Rebuig a la proposta de VeC per acordar una alternativa de govern

Els set candidats que optaven a l’alcaldia de Vilafranca a les eleccions del mes de maig. FOTO: Fèlix Miró
16/01/2020 - 16:13h

Vilafranca en Comú obre la porta a un pacte d’esquerres aprofitant l’acord PSOE-Podem, tot i que PSC, ERC i CUP no el veuen amb bons ulls

Vilafranca en Comú ha fet aquesta setmana una valoració positiva del pacte al qual s’ha arribat al govern de l’Estat entre PSOE i Podem, amb l’abstenció d’ERC. Segons el regidor vilafranquí de VeC, Ramon Arnabat, els acords de programa entre els socialistes i els comuns beneficiaran també els ajuntaments, entre els quals el de Vilafranca.

Però des de Vilafranca en Comú han anat més enllà: han parlat fins i tot d’un possible trencament de la sociovergència vilafranquina i han obert les portes a un canvi de govern per formar-ne un entre PSC, ERC, CUP i VeC.

Arnabat ha recordat que al seu partit no els agrada la política que fa el govern sociovergent però que “es podrien obrir possibilitats per replantejar acords a nivell municipal, com ara en el cas de Vilafranca”.

D’aquesta manera, es trencaria el pacte entre Junts per Vilafranca i el PSC per muntar una altra coalició. Ara bé, Arnabat ha reconegut que no s’ha parlat de “res de res i el trencament seria complicat”, que només és un plantejament que es fa des dels comuns i que també cal veure “com acaba l’arc parlamentari a Catalunya, ja que segur que hi haurà noves eleccions”.
Per altra banda, des de VeC s’ha fet un llistat de mesures preses per PSOE i Podem que poden afectar positivament Vilafranca.

Així, els comuns han parlat de la gratuïtat real de l’educació obligatòria, del fet de garantir l’accés a l’educació gratuïta dels 0 als 3 anys, del reforç de l’atenció primària o dels recursos extraordinaris per a la rehabilitació d’habitatges.

A més, també s’ha fet referència al compromís amb el canvi climàtic, al pacte per la lectura, al pacte contra la violència de gènere o a la derogació de la llei LARSAL, que permetria molt més autonomia als ajuntaments amb bona salut econòmica, com el de Vilafranca.

Segons Arnabat, molts d’aquests acords els ha presentat en forma de moció durant els últims cinc anys Vilafranca en Comú.

Finalment, també destaquen el pacte entre PSOE i Podem com una forma de considerar que la relació entre Catalunya i Espanya “s’ha de resoldre políticament, amb diàleg, i, tot i que el pacte és molt sintètic en aquest aspecte, creiem que desencalla la situació o, com a mínim, dona un mínim d’esperança a una solució política”.

La resposta de PSC, ERC i CUP
Tot i que els comuns només volien llançar la proposta a l’aire, cal destacar que ni PSC ni ERC ni CUP la veuen clara.

El cap dels socialistes vilafranquins, Francisco Romero, apunta que els acords de govern “són el resultat de la voluntat real de diàleg i acord posant, especialment en política municipal, els interessos de Vilafranca per davant dels de partit o del desgast dels adversaris polítics sense més”.
Romero destaca, a més, que aquest ha estat el seu criteri i també el de l’assemblea del PSC de Vilafranca per fer el pacte amb Junts per VIlafranca. A més, Romero assegura que no veu “en el tàndem Mònica Hill i Ramon Arnabat la voluntat real d’acord, tenint en compte el tipus d’oposició que han fet en els darrers anys”.

Per part d’ERC, la seva portaveu, Mònica Hill, també expressa que no veu amb bons ulls la proposta dels comuns i que els republicans aposten “per un govern 100% republicà”, tal com han dit sempre. “És el nostre compromís i el mantenim. D’altra banda, a tres anys de les eleccions municipals, parlar de pactes i futuribles és molt avançat”, diuen.

Finalment, des de la CUP, el seu portaveu, Noel Viñas, recorda que durant la campanya electoral ja van tancar la porta a la possibilitat de governar amb el PSC perquè, per ells, continua sent “el mateix partit que va permetre l’aplicació del 155, la repressió o les retallades en drets socials”. El que volen els cupaires és construir “una alternativa d’esquerres a la sociovergència, no governar amb un dels dos partits que han aplicat polítiques de les quals som contraris”.

També et pot interessar

Comentaris