“Vam signar el pacte per il·lusionar el municipi de Sant Jaume dels Domenys”
Entrevistem l’alcalde de l’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys, Joan Ignasi López
Joan Ignasi López, advocat nascut fa 60 anys a Barcelona i resident a Sant Jaume dels Domenys des d’en fa 18, és des del juny de l’any passat l’alcalde d’aquest municipi. Membre d’ERC –amb 3 regidors–, el proper 2021 cedirà l’alcaldia a Marc Palau, líder d’Endavant Sant Jaume, també amb 3 representants i amb qui els republicans van signar un pacte de govern per desbancar l’exalcalde Magí Pallarès, guanyador de les darreres eleccions municipals al capdavant de la formació Convergents (4 regidors). Convergents és a l’oposició amb un únic regidor del PSC. López també porta les carteres de Seguretat Ciutadana i Cementiris, entre d’altres. Abans de ser alcalde, va estar 8 anys a l’oposició.
Com valora els primers mesos de mandat?
Han estat molt enriquidors en el sentit que hem aconseguit agafar el pols de l’Ajuntament, i això, relacionat també amb el fet de ser una coalició. S’ha hagut de fer aquest esforç de prendre el pols a l’Ajuntament i a la vegada fer funcionar una coalició que al principi pot grinyolar en algun moment, perquè és normal en formes de pensar que s’han d’ajustar. S’han ajustat i estem fent una molt bona feina dins de l’Ajuntament.
En quin sentit?
Canviant les formes de treballar de tot l’equip de l’administració pel bé dels veïns. Em vaig prometre des del primer dia que vaig entrar al despatx d’alcalde –perquè una cosa és la campanya electoral i una altra és estar a l’oposició– que mirar enrere, ho havia de fer al mínim. I mirar enrere només havia de servir per després mirar endavant. Vèiem com a equip de govern la forma de fer funcionar l’Ajuntament i la mateixa activitat que veus aquest dilluns a la tarda, per exemple, és la que veuràs cada dia al matí. És a dir, els sis regidors de govern mantenim amb tot l’equip una relació molt cordial. Això no vol dir que no hi hagi també espurnes, perquè és una maquinària que cada vegada està més engreixada. Hem tingut l’obsessió de mirar poc enrere, però sí la d’aprofitar aquesta maquinària, perquè hi ha molt bons professionals als quals se’ls havia de treure –i se’ls està traient– un profit extraordinari. Al final, els polítics no deixem de ser persones que tenim idees i projectes, però els que acaben de posar en format possible un projecte o una idea és l’equip que està a l’Ajuntament: 7 o 8 persones, a banda del personal de la brigada, etcètera, que també són importants. Ho reivindico des d’aquí perquè no s’hi dona prou importància.
Respectant-li al Magí Pallarès tota la feina feta i totes les ganes d’haver fet bé la feina, calia fer les coses amb persones diferents”
Joan Ignasi López
Per què es va signar el pacte de govern?
Per iŀlusionar els veïns i el municipi, però a la vegada també per ser íntegres amb el que es va dir a la campanya i a l’oposició: el que s’havia de fer primer era canviar el model. Passava per creure que per molt que una persona com l’alcalde pot canviar, que no ho nego, calia visualitzar fortament un canvi. Respectant-li al Magí Pallarès [l’anterior alcalde] tota la feina feta i totes les ganes d’haver fet bé la feina, calia fer les coses amb persones diferents. Per exemple, ningú pot negar que la forma de governar que ha tingut l’anterior alcalde ha estat personalista, i jo espero que d’aquí a 4 anys ningú pugui dir que la manera de governar ha estat personalista. Cal donar importància a tota la infraestructura personal de l’Ajuntament, perquè són els que queden, i nosaltres marxarem de la política, i estic convençut que encara treballaran millor perquè hauran tingut el contrast de les diferents formes. Es quedaran amb el millor de moltes coses bones del Magí Pallarès i moltes d’aquest equip de govern.
Quins projectes s’ha marcat el seu govern, a banda de l’organització de l’administració local?
Un objectiu que no és un projecte és que vull que la gent, quan passi per davant de l’ajuntament, vegi un edifici amb parets de vidre, perquè a dins hi vegi gent normal treballant. I que és tan important la persona amb la qual s’està parlant com qualsevol regidor i qualsevol treballador. Al final, si no està unida tota aquesta maquinària, el projecte no surt. I passant a citar projectes importants i tenint en comptes que els recursos propis per fer inversions estan sempre molt limitats –i sempre depenem de recursos com el PUOSC (de la Generalitat) i el PAM (de la Diputació de Tarragona)– volem fer el pas elevat de la riera de la Pujada (sortint de Lletger cap a Vilafranca pels camins de les vinyes), que és una reforma d’un projecte que tenia l’anterior equip de govern i que quan hi ha una riuada queda inutilitzat.
