Presentats els carnavals dels cinc municipis del Penedès Marítim

Els representants de les àrees de Festes de Cubelles, l’Arboç, el Vendrell, Calafell i Cunit.
Ricard Vinyals
11/02/2020 - 17:00h

L’Arboç s’afegeix a la coordinació conjunta de les rues que l’any passat van iniciar el Vendrell, Calafell, Cunit i Cubelles

Aquest dimarts al matí s’han presentat en dues rodes de premsa a l’Ajuntament del Vendrell, en tant que municipi que ostenta la capitalitat de la cultura catalana del 2020, els programes d’actes del Carnaval del mateix municipi i, d’altra banda, del conjunt de carnavals englobats en el Penedès Marítim.

Per primera vegada, la població de l’Arboç s’afegeix a la programació coordinada dels carnavals del Penedès Marítim, que l’any passat van iniciar el Vendrell, Calafell, Cunit i Cubelles (Garraf).

La presentació conjunta és possible gràcies a un treball de coordinació de les respectives festes del litoral penedesenc i té com a objectiu aconseguir, entre tots, un producte turístic més atractiu tant per la població de les pròpies comarques com pels visitants.

El programa conjunt que s’ha editat ofereix la informació dels actes principals dels carnavals, fonamentalment les rues i activitats infantils. Per a conèixer el detalls dels programes de cada municipi es podran consultar les webs municipals: www.elvendrell.net; www.calafell.cat; www.cubelles.cat; www.cunit.cat i www.arbocenc.org.

El Vendrell

El programa d’actes del Carnaval al Vendrell, que es concentra, fonamentalment, en dos dies -el dijous 20 de febrer i el divendres- “vol sumar-se, des d’un punt de vista festiu, als valors que promou el Vendrell com a Capital de la Cultura Catalana 2020”, ha dit el regidor Christian Soriano.

Els actes al Vendrell arrencaran amb el carnaval infantil el dijous 20 de febrer, a les 17.30 h, a la plaça Vella. Aquest inclourà una xocolatada a càrrec d’EICA (Cuina sense fronteres), a les 18h, un concert fresc i participatiu amb l’espectacle “De cap per avall” de la Companyia AMBAUKA, tot seguit el discurs de SM El Rei Carnestoltes a càrrec del GTIV i acabarà amb un colofó final sorpresa a càrrec d’AMBAUKA .

El plat fort del carnaval vendrellenc arribarà el divendres 21 de febrer amb la tradicional Rua. Enguany, aquesta planteja com a novetat principal el fet que estarà encapçalada pels grups locals (11 carrosses i 2 comparses), seguint l’ordre que es va establir el dia de les inscripcions.

A hores d’ara, a la Rua hi ha inscrites un total de 47 carrosses i 8 comparses. Tot i que el límit de carrosses participants s’havia fixat en 40, després d’assegurar la seva participació des del punt de vista de la seguretat i l’organització, les 7 de més podran desfilar a la rua vendrellenca. Per tant, es preveu que enguany es puguin superar el 4.992 participants de l’any passat.

Com ja és habitual, hi haurà una primera concentració al carrer Abadessa Emma, on els participants s’aniran col·locant per l’ordre que ja tenen d’arribada. A les 17 h, acompanyats per la Policia municipal, i per ordre de sortida, aniran al carrer de Les Flors, lloc on es faran els diferents controls i serà el lloc d’inici de la Rua.

A les 18.45 h, a la Ctra. Sant Vicenç (entre el carrer Montagut i el carrer Transversal), el Rei Carnestoltes donarà el tret de sortida a la Rua. Estarà molt ben acompanyat i durant tota la rua donarà ambient a la zona de lluïment. Tot això anirà a càrrec del GTIV (Grup de Teatre Inestable del Vendrell).

A les 19 h, donarà inici la Rua de Carnaval des de l’av. Camp d’Esports. La Ctra. Sant Vicenç (entre el carrer Montagut i el carrer Transversal) serà la zona de lluïment per les carrosses i participants i on el jurat valorarà els diferents premis.

Pel que fa al recorregut, aquest es manté igual que l’any passat. Únicament, a causa de lesobres del carrer del Doctor Robert, la Rua acabarà a la Rambla i les carrosses marxaran per l’Av. Jaume Carner.  El recorregut serà el següent: Carrer Les flors (concentració), av. Camp d’Esports, av. Baix Penedès, ctra. Sant Vicenç (espectacle), av. Sant Vicenç, av. Jaume Carner (reagrupament), c/ Cerdanya, plaça del Mercat, c/ Prat de la Riba i La Rambla (lateral de l’antiga Biblioteca) i av. Jaume Carner. 

PUBLICITAT

Totes les carrosses rebran una subvenció de 220 euros i les comparses que van sense carrossa rebran 80 euros. També hi haurà premis per a carrosses i comparses tant locals com de fora del Vendrell.

Els premiats seran anunciats en acabar la rua a través de les xarxes socials de @elVdefesta. El dilluns següent seran avisats per correu electrònic els grups premiats.

El jurat estarà integrat per: Silvia Vaquero, Regidora de Cultura; Christian Soriano, Regidor de Festes; Anna Alcalà, Administradora de Santa Anna 2020;  Anna Marcé, Administradora de Santa Anna 2020;  Míriam Buitrago; Encarna Rodriguez i  Manoli Carvajal.

Hi ha diverses entitats del municipi que també organitzen activitats i festes del carnaval, que surten recollides al programa d’actes.

Participació multitudinària a totes les rues

Pel que fa a la participació d’inscrits a totes les rues dels carnavals del Baix Penedès, a banda de l’esmentada al Vendrell, seran molt multitudinàries.

Així, a Calafell hi havia un límit de participació de 45 carrosses i 15 comparses i finalment hi ha 12 carrosses més i una comparsa més del que preveia l’organització. Aquesta haurà de decidir qui accepta dels grups de darrera hora i, en tot cas, hauran d’anar a les rues de divendres o de diumenge, no a la de dissabte a la nit a la Platja de Calafell.

A Cunit també s’ha sobrepassat el límit previst, inicialment en 50 grups i que ara són 57. “Si els que sobren acaben sortint, serà sense subvenció”, ha apuntat el regidor Jaume Casañas.

I a l’Arboç, que organitza la rua el diumenge de Carnaval al migdia des del 1977, hi participaran 35 carrosses i 5 comparses

També et pot interessar

Comentaris