Vilafranca en Comú obre la porta a un nou govern local amb PSC, ERC i CUP

D’esquerra a dreta, Montse Romagosa i Ramon Arnabat
Judit Benages
15/01/2020 - 11:03h

Els comuns creuen que el pacte a l’Estat pot fer replantejar acords a escala municipal

Vilafranca en Comú ha fet aquesta setmana una valoració positiva del pacte al qual s’ha arribat al govern de l’Estat entre PSOE i Podem, amb l’abstenció d’ERC. Segons el regidor vilafranquí de VeC, Ramon Arnabat, els acords de programa entre els socialistes i els comuns beneficiaran també els ajuntaments, entre els quals el de Vilafranca.

Però des de Vilafranca en Comú han anat més enllà: han parlat fins i tot d’un possible trencament de la sociovergència vilafranquina i han obert les portes a un canvi de govern per formar-ne un entre PSC, ERC, CUP i VeC.
Arnabat ha recordat que al seu partit no els agrada la política que fa el govern sociovergent però que “es podrien obrir possibilitats per replantejar acords a nivell municipal, com ara en el cas de Vilafranca”.

PUBLICITAT

D’aquesta manera, es trencaria el pacte entre Junts per Vilafranca i el PSC per muntar una altra coalició. Ara bé, Arnabat ha reconegut que no s’ha parlat de “res de res i el trencament seria complicat”, que només és un plantejament que es fa des dels comuns i que també cal veure “com acaba l’arc parlamentari a Catalunya, ja que segur que hi haurà noves eleccions”.
Per altra banda, des de VeC s’ha fet un llistat de mesures preses per PSOE i Podem que poden afectar positivament Vilafranca.

Així, els comuns han parlat de la gratuïtat real de l’educació obligatòria, del fet de garantir l’accés a l’educació gratuïta dels 0 als 3 anys, del reforç de l’atenció primària o dels recursos extraordinaris per a la rehabilitació d’habitatges.

PUBLICITAT

A més, també s’ha fet referència al compromís amb el canvi climàtic, al pacte per la lectura, al pacte contra la violència de gènere o a la derogació de la llei LARSAL, que permetria molt més autonomia als ajuntaments amb bona salut econòmica, com el de Vilafranca.

Segons Arnabat, molts d’aquests acords els ha presentat en forma de moció durant els últims cinc anys Vilafranca en Comú.

Finalment, també destaquen el pacte entre PSOE i Podem com una forma de considerar que la relació entre Catalunya i Espanya “s’ha de resoldre políticament, amb diàleg, i, tot i que el pacte és molt sintètic en aquest aspecte, creiem que desencalla la situació o, com a mínim, dona un mínim d’esperança a una solució política”.

També et pot interessar

Comentaris