Vilafranca vendrà de forma directa els pisos del c/Migdia a la Fundació Amàlia Soler

Des de la CUP es va recordar que Antifrau està investigant la gestió dels pisos i l’alcalde , Pere Regull, va proposar que el punt s’aprovés deixant clar que s’esperava la resolució d’Antifrau
22/01/2020 - 17:17h

La Generalitat desaconsella que es faci d’aquesta forma, l’oposició vol una altra solució i el govern assegura que està avalat pels serveis jurídics

Vilafranca va viure dimarts al vespre una nova sessió plenària on el principal punt de l’ordre del dia va ser la proposta de venda directa dels pisos per a la gent gran del carrer Migdia, en l’edifici on hi havia el cinema Victòria.

Des del govern, el seu portaveu, Aureli Ruiz, va explicar que les obres dels pisos es van fer amb l’objectiu d’ampliar el nombre de pisos per a la gent gran i que va ser un acord amb la Fundació Amàlia Soler perquè aquesta tenia els diners per poder invertir i l’ajuntament podia posar els recursos tècnics per gestionar les obres.

Ruiz va recordar la relació directa que hi ha entre la Fundació i l’Ajuntament, cosa que Ruiz va reconèixer que “se sap a Vilafranca, però no a fora” i aquest podria ser un dels motius pels quals hi ha un informe de la Generalitat que desaconsella la venda directa i recomana que es faci a través d’un concurs públic.

El portaveu del govern, però, va apuntar que s’havia decidit fer en forma de venda directa sempre i quan s’aprovés per ple, una mesura que els hi havien recomanat els serveis jurídics municipals.

Tot i les explicacions del govern, l’oposició en bloc va demanar que es retirés el punt i que s’intentés trobar alguna altra solució ja que consideraven que no era oportú no fer cas a un informe de la Generalitat, per molt que no fos vinculant.

Així, per part de Vilafranca en Comú, Ramon Arnabat, va apuntar que es trobaven en aquest punt “perquè la gestió no s’ha fet bé des de bon començament” i, tot i que creuen que els pisos són una necessitat, i que la voluntat de l’ajuntament i de la Fundació era bona, considera que el govern va actuar com si fos un contracte entre privats, cosa que no és així.

Arnabat va reconèixer que ara es trobaven “en un problema” perquè la Generalitat recomana un concurs públic per la venda, fet que perjudicaria la Fundació perquè en ser mitjà propi de l’ajuntament no s’hi podria presentar però, en canvi, és ella la que havia pagat les obres.

Per la seva part, des de la CUP Noel Viñas va recordar que el seu partit ja va mostrar reticències amb el procediment l’any 2013 i que, durant tot aquest temps, els seus dubtes han anat creixent fins a tal punt que el 2018 van portar el cas a l’Oficina Antifrau ja que veien irregularitats i problemes “d´ ‘índole legal”. Viñas va apuntar que l’Oficina ara està investigant el cas i, per tant, segons el cupaire, el més lògic era no votar fins que no hi hagués un informe.

Des d’ERC, Mònica Hill va sumar-se a les crítiques dels seus companys, va dir que entenia que la voluntat de les dues parts era sumar esforços a benefici de la gent gran, però que el procediment no havia estat l’adequat. Segons Hill, si el govern aprovava la venda directa, l’acord podria ser considerat nul de ple dret, sense efecte jurídic vàlid “perquè tenim les lleis en contra”.

Finalment, el regidor de Ciutadans, Eladio García, primer havia dit que votaria a favor però finalment va anunciar que canviaria el seu vot després d’escoltar les explicacions dels altres grups de l’oposició i, sobretot, d’assabentar-se que el cas estava a l’Oficina Antifrau.

Per part del govern va prendre també la paraula l’alcalde, Pere Regull, que va deixar clar que la proposta tenia el suport de les indicacions dels serveis jurídics municipals i fins i tot va dir que estaven disposats a deixar clar que l’aprovació es feia condicionant-la sempre a la resolució d’Antifrau, però que no volia deixar el tema sobre la taula perquè li feia por que l’informe de l’Oficina Antifrau tardés molt i això generaria una “indefensió” a la Fundació Amàlia Soler , que s’havia gastat molts diners en l’obra. La CUP va dir que no estava d’acord amb la proposta de Regull i que el que li estava demanant l’oposició era que és que es retirés el punt per trobar una alternativa, cosa que no va passar i, finalment, va quedar aprovat només amb els vots a favor del govern.

El ple va aprovar també el protocol d’abordatge d’agressions sexistes i lgtbifòbiques en espais públics i festius. La regidora d’Igualtat, Montse Arroyo, va destacar que el document que no només abasta els actes de la festa major ni nocturns, sinó que és més ampli i, a més, hi ha voluntat de col·laborar amb les empreses privades per fer un front comú.

Tots els grups van votar a favor del protocol menys Vilafranca en Comú, que es va abstenir perquè considera que el document “focalitza massa en l’oci nocturn i en la festa major i, a més, la mostra que es va agafar era petita i no se sap quin pressupost hi ha”.

També et pot interessar

Comentaris