El Montmell, municipi pioner en un projecte energètic a partir de la biomassa

Els primers treballs per a la construcció d’una caldera de biomassa al Montmell. (Foto: Ajuntamnt del Montmell)
04/02/2020 - 21:00h

La Diputació de Tarragona inicia a la Joncosa les obres de la ‘Xarxa de calor de proximitat’

La Diputació de Tarragona ha iniciat al municipi del Montmell les obres d’un dels 9 projectes que formen part de la iniciativa ‘Xarxa de calor de proximitat’ que impulsa l’administració provincial i que contempla la instal·lació de calderes i xarxes de calor en edificis municipals per produir energia tèrmica a partir de la biomassa (estelles de fusta, procedents de boscos).

El Montmell comptarà concretament amb la instal·lació d’una caldera de biomassa per escalfar cinc equipaments municipals: l’escola pública Teresa Godes i Domènech, la llar d’infants, el Centre cívic, l’Ajuntament i l’edifici que engloba la farmaciola, l’antic sindicat i el menjador escolar.

En l’acte de presentació del projecte, obert a tota la població, es van donar detalls de la nova xarxa energètica i que en el cas del Montmell contempla una inversió de 336.483 euros. Les diferents instal·lacions entraran en funcionament l’hivern d’aquest mateix any 2020.

Un projecte estratègic per al territori
El projecte ‘Xarxa de calor de proximitat’ de la Diputació de Tarragona’ pretén crear un model propi de referència d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat, un sistema més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient.

El Montmell serà un dels 9 municipis que esdevenen prova pilot juntament amb les poblacions tarragonines de Gandesa, Alcover, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Les actuacions com les iniciades al Montmell estan cofinançades en un 50% pels fons FEDER de la Unió Europea, en el marc del programa operatiu FEDER Catalunya (2014-2020). La Diputació de Tarragona i l’Ajuntament del Montmell hi participen amb 25% d’inversió, respectivament. El total que s’invertirà en els 9 municipis tarragonins beneficiaris serà de 2,1 milions d’euros.

Una sola caldera
Les xarxes de calor distribueixen energia tèrmica. Des d’una única caldera (alimentada amb biomassa forestal de qualitat) s’escalfa aigua i es condueix per un entramat de canonades aïllades que connecten amb els sistemes de calefacció dels edificis municipals.

La caldera de biomassa que s’instal·larà al Montmell anirà ubicada a la zona del camp de futbol del nucli de la Joncosa del Montmell.

Els beneficis d’aquesta iniciativa, segons que es destaca des de l’ens provincial tarragoní i l’administració local del Montmell, són múltiples. A nivell ambiental, el funcionament de les instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 35 tones de CO2 l’any. I l’estalvi econòmic serà aproximadament de 13.000 euros anuals respecte a la despesa actual de l’Ajuntament del Montmell per donar calor als 5 equipaments públics esmentats.

D’altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible en comptes de les energies fòssils actuals com el gasoil, el gas o l’electricitat permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis forestals.

Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior, com és el cas del Montmell.

Finalment, des dels responsables de la ‘Xarxa de calor de proximitat’ de la Diputació de Tarragona, una iniciativa enmarcada en el Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia que lidera la mateixa administració es remarca que el projecte va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes de calor i de les seves calderes.

Així, es fixa com objectiu bàsic augmentar la participació dels governs locals i de la ciutadania en la conscienciació sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal, i que es tradueixi en un increment del consum d’aquest combustible per a usos tèrmics a les comarques tarragonines.

També et pot interessar

Comentaris