Torrelavit vol assolir el miler de visites al CdIAT aquest 2020

Torrelavit estudia que el Centre d’Interpretació de l’Aigua sigui una parada de descans del Camí del Riu. FOTO: AJUNTAMENT
24/01/2020 - 14:00h

El govern ja treballa en la revisió del pla estratègic de Comerç i Turisme per impulsar les visites a aquest equipament

El govern de Torrelavit vol arribar a registrar 1.000 visites al Centre d’Interpretació de l’Aigua (CdIAT) durant el 2020. Aquest és el repte que s’ha marcat des de l’àrea de Comerç i Turisme per donar un impuls a aquest espai, inaugurat ara fa tres anys. La regidora Teresa Mateu creu que l’increment de les visites escolars, juntament amb la revisió del Pla Estratègic de Turisme i la intensificació dels vincles entre el centre i el Camí del riu, és la clau per donar l’empenta que ha de permetre consolidar el projecte.

Des de la seva inauguració, el CdIAT, gestionat per Mas Albornà amb un projecte de responsabilitat social, ha registrat una mica més de 3.000 visites. Amb aquestes xifres a la mà, la regidora de Comerç i Turisme, Teresa Mateu, creu que ha arribat el moment que, des de l’Ajuntament es prenguin decisions per definir cap on vol anar Torrelavit en el sector de l’enoturisme, i quin paper hi juga el centre en el qual l’administració local inverteix 30.000 euros anuals.

Mateu confia que el paisatge singular de la zona, amb les vinyes i el riu com a protagonistes, l’oferta de cellers i caves, i el patrimoni històric i cultural –amb els molins paperers o el CdIAT– permetrà treballar amb una oportunitat per a la població en el comerç i el sector turístic.

“Hem d’analitzar molt bé les possibilitats futures lligades al CdIAT i això vol dir tenir en compte tots els recursos que hi ha al municipi, saber interrelacionar-los i crear una xarxa que sigui atractiva amb els municipis de l’entorn i la resta de la comarca”, diu Mateu, mentre recorda que el CdIAT també és un punt d’informació turística sobre la resta de la comarca.

De moment, des de l’Ajuntament treballen en la revisió del pla estratègic de Comerç i Turisme que l’Ajuntament de Torrelavit va redactar el 2008. Segons Mateu, començaran a promocionar el CdIAT revisant les activitats i tallers que actualment s’ofereixen per adequar-los també al públic escolar. A més, estudiaran incloure el centre com un espai de parada i repòs en les rutes que fan els usuaris del Camí del Riu.

Des que es va inaugurar el CdIAT, Mas Albornà gestiona l’equipament i les visites guiades i ha desenvolupat quatre itineraris diferents que inclouen des del recorregut purament històric dins del museu, fins a itineraris per descobrir els llocs més emblemàtics del municipi, o per introduir-se en el Camí del Riu. En l’últim any, el CdIAT també ha incorporat visites combinades amb caves i cellers i, en l’últim trimestre de l’any, amb el Vinseum, que inclou dos elements fonamentals del passat industrial del Penedès: el vi i l’aigua.

Projecte integral
El centre va entrar en funcionament l’octubre de 2016 amb l’objectiu d’esdevenir un referent en l’oferta del turisme industrial de Catalunya, amb un recull històric sobre els molins paperers que van garantir la prosperitat del municipi en plena industrialització de la conca del riu Bitlles.
La inauguració el CdIAT, juntament amb el projecte del Camí del Riu, ha permès millorar l’entorn i la qualitat de l’aigua i la recuperació de la fauna i la flora de ribera pròpies de la zona.

Comentaris