionats de poder dedicar l’obra als homenatjats.

“No enteníem cap estrena ni celebració sense la presència del Joan Figueras”, va dir Joan Lluís Bozzo, que va protagonitzar amb els seus companys de direcció de Dagoll Dagom i Llorenç Rafecas un coŀloqui al final de l’obra.

Figueras va conèixer el grup en els seus inicis, l’any 1978, durant la gira de l’obra Antaviana.

Maremar està inspirada en la música i lletres del cantautor Lluís Llach. Anna Rosa Cisquella va fer una breu sinopsi de l’obra abans de començar la representació perquè el públic la pogués seguir amb més facilitat, atesa la dificultat que, a estones, podia suposar veure un mateix actor o actriu representant més d’un paper sense canviar-se de vestuari com és habitual durant una funció tradicional.

Al final del muntatge, Dagoll Dagom va rebre uns cinc minuts d’aplaudiment. El públic també va saber valorar l’esforç d’acudir a Llorenç dels actors i actrius més joves, que no mantenien cap vinculació personal amb els dos llorencencs homenatjats.

També et pot interessar

Comentaris