ERC demanarà que les naus del carrer Comerç es declarin Bé Cultural d’Interès Nacional

Els regidors d’ERCen una imatge d’arxiu
22/01/2020 - 13:07h

Els republicans consideren que és la única manera de “protegir” la zona davant el pla urbanístic aprovat pel govern vilafranquí

El grup municipal d’Esquerra Republicana a Vilafranca presentarà la sol·licitud al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per declarar Bé Cultural d’Interès Nacional el conjunt de naus del carrer Comerç. Segons la portaveu del partit, Mònica Hill, aquesta proposta es farà davant el que consideren “poc interès del govern vilafranquí” de preservar el patrimoni vinícola de Vilafranca.

Segons ERC, per fer-ho ha activat un grup de professionals en patrimoni i arquitectura per presentar properament la sol·licitud de declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional pel conjunt de les naus del carrer Comerç.

“Considerem que el valor patrimonial del carrer del Comerç es desvirtuaria si només es preservessin parcialment les naus, ja que aleshores esdevindria una mena de decorat buit de contingut, fet que passa actualment amb la modificació del POUM prevista per aquesta zona”, ha declarat Salvador Campamà, historiador i regidor d’ERC. I afegeix que “La totalitat de la coberta i estructures de l’interior de les naus, com ara dipòsits i cups subterranis són elements imprescindibles per donar sentit al conjunt. No volem, així doncs, que aquest conjunt històric passi a engruixir la llarga llista de patrimoni industrial perdut per sempre”.

Els regidors i regidores d’Esquerra estan convençuts que amb la conservació d’aquest conjunt històric i i l’estratègia de dotar-lo nous usos relacionats amb la cultura de la vinya i el vi i amb la cultura en general dotarà Vilafranca d’un potent valor afegit i farà la funció de dinamitzar el barri i la ciutat, alhora que reforçarà el paper de nova centralitat que ha de tenir el barri del Molí d’en Rovira.

ERC ha explicat que pretenia debatre aquesta sol·licitud a través d’una moció en el darrer ple municipal del mes de gener, dut a terme aquest dimarts al vespre però, segons Mònica Hill, “tot i enviar aquesta moció per incloure a l’ordre del dia del ple municipal dins el termini i tal i com s’ha fet en tots els plens, no es va incloure a l’ordre del dia amb l’argument del govern de què el secretari no va rebre el correu electrònic”.

Tot i això, Esquerra portarà al ple municipal de febrer aquesta moció perquè s’hi pugui sumar el govern i també més grups municipals. “Aprovar per unanimitat aquesta moció seria una mostra de què el govern de Vilafranca aposta per la preservació d’aquest conjunt històric, un espai que identifica i fa singular la nostra ciutat”, declara Campamà.

Mentrestant, però per no demorar més aquest tràmit, des d’Esquerra ja s’està treballant amb un grup de professionals arquitectes, historiadors i experts en patrimoni arquitectònic per preparar la documentació necessària per la catalogació com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

Mònica Hill afegeix que “si Vilafranca vol exercir exercir com a capital de la cultura del vi, des d’ERC considerem que els pilars n’han de ser el Vinseum, l’enoturisme, el paisatge vitivinícola, els futurs vivers de cellers i la façana formada per les naus del carrer del Comerç”.

També et pot interessar

Comentaris