L’Associació Musical Pau Casals cedeix la seva documentació a l’ACBP

Els participants en la signatura de cessió de la documentació de l’Associació Musical Pau Casals. (Foto: Arxiu Comarcal del Baix Penedès)
28/01/2020 - 14:00h

És el primer acte emmarcat en l’any del 25è aniversari de la inauguració de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès (ACBP) ha rebut en cessió de comodat el fons documental de l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell.

La signatura del contracte va comptar amb la presència de Joan Sans, president del Consell Comarcal del Baix Penedès; Jordi Guitart, president de l’Associació Musical Pau Casals; Joan Miró, vocal de la junta directiva; i Nativitat Castejón, directora de l’ACBP.

L’Associació Musical Pau Casals ha cedit a la Generalitat de Catalunya la seva documentació per tal que sigui dipositada a l’ACBP a fi de inventariar-la, conservar-la i fer-la accessible als investigadors, tot i que l’associació es reserva els drets d’explotació. És el primer acte de l’ACBP en l’any del 25è aniversari de la seva inauguració.

La documentació objecte de cessió abraça dels anys 1968 a 2006 i ocupa 3 metres lineals. Els documents conservats són fruit de les nombroses activitats que l’associació amb seu al Vendrell ha organitzat al llarg dels anys per difondre la música i la figura del mestre Pau Casals.

L’associació va ser fundada l’11 d’abril de 1973, en una reunió constitutiva al local social de la Lira Vendrellenca, per Josep Altet -que va ser president durant deu anys–, Salvador Mañé, Josep Esteve i Lluís Martorell i un grup de vendrellencs entusiastes per promoure la música i especialment la figura de Pau Casals.

Els documents permeten conèixer com va sorgir la iniciativa de constituir-se en associació poc temps abans de la mort del mestre, la comunicació constant amb Pau Casals i després amb la seva vídua, Marta Montañez; i la seva àmplia activitat cultural com, per exemple, l’encàrrec a Apel·les Fenosa del monument dedicat a Pau Casals.

L’escultor va construir en guix el monument al local de l’empresa Vídua Llansà al carrer Santa Anna del Vendrell i al febrer de 1979 es va traslladar a la foneria de Ramon Vilà de Valls. El monument fou inaugurat el 1982 a l’avinguda Pau Casals de Barcelona.

Entre la documentació cedida cal destacar també la col·lecció de fotografies, integrada per gairebé mil imatges en suport paper i uns dos-cents negatius. Entre els nombrosos reportatges fotogràfics que es conserven cal esmentar l’arribada de les despulles del mestre al Vendrell el 10 de novembre de 1979, la construcció de l’Auditori Pau Casals de Sant Salvador, obra de l’arquitecte Jordi Bonet, el 1980, l’acte inaugural de l’auditori el 6 de juny de 1981 i la construcció de la plaça Joan Sebastian Bach al costat de l’auditori i la inauguració de l’escultura dedicada a Casals de Josep Maria Subirachs el 30 de juny de 1984.

Segons es destaca des de l’ACBP, aquesta cessió permetrà reconstruir la història de l’Associació Musical Pau Casals i recuperar més documentació dels primers anys d’activitat.

Per altra banda, l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès farà la classificació i l’inventari, el qual serà accessible al portal Arxius en línia del Departament de Cultura de la Generalitat.

També et pot interessar

Comentaris