Els Mossos fan un cens de masies a l’Alt Penedès

Els Mossos en una xerrada sobre seguretat a Olèrdola
23/01/2020 - 16:34h

N’han comptat unes 300 i l’informe s’ha fet per així poder accedir-hi amb rapidesa si fos necessari

La seguretat és cosa de tots. Aquest missatge apel·lant a l’autoconsciència de la ciutadania sobre la importància de prevenir robatoris i furts, va ser una de les idees destacades que es va transmetre aquest dimecres a la tarda a Sant Pere Molanta durant una xerrada sobre seguretat ciutadana convocada per l’Ajuntament d’Olèrdola i conduïda per membres de l’Oficina de relacions amb la comunitat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Vilafranca.

Els mossos van deixar clar que les dades de robatoris, furts o estafes assenyalen que Olèrdola “és un municipi segur”. També s’indicava que “per molta sensació” que hi hagi, si no hi ha denúncia o trucada no queda constància de fets com els de l’ocupació d’habitatges, una de les qüestions que va gairebé monopolitzar el torn d’intervencions entre el centenar de veïns que assistien a la xerrada.

Per evitar robatoris, els consells exposats són “bàsics i senzills, però eficaços”, segons demostrava l’experiència dels Mossos. Es recomana fer una autoavaluació per determinar si es disposen de mesures de seguretat i si aquestes són efectives.

També s’aconsella identificar els punts febles que poden deixar vulnerable l’habitatge , instal·lar portes i panys segurs, protegir sostres i tendals, i mantenir magatzems i pàrquings tancats. Altres mesures efectives són instal·lar il·luminació perimetral, controlar vehicles i persones sospitoses ( amb descripció d’ocupants i anotant la matrícula si pot ser), dipositar els objectes de valor en caixes fortes, evitar deixar senyals d’absència a la llar, tenir tanques i murs resistents, i alarma connectada. En cas de ser víctima de robatori, es recomana no tocar res i avisar a la policia, al 112. Cal evitar l’enfrontament amb els lladres i facilitar totes les dades relacionades.

Albert Amposta, responsable de l’oficina de relacions amb la comunitat de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra de Vilafranca, assenyalava que els lladres tenien molt ofici i calia posar-los el màxim de dificultats. (àudio)

Si es té en compte el context del conjunt del país, l’Alt Penedès és una comarca igualment tranquil.la i segura, la qual cosa permet dedicar esforços a fer tasques de prevenció. Amposta indicava que de la comissaria de Vilafranca en depenien 140 mossos i que realitzaven entre 2 i 3 detencions diàries. Una de les tasques que van completar va ser l’elaboració d’ un cens de masies de la comarca(fins a 300), per així poder accedir-hi amb rapidesa quan fos necessari. Una dada que també il·lustra la proximitat del cos amb el territori és que el 90% dels mossos són de la comarca.

A preguntes dels assistents, Amposta diferenciava entre ocupacions d’habitatges i violació de domicili. A Olèrdola el volum de casos d’ocupació no és significatiu i els habitatges ocupats serien immobles que tenen poc clara la titularitat de la seva propietat.

Des dels Mossos es desaconsellen els patrullatges ciutadans o la creació de grups de whatsapp que difonen dades sensibles sobre seguretat, en molts casos sense contrastar.

El regidor de seguretat ciutadana de l’Ajuntament d’Olèrdola, Jordi Catasús, explicava que la reunió d’aquest dimecres sorgia després d’una trobada feta el mes d’octubre. Per l’Ajuntament no va ser cap sorpresa que la temàtica que centrés les intervencions veïnals fos la de les ocupacions, perquè s’han anat canalitzant peticions i demandes. Catasús posava l’accent en què és clau la col·laboració entre ciutadania i cossos de seguretat.(àudio)

Tant Mossos com el govern municipal coincidien en valorar de manera satisfactòria l’elevada participació registrada en la reunió d’aquest dimecres a Sant Pere Molanta i apuntaven que la xerrada il·lustrava la col·laboració existent entre l’Ajuntament i la policia de la Generalitat.

També et pot interessar

Comentaris