Vilafranca en Comú critica la “deixadesa” del govern en temes bibliotecaris

Avatar
05/02/2020 - 19:00h

Els comuns critiquen el poc pressupost que destina el govern a la biblioteca Torras i Bages i el “passotisme” que té cap a un nou equipament

Ramon Arnabat, Bernadette Hortal i Eloi Gabern de Vilafranca en Comú han explicat en roda de premsa les raons que els han portat a denunciar la “deixadesa” i el “passotisme” de l’equip de govern respecte de les biblioteques de Vilafranca, tant de la Torras i Bages, com la de la nova comarcal. Alhora han reclamat que la nova biblioteca que s’ha de construir a Vilafranca segueixi el model de biblioteca moderna, entesa com a centre cultural i social, amb espais multiusos i com a lloc de lectura, treball, cocrwació, aprenentatge i convivència obert a tota la ciutadania.  

PUBLICITAT

Vilafranca en Comú assegura que manté el seu compromís amb el sistema bibliotecari públic de Vilafranca i lamenta el “poc interès” de l’equip de govern per desenvolupar els projectes de lectura pública que s’han treballat i consensuat, malgrat el dèficit bibliotecari de Vilafranca que, actualment, te la meitat de metres quadrats que la mitjana de les viles amb una població similar. Per revertir aquesta situació Vilafranca en Comú va aconseguir incloure als pressupostos de la Generalitat del 2017: 2.000.000€ per a la nova biblioteca comarcal, però l’equip de govern no va aprofitar aquesta oportunitat.

VeC ha criticat també el que, segons ells, és poc pressupost que dedica l’equip de govern a les activitats de la Biblioteca Torras i Bages (BTB): 9.000€, que ells van proposar ampliar a 12.000€ i que no es va acceptar. L’aportació de l’Ajuntament al manteniment de la biblioteca és la meitat del que aporten viles d’igual població, segons han dit els comuns. Malgrat aquesta infradotació municipal, la tasca desenvolupada per les persones que treballen a la Torras i Bages “fa possible el miracle”: que la ràtio d’usuaris sigui la mateixa o inclús superior a la d’altres ciutats semblants.

PUBLICITAT

Segons critiquen els comuns, en els últims mesos el govern de Vilafranca ha deixat passar diverses oportunitats estratègiques que, tant la Diputació de Barcelona, com la Generalitat de Catalunya, han ofert als ajuntaments per millorar les biblioteques existents i per crear-ne de noves. “És inacceptable aquesta deixadesa i manca d’interès que perjudica greument a la ciutadania vilafranquina”, ha dit el regidor Ramon Arnabat. Vilafranca en Comú va posar com a condició per abstenir-se en els pressupostos que figures una partida concreta dedicada al projecte i construcció de la nova biblioteca i, segons apunten, el govern no va acceptar-ho.

Davant d’aquest situació pels comuns és urgent de convocar la Comissió de Lectura Pública de la vila, que ja fa deu mesos va fer la seva primera i darrera reunió. Vilafranca en Comú assegura que ja fa un mes que ha demanat al regidor de Cultura, Ricard Rafecas, que convoqui amb urgència aquesta comissió creada per acord del Ple i que ha de vetllar per la lectura pública a la vila.

També et pot interessar

Comentaris