“La clau de l’èxit és ser fidel a un mateix, cosa que molts rapers no fan”

Lildami en un moment de l’entrevista, feta pocs minuts abans de la seva actuació al Casal de Vilafranca. FOTO: Fèlix Miró
20/01/2020 - 16:27h

Entrevistem el jove raper Lildami ,que va actuar dissabte al vespre a Vilafranca

Damià Rodríguez, més conegut com a Lildami (petit Damià), és el raper català de moda. Amb un original directe i lletres de missatge potents, Lildami ha tret el seu primer disc, ‘Flors mentre visqui’, després de penjar la seva música auto-produïda a Youtube durant anys. Enginyer industrial de professió, fa dos anys va deixar una bona feina a Seat per dedicar-se exclusivament a la música.

A qui estic entrevistant? Al Damià o al Lildami? Són diferents?
Al Dami, que és com em diuen els meus col·legues. No hi ha cap personatge creat. Sóc el mateix ara que quan pujo a l’escenari o quan estic estenent la roba.

El disc es titula ‘Flors mentres visquis’. A què fa referència?
L’eix central del disc és demanar que diguem també les coses bones que fa un altre quan està viu perquè si ho fem només quan està mort, no servirà de res. Sembla que quan algú es mor, sempre és bo. Doncs li podem dir abans.

Com és que les seves cançons parlen tant de la mort tot i tenir només 25 anys?
Ho fan sobretot en aquest últim disc perquè la mort ha estat molt present en la meva vida en els últims temps. I s’ha de tenir present que tots ens morirem.

Com es prepara Lildami un tema?
La base del disc la vam fer en 4 o 5 dies, tancats a Tarragona amb el sr Chen i sense res premeditat.

No portava cap lletra preparada?
No, només la meitat de ‘Pau Gasol’, però la resta ho vam fer tot de manera esporàdica, que és com acostumem a treballar. Gravàvem unes dues cançons al dia que parlen del que ens venia de gust en aquell moment.

Quina ha estat la clau del seu èxit?
Porto des del 2012 pujant temes al meu canal de Youtube, tot i que alguns hi són des d’abans. Que els dos últims anys han anat bé? Doncs sí, hem tingut la sort de treure un disc que ha agradat. La clau de l’èxit és ser fidel amb tu mateix i fer el que vulguis. El que els passa a molts rapers és que no fan el que senten sinó que imiten la música que funciona altres llocs. I a nosaltres ens ha funcionat potser perquè hem fet un tipus de música que no es feia a Catalunya, amb propostes noves.

Lildami, sr Che i la Mariona. FOTO: Fèlix Miró

Les seves lletres no són masclistes i no parlen de drogues ni de violència, cosa que sí que fan normalment els rapers. Ho ha fet expressament?
Jo crec que no existeix un gènere de música masclista o violent, sinó són els artistes que el fan masclista o violent. Nosaltres som gent normal que no hem viscut amb violència ni drogues i, per tant, les nostres lletres parlen del que vivim i, com hem portat una vida sense tot això, doncs no en podem parlar perquè sinó seria una falta de respecte a la gent que malauradament sí que està vivint aquestes situacions. Quan fem cançons no les escrivim per enganxar un nínxol concret de públic, sinó que parlem dels temes que ens ve de gust i segurament si hagués fet una cançó que digués ‘bota bota el cul’, tindria més èxit, però no ho he fet perquè no m’ha sortit.

Va començar a penjar cançons a Youtube modestament i ara té més de 42.000 seguidors a Instagram. Fins a quin punt l’han ajudat les xarxes socials?
Instagram és un mitjà molt bo per estar amb contacte amb la gent que et coneix, pots fer públic el teu material i el fan ‘viral’ molt ràpid, cosa que als artistes ens ajuda moltíssim.

Però també té la part negativa…
I tant! Les xarxes socials ens tenen atrapats en el ‘gilipollisme’ d’estar tot el dia compartint la part bona de la nostra vida. A mi, per exemple, els influencers a qui paguen per ensenyar roba em fan vergonya aliena. Les xarxes fan creure que és obligatori tenir èxit i ser feliç perquè el que veuràs són les fotos del Carib o de Roma, però normalment ningú explica quan pateix.

Quins plans de futur té?
Estem preparant nova música per enguany i no serà un disc sinó un EP. I també estem preparant un nou directe i la nova gira.

Com veu que un raper com Valtonyc hagi d’estar exiliat per les seves lletres?
No vull que se’m malinterpreti i el primer que diré és que és injust el que està vivint i demostra com funciona el sistema judicial, quan ell ha d’estar vivint fora i, en canvi, hi ha manifestacions d’ultratreta, amb banderes anticonstitucionalistes i gent que demana taxis. Això és molt més greu i no passa res. Ara bé, jo, com a músic, com a raper, tot i que puc compartir el missatge, jo no hagués triat les mateixes maneres per dir el que penso.

Parla d’autocensurar-se?
No, no. M’explico: a mi a nivell musical no em diuen res rapers com Valtonyc o Pablo Hasel. Puc donar suport a la seva causa, però crec que es poden trobar metàfores per dir que s’ha de matar al rei. El grup La Raíz, per exemple, té temes que parlen del mateix però ho fan amb una qualitat semàntica molt més gran. Ja et dic, el missatge el podria compartir, però les maneres em fan mandra…

Lildami en un moment del seu concert a Vilafranca. FOTO: Fèlix Mir´´o

El sentirem cantar en castellà?
Si un dia em llevo i sento que haig de fer un tema en castellà, sí. Però no per arribar a més gent sino perquè crec que el que vull expressar ho faria millor en castellà. Però, de moment, podem viure del que estem fent i no haig de prostituir la meva música, sinó que podem fer el que volem.

També et pot interessar

Comentaris