“Mossos: llums i ombres”, un documental d’Incís Films que s’estrena dimarts que ve a TV3

15/01/2020 - 12:00h

Dirigit i produït pel penedesenc Guillem Carol, el Sense Ficció fa una radiografia de la història recent del cos dels Mossos d’Esquadra

Dimarts que ve, dia 21 de gener, el Sense Ficció de TV3 estrena “Mossos: llums i ombres”, un documental dirigit i produït pel penedesenc Guillem Carol sobre la història recent dels Mossos d’Esquadra. El reportatge analitza els esdeveniments que han marcat el cos, des de la seva refundació després del franquisme fins als debats sobre el model policial que demana la societat catalana.

El 17 d’agost de 2017, un atac terrorista d’arrel gihadista a la Rambla de Barcelona va obrir els telenotícies d’arreu del món. Els Mossos d’Esquadra, que fins aleshores no s’havia enfrontat mai directament a un fet d’aquestes característiques, van reaccionar a l’atemptat amb gran agilitat i eficiència. Una àmplia majoria de la societat catalana va elogiar la professionalitat del dispositiu, una fràgil reconciliació que va durar dos mesos, fins al referèndum de l’1 d’octubre, on els Mossos també van tenir un paper protagonista.

Després de la sentència del Tribunal Suprem, ara tot just fa tres mesos, es van produir grans manifestacions a Catalunya que sovint van acabar amb durs enfrontaments entre els Mossos i independentistes. Aleshores, l’actuació de la policia catalana va ser molt criticada per la contundència de les càrregues.

Història d’amor i desamor

La relació entre els Mossos i la societat catalana és, doncs, una història d’amor i desamor. Obra de la productora penedesenca Incís Films (L’Ofici de viure, Imaginar un país), i dirigit i produït pel penedesenc Guillem Carol, “Mossos: llums i ombres” s’estrena dimarts al Sense Ficció, l’espai referent en documentals de la televisió catalana. Es tracta d’una radiografia de la història recent dels Mossos d’Esquadra a partir dels esdeveniments polítics, socials i policials més rellevants des que el cos es va establir com a policia de Catalunya amb el retorn de la democràcia a Espanya.

El fil conductor

El documental es nodreix d’imatges d’arxiu de Televisió de Catalunya sobre la història dels Mossos i també del testimoni de polítics, responsables del cos i experts en la matèria. El fil conductor el marca la cronologia dels fets i l’explicació del dia a dia de la policia catalana en les seves àrees més destacades, com ara la Investigació Criminal, la Lluita Antiterrorista, la Brigada Mòbil o el patrullatge urbà.

El punt de partida se situa el 1983, quan el primer govern de Jordi Pujol planteja a l’Estat la necessitat de tenir una policia catalana pròpia. També es fa referència als acords dels anys noranta, que permeten convertir els Mossos en una policia integral, i a la culminació del seu desplegament al conjunt del territori el 2008.

Un dels punts clau del documental és el debat constant al voltant de quin model policial necessita una societat democràtica i moderna com la catalana. És imprescindible, doncs, fer referència a esdeveniments clau com les grans manifestacions entre el 2008 i el 2012, el cas Ester Quintana i la prohibició de les bales de goma.

A “Mossos: llums i ombres” es reflexiona sobre què ha suposat pel cos fets més recents com els atemptats del 17 d’agost, el referèndum de l’1 d’octubre, el paper del major Trapero i la resposta policial als aldarulls després que es fes pública la sentència del Procés.

També et pot interessar

Comentaris