9 dracs de Dolors Sans s’exposaran al Palau de la Virreina

El Nyctalus Albinyanensis d’Albinyana és una de les peces que es podrà veure
Avatar
29/01/2020 - 09:00h

L’escultora vilafranquina ha creat nou de les deu peces que de l’1 al 9 de febrer es podran veure a Barcelona

De l’1 al 9 de febrer, es el vestíbul del Palau de la Virreina acollirà l’exposició ‘Fantàstics!’, una mostra de bestiari fantàstic d’arreu de Catalunya. Aquestes bèsties són molt recents i barregen la tradició del bestiari festiu i popular amb el llegendari local, de manera que esdevenen veritables emblemes dels seus barris i poblacions. Lluny del bestiari tradicional, en el fantàstic es deixa volar la imaginació i, gràcies als nous materials, s’evoquen formes i colors mai vists.

L’exposició consta de 10 dracs dels qual 9 són obra de l’escultora vilafranquina Dolors Sans i són peces que mostren una producció de quasi 30 anys de treball professional. La peça més antiga és de 1996 i la més recent de l’any passat.

Els dracs de Dolors Sans  que s’hi exposen són:   

Nébula de la Trinitat Vella (Bcn). (2008) El follet Nébula és un gegantó de foc. S’inspira en les formes de la natura i, al braç esquerre, hi porta un dimoniet que li fa de consciència i el fa estar a l’aguait dels atacs contra l’equilibri de la natura.

Hydros de la Trinitat Vella. (Bcn). (2008). És un drac amb una imatge clàssica, decorat amb flames i foc. La llegenda explica que el drac va ajudar els veïns del barri a defensar-se del senyor feudal que els oprimia.

Bretolàs de Sant Andreu. (Bcn).( 2006). És el gos Cèrber, l’animal mitològic de tres caps que diuen que vigila l’entrada de l’infern.

Atzeries de la Vella de Gràcia. (Bcn). (2016). La figura és un drac portat  com un. Representa el protagonista d’una llegenda del barri. Es diu que a la Casa del Dimoni, que és al carrer de Josep Torres, hi vivia l’empresari Agustí Atzeries, que es va arruïnar reformant la casa. Per enllestir les obres, va vendre la seva ànima al diable i, gràcies a això, va guanyar la loteria. La cara del drac està inspirada en les mènsules de la façana de la casa.


Grafus del barri de Remolins de Tortosa (el Baix Ebre). ( 2005) La bèstia té ales amb ulls, inspirades en representacions medievals que pinten el diable amb molts ulls, quatre cues molt originals, dos caps de serp i urpes amb escates.

La Bèstia de Parets del Vallès (el Vallès Oriental). (2005) Es tracta d’un sinistre esquelet de drac alat fosforescent per a la vila de Parets del Vallès que mesura  4 metres d’alçada. La figura representa el poder de les tenebres i s’integra en la llegenda de la pedra del Diable que es representa cada any a Parets, dins la festa major d’estiu.Magnafoc de Vilobí del Penedès (l’Alt Penedès). (1996) És un gegant sense braços que representa les diverses cares del mal amb banyes, cos de boc, cap d’ocell, ales d’àngel caigut i una cua que, a la base, presenta la cara clàssica del diable medieval.

Maxtord de Tordera (el Maresme). (2019) És un esquelet d’ocell (un tord) amb dos caps, dues potes agressives i una espectacular estructura òssia.

Nyctalus Albinyanensis d’Albinyana (el Baix Penedès). (2009) És un drac inspirat en un ratpenat comú és l’habitant de la cova de Vallmajor, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO per les seves representacions de pintura rupestre

A més d’aquest dracs hi és exposat el Tolc del Clot. (Bcn) Construït l’any 1995 per Xavier Jansana,. L’exposició es podrà visitar de 10 a 20 h al Palau de la Virreina (la Rambla, 99). Diumenge dia 9 estarà oberta fins a les 15 h, perquè a les 17 h totes les bèsties sortiran en cercavila cap a la plaça de Sant Jaume, on faran els seus lluïments

També et pot interessar

Comentaris