El Vendrell inaugura un arbre per la pau a la plaça Francesc Macià

Philippe Lavaill i l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, davant l’obra inaugurada dissabte (Foto: Ajuntament del Vendrell)
10/02/2020 - 17:01h

El monument fet de ferro mesura uns 6 metres i és obra de l’escultor Philippe Lavaill

Dissabte a la tarda es va fer l’acte inaugural del monument de la plaça de Francesc Macià del Vendrell que ocupa l’espai buit que va deixar al 2016 l’eucaliptus que el consistori va retirar per motius de seguretat.

El monument consisteix en una escultura batejada amb el nom de Pax Arborum, obra de l’artista Philippe Lavaill i dels seus alumnes de l’Aula Fenosiana d’Escultura del Vendrell i inclou un diàleg expressiu que s’ha buscat amb el fons de l’obra, la façana posterior de l’església del Vendrell.

En aquest sentit, durant l’acte inaugural, que va comptar amb el mateix artista i l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, entre d’altres autoritats, es van descobrir a la façana una sèrie de coloms escultòrics que complementen l’obra que s’ha instal·lat just al davant.

Com era previst, l’acte inaugural va començar una mitja hora abans amb una cercavila a càrrec de la Banda Forània i després hi va haver els parlaments davant l’obra de Lavaill.

Primera obra de Lavaill al Vendrell
Recordem que aquesta és la primera obra de l’escultor Philippe Lavaill que hi ha a la via pública al Vendrell. Fet amb ferro, cuit i esmaltat per preservar-lo de les inclemències meteorològiques com la humitat i d’uns sis metres d’alçada, el monument representa una olivera.

Es tracta d’una espècie d’arbre que uneix un tret de la identitat del Vendrell amb el simbolisme de la pau, valor universal que va promoure el mestre Pau Casals i que està representada per un colom. Al seu peu s’hi pot veure també un personatge de ferro fent l’acció d’intentar agafar un d’aquests ocells per després deixar-lo anar.

Així mateix, l’arbre incorpora també a la seva copa les siluetes d’uns coloms de la pau que beuen de la inspiració de la vaixella de porcellana que a finals de l’any 1940 l’artista Apel·les Fenosa va voler fer al seu amic Pablo Picasso.

Alguns d’aquells plats incorporaven la iconografia del colom amb una branca d’olivera al bec. La inspiració en Fenosa també s’ha fonamentat en la peça L’Olivier que l’any 1981 la Unesco li va encarregar com a guardó del Premi de l’Educació per a la Pau que es lliura anualment.

Des de la inauguració del monument moltes persones s’han acostat aquesta setmana per fer-se fotografies davant d’aquest nou patrimoni a la via pública del Vendrell i l’encàrrec del qual s’ha emmmarcat en la capitalitat del Vendrell per la cultura catalana 2020.

També et pot interessar

Comentaris