Ball de números entre govern i ERC pel sobrecost de Vinseum

Imatge de part de les restes trobades durant les obres de Vinseum
Judit Benages
15/01/2020 - 18:07h

ERC diu que el projecte costarà 1,3 milions més per una “mala gestió” i el govern assegura que en realitat seran 700.000 per diferents imprevistos

Nova polèmica entre el principal partit de l’oposició a Vilafranca, ERC, i el govern, en aquest cas representat pel seu portaveu, Aureli Ruiz.
Segons ERC, el projecte de Vinseum ha costat 1,3 milions més del que estava previst “per la mala gestió i deixadesa del govern”. La cap de la formació, Mònica Hill, ha apuntat que, segons les seves dades, el cost de la inversió prevista el 2017 era de 4 milions d’euros i ara serà de 5,3 milions.

Els republicans han explicat que la licitació per fer les obres d’ampliació de l’espai, que suposava l’enderroc de l’edifici de Cal Pa i Figues de la plaça Jaume I, es va fer el febrer de 2018. Les obres van descobrir restes arqueològiques, cosa que va aturar el desenvolupament dels treballs per tal que es poguessin fer les excavacions, que es van allargar fins al desembre de 2018. Al febrer de l’any passat l’Ajuntament va contactar amb l’empresa constructora per tal que reprenguessin les obres i l’empresa va demanar replantejar el contracte.

PUBLICITAT

En aquest moment ERC, que diu que ha consultat l’expedient, apunta que “el govern municipal no dona cap resposta a l’empresa fins sis mesos més tard quan, a finals d’agost de 2019, el contractista demana la suspensió del contracte, que costarà 117.000 euros més, ja que l’Ajuntament li retorna els diners de l’enderroc de l’edifici i l’empresa renuncia així al 3% que li tocaria per llei en concepte d’indemnització”.

Segons ERC, per tal de fer front al nou projecte del Vinseum, l’Ajuntament va plantejar un nou concurs públic amb una licitació d’obres de 5 milions d’euros, un milió més que la primera proposta. Segons ERC, “a aquest milió cal sumar-hi els 117.000 euros de l’enderroc i 180.000 euros més per certificació d’obres, un total d’1,3 milions d’euros més”.

Des d’ERC, el regidor Salvador Campamà ha afegit que no entenen com, tenint en compte que Vinseum està situat al nucli original de Vilafranca, el govern no s’esperava trobar unes restes arqueològiques importants i, per tant, no ho va preveure al calendari. A més, els republicans tenen por que es perdin les subvencions del projecte, cosa que passaria si no es completa un 70% de les obres abans del novembre.

Finalment, ERC apunta que el nou projecte es farà “amb material més barat i mètodes de construcció més ràpids per arribar al calendari, i suposarà la pèrdua de 70 metres quadrats d’exposició i del magatzem”.

El govern ho desmenteix
El portaveu del govern, Aureli Ruiz, lamenta les acusacions dels republicans i assegura que no són certes. En primer lloc matisa que una cosa és la quantitat amb la qual surt a licitació un projecte i l’altre és la quantitat de l’adjudicació i, per tant, el cost real, que sempre és a la baixa. En aquest cas diu que la primera empresa es va adjudicar l’obra per 4 milions 572 mil euros, mig milió més del que diuen des d’ERC.

Segons Ruiz la llarga durada de les excavacions arqueològiques va coincidir en una etapa d’increment de preus de materials i això va portar l’empresa a renunciar a l’obra i el govern es va veure obligat a tornar a licitar, i en una segona adjudicació el cost ha estat superior.

PUBLICITAT

Ruiz apunta que no poden obligar una empresa a continuar els treballs ni a posar els preus que els interessin a ells. “Ara és més car que l’empresa anterior, però no podem saber mai quin serà el cost. El fet que sigui ara una mica més car vol dir que l’empresa anterior tenia raó i els costos de construcció havien incrementat en dos anys”, apunta el portaveu del govern.

Preguntat per si és cert que no van donar resposta a l’empresa durant sis mesos, Ruiz assegura que “en aquest temps es van produir converses, però l’empresa també va jugar a esgotar els terminis legals”.
Pel que fa al calendari, segons Ruiz tant l’empresa com els tècnics han assegurat que el 70% de l’obra estarà acabada el novembre i fins i tot abans.

Ruiz nega que s’utilitzi material més econòmic ni formes de construir més senzilles que perjudiquin l’equipament i, a més, assegura que a Vilafranca aquest projecte només li costarà el 40% del total perquè el govern va lluitar per aconseguir dues subvencions, una dels fons europeus FEDER de dos milions d’euros i l’altra d’un milió de la Diputació.

Finalment, des del govern lamenten les “crítiques continuades d’ERC als nostres tècnics i arquitecte. No ho podem consentir perquè són excel·lents professionals i l’actitud de crítica contínua d’ERC no va enlloc”.

També et pot interessar

Comentaris