Els Monjos i Castellví aposten per un carnaval lliure de sexisme

Un moment de la presentació del carnaval no sexista de Castellví i Santa Margarida i els Monjos
10/02/2020 - 12:11h

Aquests dos municipis penedesencs premiaran aquest carnaval amb una subvenció extraordinària els grups que no portin música sexista

L’Ajuntament dels Monjos i el de Castellví s’han posat al capdavant dels municipis del Penedès que fomenten un carnaval lliure de sexisme. I és que aquests dos municipis han decidit donar una subvenció extraordinària a les carrosses i comparses que no portin música sexista.

Segons ha explicat aquest dilluns al matí la regidora d’igualtat dels Monjos, Esther Marmaneu, el camí va començar l’any 2018 quan es va començar a comprovar que moltes de les músiques que sonaven a la rua dels Monjos eren sexistes. A partir d’aquí es va fer un treball per tal que el 2019 des del consistori es recomanés als grups de carnaval que no utilitzessin músiques sexistes durant la seva rua.

Enguany, però, ha anat un pas més enllà i han decidit premiar els grups que fomentin el respecte. Així a Santa Margarida i els Monjos totes les carrosses rebran 50 euros per participar i 150 per fer servir músiques correctes. Pel que fa a les comparses, aquestes rebran 30 euros per participar i 90 per ballar evitant cançons sexistes.

Pel que fa a l’Ajuntament de Castellví, el regidor d’igualtat, Eliseu Alegre, ha apuntat que enguany han decidit apuntar-se a la iniciativa dels Monjos i que el donarà 50 euros a tots els grups que participin en la seva rua però, a més, premiarà amb 50 euros més als grups que promoguin les cançons lliures de sexisme. Alegre ha comentat que durant les rues hi haurà persones que controlaran quines cançons es ballen per comprovar si compleixen amb les bases.

El que s’ha fet des dels consistoris és analitzar, una per una, un llistat de més de 250 cançons, en cinc idiomes diferents. Si en algun dels temes tenien dubtes, preguntaven a l’associació feminista La Ruda, que els donava un cop de mà per decidir si aquella cançó era correcta o no. El llistat es va fer arribar a tots els grups de carnaval i es va convidar a fer servir aquelles que eren lliures de sexismes.

La regidora d’igualtat ha reconegut que tots els grups havien fet un gran treball per fomentar el respecte i que la gran majoria “només portava una o dues cançons sexistes, que eliminaran, i sino el que han fet és tallar el paràgraf que no és adequat, i continuar amb la resta de la cançó”. Així doncs, des del consistori es valora molt positivament les ganes de col·laborar dels grups.

Durant la roda de premsa s’ha volgut deixar clar que tots els grups són lliures de ballar el que vulguin i, per tant, el que han fet no atempta contra la llibertat d’expressió perquè els deixen participar en la rua, portin la música que portin.

Ara bé, el que es vol és fer un reforç positiu a aquells grups que actuïn correctament i es farà en forma de subvenció extra. Per Marmaneu el que cal és “fer pedagogia i educar en els valors i en el respecte”, sobretot en el cas de la rua de Santa Margarida i els Monjos que, tenint en compte que es fa un diumenge al migdia, es converteix en una jornada familiar.

La regidora ha explicat, a més, que s’ha convidat a tots els ajuntaments del Penedès i Garraf a treballar per fer unes bases conjuntes i que, pel que ells saben, Olèrdola, Calafell i Sant Martí enguany recomanen no utilitzar música sexista i espera que molts més ajuntaments s’hi sumin més endavant. Marmaneu ha lamentat que consistoris grans, com el de Vilafranca, no hagin, segons ella, ni respost el correu electrònic.

També et pot interessar

Comentaris