Èxit esportiu històric per a l’esquiador vendrellenc Marc Ràdua

Marc Ràdua, segon per l’esquerra, amb la medalla olímpica juntament amb els seus companys d’equip. (Foto: COE)
15/01/2020 - 10:20h

Ha guanyat una medalla de bronze i un diploma olímpic en esquí de muntanya als Jocs Olímpics de la Joventut d’hivern Lausana 2020

El jove esquiador vendrellenc Marc Ràdua ha fet història per a l’esport penedesenc en aconseguir un diploma olímpic i una medalla de bronze als Jocs Olímpics de la Joventut d’hivern Lausana 2020 que se celebren des de dijous passat i fins dimecres que ve, dia 22, a la població suïssa de Villars-Sur-Ollon.

Com ja vam apuntar el mes de desembre, Ràdua va ser seleccionat per competir per la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME), en representació d’Espanya i tot just amb tres participants més, tots ells també catalans.

Els altres esportistes seleccionats han estat Ot Ferrer, Maria Costa i Ares Torra, tots ells membres de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i han competit en un esport que per primera vegada ha esdevingut olímpic en uns jocs d’hivern, l’esquí de muntanya, segons que va determinar en aquest sentit el Comitè Olímpic Internacional (COI) el juliol del 2017.

Marc Ràdua va néixer al Vendrell fa 17 anys i va viure a la capital del Baix Penedès fins als 12 anys, moment en què es va traslladar a viure amb la seva família a la comarca del Pallars Jussà, concretament a la petita localitat de Claverol que es troba a tocar de la Pobla de Segur. De fet, Ràdua estudia segon curs de batxillerat científic a la Pobla i la proximitat amb les estacions d’esquí li ha permès anar progressant primer com a esquiador en la modalitat alpina i posteriorment en l’esport de l’esquí de muntanya.

Medalla de bronze i diploma

Marc Ràdua va aconseguir aquest dimarts la medalla de bronze en la modalitat de relleus d’esquí de muntanya, juntament amb els seus tres companys d’equip. Es tracta d’una competició en la qual els esquiadors, per relleus, han de completar dues baixades i dues pujades curtes en el menor temps possible. L’equip d’Espanya va quedar segon, amb un temps de 35’13” i a tot just dos segons de França, segona classificada per darrera de Suïssa.

Prèviament, dilluns Ràdua va competir en la modalitat d’Sprint, consistent en recòrrer el més ràpid possible un circuit amb 80 metres de desnivell i durant el qual es combina l’ús d’esquís, córrer amb el material a l’esquena, etcètera. En aquesta modalitat hi ha quatre curses: classificatòries, quarts de final, semifinals i final.

L’esquiador vendrellenc va quedar en cinquè lloc d’un total de 24 esportistes, la qual cosa li va permetre aconseguir un diploma olímpic.

Finalment, val a dir que l’esquiador penedesenc no va tenir bona sort en la primera prova que va disputar, divendres passat, en la modalitat d’esquí de muntanya d’individual. Es tractava de recórrer un circuit de pujades i baixes i Marc Ràdua va finalitzar en el 18è lloc.

Valoració molt positiva

En declaracions al 3d8 per telèfon tot just aquest dimecres, quan torna cap a Catalunya, Marc Ràdua s’ha mostrat molt content pels seus èxits esportius i, per exemple, ha apuntat que “a tot estirar esperava arribar a les finals en Sprint, perquè no era fàcil i no les tenia totes; i on sí que ens havíem marcat l’objectiu era el tercer lloc en relleus, perquè tot l’equip, a nivell conjunt, tenim un nivell alt”.

Ràdua ha lamentat la seva actuació inicial divendres, però conclou que “els dos dies de descans fins a la segona prova em van anar molt bé”.

Recordem que Marc Ràdua és membre i s’entrena al Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya (CTEMC). Aquest centre ha donat grans noms de catalans per a l’esquí internacional, com són els casos de Marta Garcia, Laura Balet, Marc Pinsach, Oriol Cardona o, sobretot, Mireia Miró i Kilian Jornet.

Prèviament als Jocs Olímpics de la Joventut que s’estan fent a Suïssa, al palmarès del vendrellenc Marc Ràdua ja hi figurava que va ser el campió d’Espanya de la temporada 2018/2019 en la modalitat d’esquí de muntanya vertical i per parelles; a més de sotscampió d’Espanya en modalitat sprint i individual, sotscampió de Catalunya en modalitat vertical i per parelles i sotscampió a la Copa Espanya en modalitat vertical.

La temporada passada també va participar als Mundials d’Esquí de Muntanya que es van celebrar a Villars-Sur-Ollon (Suïssa), quedant entre la 12a i la 14a posició a les modalitats d’esquí sprint, individual i vertical.

També et pot interessar

Comentaris