“Les persones en procés de dol necessiten un espai d’expressió emocional”

Un instant d’una teràpia a l’AECC
Judit Benages
16/01/2020 - 16:46h

L’Associació Catalunya Contra el Càncer posa en marxa un grup terapèutic gràcies al suport de la Fundació Pinnae

La Fundació Pinnae va atorgar fa unes setmanes la segona convocatòria d’Impuls Social pel Territori, un dels quals es va destinar a l’entitat Associació Catalunya Contra el Càncer (AECC) per un projecte de suport psicològic que té l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i els seus familiars, facilitant la resolució de problemes i l’afrontament de situacions difícils derivades de la malaltia oncològica i/o el seu tractament. Les activitats es desenvoluparan a l’Alt Penedès i el Garraf.

Tal com explica Alícia Pérez, la psicòloga de l’entitat, amb seu al Garraf, el projecte estrella que volen començar gràcies a l’aportació de Pinnae és un grup terapèutic per donar eines a les persones que han perdut un familiar o un ésser estimat a causa d’un càncer.

Pérez apunta que totes les persones en procés de dol necessiten “un espai d’expressió emocional on poder compartir el que els està passant amb altres persones que estan en una situació similar perquè a vegades, qui no ha passat pel mateix, senzillament li diu que s’animi, quan el que necessita un procés de dol és passar per diferents etapes, i compartir aquest dolor és important”.

Aquest grup de suport psicològic començarà a reunir-se d’aquí a poques setmanes i estarà format per entre 5 i 12 persones que es veuran durant nou sessions d’una hora o una hora i mitja dos cops al mes, i tindran com a objectiu servir de guia per transitar de manera efectiva per un procés llarg i complicat com és el de dol.

Aquest projecte ja s’està duent a terme en altres seus de l’associació, i serà el primer cop que es realitzarà a la seu de l’Alt Penedès i Garraf, on sí que s’està oferint ajuda psicològica individual però on encara no s’havia pogut tirar endavant una ajuda més grupal. Des de l’AECC donaran a conèixer aquest servei des dels CAPs i també a les persones que ja atenen en les teràpies individuals.

Identificació del procés de dol
Segons expliquen a la pàgina web de l’entitat, conèixer el procés de dol, saber quin tipus d’emocions s’experimenten i quines coses es poden fer per intentar esmorteir el dolor permetrà que la persona aprengui a viure sense algú que ha estat molt important a la seva vida.

Segons els experts, cada persona necessita el seu temps i és normal que s’experimentin avenços i retrocessos en la recuperació. Això permet que pugui anar-se adaptant gradualment a la nova realitat, fins que arribi un moment en què estarà preparada per acceptar-la.

Segons l’Associació Catalunya Contra el Càncer, és necessari que es demani ajuda a un professional quan es busca alleugerir el dolor mitjançant l’alcohol o altres drogues, quan apareixen sentiments de culpa excessius, quan l’aïllament és cada cop més gran, quan s’ha patit diverses pèrdues de persones estimades en poc temps, quan la pèrdua sobrevé durant un període de depressió o algun altre trastorn psicològic o quan el dolor es perllonga massa en el temps i apareixen amb freqüència pensaments de voler abandonar-ho tot.

PUBLICITAT

Què es pot fer per sentir-se millor?
Des de l’associació reconeixen que és completament normal que a la persona que ha perdut un familiar o amic li sembli gairebé impossible arribar a sentir-se més bé, però ofereixen alguns consells i també l’ajuda de professionals per tirar endavant.

Així, aconsellen que tothom es doni permís per estar de dol i per sentir-se trist. A més, també és molt important que pugui expressar i compartir els sentiments sense ocultar el dolor, ja que aquest va disminuint si es comparteix.

Des de l’entitat apunten també que la persona que està en ple procés de dol no ha de prendre decisions precipitades ni ha d’intentar resoldre molts problemes al mateix temps. La millor idea és deixar les decisions més importants per a quan hagi superat la confusió i hagi recuperat la sensació de pau i de tranquil·litat.

A més, aconsellen que es demani ajuda als altres de manera clara i directa, cosa que facilitarà la comunicació i que la puguin ajudar de la millor manera possible. També cal que intenti descansar al màxim, sempre trobant un equilibri, ja que tant la falta com l’excés de son esgoten i produeixen símptomes físics, com mals de cap, tensió muscular, fatiga i depressió.

Finalment, és important tenir moments per relaxar-se, cuidar l’alimentació i, a poc a poc, anar recuperant el ritme de vida amb activitats que sempre havien agradat a la persona. Cal buscar petits espais per a un mateix i també per compartir amb els altres.

També et pot interessar

Comentaris