Suposa molts diners?
Del PUOSC parlaríem de tres projectes que sumarien al voltant dels 200.000 euros, repartits entre el pas de la Pujada, l’actualització de l’enllumenat públic del Papiolet –que estava molt i molt deteriorat i que encara pateix alguns talls en caps de setmana, amb la previsió de solucionar-ho aquest 2020 o, com a màxim, el 2021– i la instal·lació de plaques solars per a autoconsum a tots els edificis municipals. I això estaria vinculat a un altre projecte de respecte del medi ambient que és la recollida selectiva, no només de la brossa orgànica, que ja s’està fent des del mandat 2007/2011, amb ERC i el PSC.
I com funciona?
A l’inici va tenir dificultats, però una molt bona acollida. A les dues següents legislatures es va abandonar una mica en el tema de l’educador mediambiental per seguir tenint les taxes altes que teníem, i ara volem aconseguir implantar el servei porta a porta de tot tipus de brossa, tant domèstic com comercial. Hem començat a fer trobades amb els veïns i ja està programada la que tindrem amb els grans productors, el 19 de febrer a la Cooperativa. Si convencem els grans generadors de residus, seran els nostres comunicadors d’aquest projecte. Si els tenim al costat serà un èxit. Si no els tenim, el projecte tindrà molts entrebancs.
Quan pensen implementar aquest servei de recollida?
No sé encara quina forma d’implementació tindrà, però estic convençut que la farem dins d’aquest mandat i que serà un èxit. És més, no ha de ser un èxit d’aquest municipi, que també, sinó que podem ser la punta de llança d’altres poblacions perquè hi ha molts alcaldes engrescats. Podem implementar projectes similars. No cal que siguin idèntics, amb contenidors intel·ligents o amb el sistema porta a porta a casa dels veïns. I si no ho fem, el medi ambient no ho suportarà.
Quin índex de reciclatge registra Sant Jaume dels Domenys?
Vam arribar a estar en el 60%, i ara no arribem al 40%. Per tant, hem baixat força. Estem a la mitjana catalana, però no ens conformem; volem estar per sobre.
Quines subvencions volen demanar del Pla d’Actuació Municipal de la Diputació?
Encara no tinc prou informació perquè ho demanarem d’aquí a uns dos mesos, però serien per als miradors de l’Hostal i de Lletger o per a reformes de la Casa de Cultura per entrar a la Xarxa de Biblioteques de Catalunya.
I al marge del PAM, em pot citar algun projecte més dels que tinguin pendents?
Les depuradores del Papiolet i de la Torregassa, que estan pràcticament a punt de començar a funcionar. Només falta la connexió elèctrica.
Quina és la població del seu municipi? I les àrees de futur creixement urbanístic?
Som uns 2.600 habitants i tenim dues grans urbanitzacions –Arquets i Papagai– on hi ha encara un marge de creixement. A més, tenim com a projecte intentar fer la recepció municipal d’aquestes urbanitzacions, pel bé dels seus veïns i del municipi. Encara no les podem recepcionar tal com estan. La llei no ens permet de rebre-les i fer després les millores pendents, però és que tampoc no ens correspon a nosaltres.
Un equipament molt conegut de Sant Jaume és el parc de bombers voluntaris.En quin estat es troba?
Funciona molt bé i té molta incidència, no només d’una forma molt pròxima, sinó a tota la comarca. Sense ser professionals, els bombers funcionen molt professionalment i tenen un camió propi. Estem molt contents que tinguin la seu aquí.
El potencial de l’enoturisme a Sant Jaume és molt bo. Tenim diverses cases rurals que treballen força en esdeveniments com el ral·li Catalunya, i hi ha molt de marge per treballar”
Joan Ignasi López
Quin és el potencial que té el seu municipi en el sector de l’enoturisme?
Molt bo. Tenim diverses cases rurals que treballen força en esdeveniments com el ral·li Catalunya, i hi ha molt de marge per treballar. També tenim un munt de rutes per fer senderisme i per anar amb BTT. És un tema al qual volem donar encara més importància, i per això volem fer un inventari de camins rurals, per poder tenir-los inventariats i abocar-hi més inversió tant a nivell comarcal com amb subvencions de la Diputació. Per rebre’n han d’estar inventariats.
Econòmicament, l’Ajuntament està sanejat?
Sí. S’ha fet bona feina. Està equilibrat, tot i que ens agradaria tenir més diners i tenim capacitat d’anar a crèdit, però l’ideal és no anar-hi. La capacitat de fer inversió pròpia, si no comptes amb els ajuts del PUOSC o el PAM, és molt reduïda, però el tenim sanejat.