Himne, màpping i encesa del campanar del Vendrell per inaugurar la capitalitat cultural catalana 2020

Jimmy Piñol, Gemma Ventura, Carlota Baldrís i Pemi Fortuny amb els regidors vendrellencs Christian Soriano i Sílvia Vaquero.
Avatar
15/01/2020 - 14:35h

La inauguració del programa d’activitats per aquest any es farà dissabte 25 i amb el lema ‘Som Capital’

L’Ajuntament del Vendrell ha presentat aquest dimecres al matí l’acte inaugural de la programació de la vila com a capital de la cultura catalana d’aquest any 2020. Amb el lema ‘Som capital’, els actes s’iniciaran dissabte dia 25 de gener, a les 19.30h, amb la inauguració del Vendrell 2020 que tindrà lloc a la plaça Francesc Macià.

L’acte començarà amb els parlaments institucionals, amb la presència encara no confirmada d’algún representant de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres institucions; l’estrena de l’Himne ‘El Vendrell 2020’, amb música de Carlota Baldrís i lletra de Gemma Ventura; la projecció d’un videoclip fet per Edgar Toldrà i Julià Albornà -amb producció d’Anna Urpí i enregistrat per Jesús Rovira i Oriol Padrós, autor aquest darrer també de la mescla i ‘mastering’-; l’espectacle audiovisual ‘Som Capital’, el qual consistirà en un ‘mapping’ d’exhibició de llum i imatges en 3D a la façana posterior de l’església parroquial del Vendrell; i un espectacle final pirotècnic que consistirà en l’encesa del campanar, tot recordant que aquest és un dels elements més emblemàtics de la festa major de final de juliol.

Unes 135 persones implicades

L’acte inaugural del Vendrell com a capital de la cultura catalana implicarà unes 135 persones, segons s’ha destacat en l’acte de presentació dut a terme aquest dimecres. A més de les dues compositores de l’himne, hi haurà els intèrprets durant l’estrena i que són el grup Lax’n’Busto, amb l’històric cantant fundador Pemi Fortuny al capdavant i Anna Urpí al piano i autora dels arranjaments de la peça; i les corals El Petit Estel i Cor Joves Veus (amb direcció de Xavi Solé), el Cor Orfeó Parroquial (dirigit per Jordi Solé), la Coral Polifònica Joan Toldrà (dirigida per Francesc Minguella i Judith Barros) i els cors Zóngora i Veus Blanques de l’Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC), amb direcció a càrrec de Montse Meneses.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, Sílvia Vaquero, ha destacat aquest dimecres que la capitalitat cultural catalana de la vila “volem que sigui el més participativa possible i ens representi a tots i a totes”, i és per això que s’ha programat l’acte d’inauguració al carrer, “on és la gent” i que permetrà potenciar, per exemple, un aspecte menys conegut de l’església parroquial com són els vitralls de l’artista Josep Maria Jujol. “A partir del lema, ‘Som Capital’, volem que tothom s’hi senti representat i que s’ho cregui. Volem que la capitalitat sigui molt participativa i que això ja quedi palès en l’acte inaugural”, ha dit també Vaquero, que remarca que la capitalitat “arribarà a tots els indrets i equipaments del Vendrell”.

La mateixa regidora ha apuntat que les activitats al llarg de l’any s’englobaran en quatre grans eixos temàtics -Gastronomia, Lletres, Art i Patrimoni-, i que la programació que s’hi inclourà serà transversal amb la implicació de diverses regidories municipals i de desenes d’entitats socials. És per això que el programa serà “flexible” i s’hi podran anar incorporant activitats, les quals es podran consultar en una pestanya desplegable dins del web de l’Ajuntament del Vendrell.

Valoracions

Pel que fa a les persones més directament implicades en l’acte d’inauguració del Vendrell 2020 com a capital cultural catalana, la compositora Carlota Baldrís ha volgut agrair públicament la implicació de tothom a qui va demanar col·laboració per a un himne “que ha sortit de molt endins i amb molt de sentiment”. “Estic molt contenta i molt emocionada, ens ho hem passat molt bé i crec que això es transmetrà a la gent”, ha afegit Baldrís.

De la seva banda, Gemma Ventura ha comentat que ha estat “un honor i un regal molt gran” escriure la lletra de l’himne de la capitalitat cultural. I sobre el contingut ha avançat que “és un viatge emocional de quan tornes a un lloc que sempre és el teu”. En aquest sentit, ha defensat que “el Vendrell ha de ser optimista i s’ho ha de creure”, i que cal posar en valor la tasca de les persones “sovint discretes, que fan possible que sigui així”. “La lletra parla d’algú que és d’aquí i torna i veu l’ambient de la festa major i les persones que coneix. No volia fer un inventari de tot el que tenim al Vendrell, que seria aburrit, etern i injust; i he parlat més del que som i perquè cadascú es pugui fer seva la lletra, que és oberta”.

PUBLICITAT

Quant a Pemi Fortuny i Jimmy Piñol, dos dels membres fundadors dels Lax’n’Busto, han remarcat en l’acte d’aquest dimecres l’orgull i il·lusió que sempre els fa col·laborar en homenatges al Vendrell com ho és aquest. “És bonic que sigui per algo encapçalat per un tema cultural i no econòmic”, ha dit Fortuny, que reivindica els personatges il·lustres que té el Vendrell, “perquè continuïn vius”. “Sóc un dels que torna molt al Vendrell i la festa major és el que et fa tocar de peus a terra i et recorda que ets d’aquí”, ha conclòs l’excantant del grup vendrellenc de més renom.

I Jimmy Piñol ha agraït que se’ls cridés per col·laborar en la capitalitat cultural del Vendrell 2020 i no pas s’hagués anat a buscar a algú de fora per compondre i participar en l’himne que s’estrenarà el dia 25. “Hauria estat fàcil trucar algú de fora, però al Vendrell tenim música, som prous i tenim prous eines per reivindicar-lo”, ha dit el bateria dels Lax’n’Busto.

També et pot interessar

Comentaris