Dimecres presenten a la Torras i Bages la novel·la ‘Flamenca’

Avatar
09/02/2020 - 18:00h

L’obra, traduïda per Antoni Rossell, va inspirar ‘El mal querer’ de la cantant Rosalía

Dimecres, a les 19h, es presenta a la biblioteca Torras i Bages de Vilafranca Flamenca, una novel·la occitana medieval del segle XIII d’autor desconegut que narra els amors secrets entre la bella Flamenca, esposa d’Archimbaut, i Guillem de Nevers. La novel·la relata com poc després de les núpcies, Archimbaut pateix un atac de gelosia i tanca Flamenca en una torre. En saber de la sort de la noia, Guillem va a la localitat de Borbó, on aconsegueix veure-la durant un ofici religiós, i en queda totalment enamorat.

PUBLICITAT

És aleshores quan trama un pla per seduir Flamenca a l’església i consumar el seu amor. Flamenca és una de les poques obres de la literatura medieval, la qual legitimava que les esposes d’homes gelosos poguessin tenir amants, que reivindica el paper de la dona en el context de l’amor cortès. L’obra, de marcat contingut eròtic, va ser escrita al segle XIII i es conserva en un únic manuscrit custodiat a la Biblioteca Municipal de Carcassona.

Originalment la novel·la va ser escrita en occità en forma versificada. En la present edició, Anem Editors publica una traducció al castellà de la mà d’Antoni Rossell, professor titular de Filologia Romànica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el qual serà a Vilafranca. L’acompanyarà Alberto Rech, doctor en història. Rossell és director de l’Arxiu Occità de la mateixa universitat, membre de diversos centres de recerca i de consells editorials de publicacions especialitzades en el món medieval, a més d’autor de nombrosos llibres, articles i gravacions dedicats a la música i a la literatura medieval.

PUBLICITAT

La traducció la completa un estudi introductori de Mercedes Brea, catedràtica de Filologia Romànica de la Universitat de Santiago de Compostel·la, que situa el text en el context literari i històric de l’època. Es dona el cas que Flamenca va caure a les mans de la cantant Rosalía quan estava preparant el seu últim àlbum, El mal querer, i que aquest fet li va servir d’inspiració per a l’elaboració del disc, en què presenta cançons ja cèlebres com Malamente.

També et pot interessar

Comentaris