Mor als 99 anys el músic vendrellenc Jaume Vallès

Dues imatges de Jaume Vallès, una de les quals amb el seu timbal.
22/01/2020 - 18:12h

Era el darrer supervivent de la ‘lleva del biberó’ de la Guerra Civil que quedava al Vendrell

Jaume Vallès, darrer supervivent del Vendrell de la ‘lleva del biberó’ durant la batalla de l’Ebre a la Guerra Civil espanyola, ha mort aquest dimecres a l’Hospital del Vendrell, a l’edat de 99 anys. Havia nascut el 16 de juliol del 1920.

Vallès, vidu, pare de dos fills, avi de dos nets i amb un besnet, vivia des de fa un temps a la residència ‘La Muntanyeta’ del Vendrell i, tot i mantenir fins fa ben poc un estat de salut envejable per la seva avançada edat, darrerament va empitjorar el seu estat i ha mort aquest migdia.

Jaume Vallès va ser músic professional -era percussionista i tocava el fiscorn-, però també mecànic a l’antiga fàbrica de Cal Miret del Vendrell. Com a músic, va tocar en diverses orquestres històriques, com els Bristols i la Melodia del Vendrell i la Riviera de Sitges; i va tenir una trajectòria musical molt reconeguda arreu del Penedès històric.

En aquest camp, també va destacar, sobretot a partir de la seva jubilació laboral als 65 anys, com a membre de colles de grallers itinerants -molta gent en recorda la seva faceta de timbaler-, i en aquest sentit val a dir que va tocar per a diversos grups de bastoners, falcons i colles castelleres penedesenques.

Vallès també va deixar petjada en els Pastorets del Vendrell, entitat per la qual va compondre el toc del Drac El Cabrot, va ser abans percussionista als històrics Pastorets Musicals del Vendrell al Brisamar de Coma-ruga i al Tívoli del Vendrell, tocant les timbales entre la dècada dels seixanta i principis dels 80 de les funcions de cada Nadal; i va ser cap de timbalers dels Armats quan es va recuperar la colla, el 1991; a més de cap de timbaler i membre fundador de la colla del Cabrot, el mateix any.

Portant d’honor de Santa Anna

L’Ajuntament del Vendrell va voler reconèixer l’aportació de Jaume Vallès a la cultura popular del municipi amb el nomenament de Vallès com a Portant d’Honor de Santa Anna. Va ser l’any 2008 en la primera edició d’aquesta figura creada al voltant de la festa major del Vendrell per remarcar la vinculació de vendrellencs i vendrellenques en la societat local.

Jaume Vallès va ser portant d’honor de Santa Anna juntament amb Ció Pallarès, Quim Tomàs i Xavier Inglès.

En una recent entrevista a ‘La Vanguardia’, Jaume Vallès recordava el ‘miracle’ que va viure durant la Guerra Civil, per a la qual va ser reclutat l’abril del 1938, amb 17 anys, juntament amb una cinquantena de nois més del Vendrell.

Segons el seu relat, Vallès acostumava a reparar armes sota d’una monumental figuera i tot just un moment que la va abandonar, un avió del bàndol nacional va bombardejar l’indret i se’n va deslliurar. “Déu em va salvar”, recordava Vallès.

Les exèquies per Jaume Vallès se celebraran divendres al matí, a les 10.30h, a l’església parroquial del Sant Salvador del Vendrell.

També et pot interessar

Comentaris