Art&So, una nova orquestra de cambra lúdica amb seu a Vilafranca

Ramon Alonso és el director de l’orquestra de cambar Art&So
Xavi Gonzàlez
02/02/2020 - 10:00h

Ramon Alonso és el director de la formació, que té com a única pretensió gaudir de la música

El desembre passat es va presentar públicament a Vilafranca l’orquestra de cambra Art&So en un concert. Es tracta d’una formació integrada per músics jubilats, afeccionats i estudiants que ha fixat la seva seu a l’Agrícol de Vilafranca.

Ramon Alonso és el director i l’ideòleg d’aquesta nova orquestra, que s’ha creat amb l’únic pretext de “tocar bé i fer gaudir” la gent que els escolti. “Vaig agafar de Vilanova, on es va crear un projecte similar, la idea d’engegar una orquestra d’aficionats que no tingués cap mena de pretensió i que només busqués aconseguir gaudi personal a través de la música”. Reconeix que va ser una idea que “tenia entre cella i cella”, i és que Alonso ha viscut tota la vida de la música com a membre de la Camerata Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú, fins a la seva jubilació. Alonso ha format part d’orquestres des d’abans dels vint anys i també ha exercit com a director, una altra faceta que sempre li ha agradat.

Així doncs, per tirar endavant la iniciativa va buscar músics que, com ell, ja s’havien jubilat de la Camerata. En la seva llarga carrera com a formador també tenia moltes coneixences, i en aquest cas algun exalumne seu també s’ha engrescat a formar part de l’orquestra.

Estan buscant més músics

Hores d’ara són una dotzena de membres de Vilafranca, Vilanova, Sitges i Calafell: cinc violins primers, tres violins segons, una viola, un violoncel, un contrabaix i una flauta travessera. Assagen els divendres al vespre a l’Agrícol i busquen ampliar la formació fins a arribar a la quinzena de membres, en especial violes.

PUBLICITAT

Alonso ha explicat que la formació no es tanca a trobar un nou director per a l’orquestra. “Jo el que vull és tocar el violí, i pensem que seria un bon component per practicar la direcció”, referint-se a algun estudiant jove de direcció d’orquestra. Funcionen de manera assembleària i demanen als nous components un mínim de nivell, perquè així es poden atrevir “a tocar obres complicades”. Ara estan treballant en una suite, concretament un descobriment d’una compositora nord-americana que fa música intimista però que harmònicament és molt atractiva.

Finalment, Alonso ha batejat l’orquestra com a lúdica, perquè malgrat ser una orquestra de cambra són una entitat sense ànim de lucre, i aviat tenen previst de constituir-se com a tal. Més endavant volen contactar amb l’Ajuntament per mirar d’arribar a un conveni.

També et pot interessar

Comentaris