Les càmeres al carrer fan diana a l’incivisme i als robatoris

Una de les càmeres, instal·lada a la plaça Jaume I
Judit Benages
10/01/2020 - 10:23h

Vilafranca té des de l’agost tres càmeres de videovigilància situades a la plaça de la Vila, a la plaça Jaume I i a la rambla de Sant Francesc

Vilafranca compta des de la festa major de l’any passat amb tres càmeres de videovigilància instal·lades en tres punts cèntrics de la vila: la plaça de la Vila, la plaça Jaume I i la rambla de Sant Francesc. En totes aquestes zones ja es pot veure el cartell – que és obligatori- que alerta que és una zona videovigilada.

El sistema de videovigilància s’ha instal·lat de tal manera que, amb el temps, es pugui ampliar i incorporar nous punts de control i, a més, cal tenir en compte que les càmeres són mòbils i amb zoom per poder enfocar el punt que més interessa.

Aquestes càmeres, però, encara no poden gravar ja que a l’Ajuntament li falta un últim permís de la Generalitat, que està previst que arribi aproximadament d’aquí un mes

Tenint en compte que la instal·lació de càmeres al carrer és gairebé sempre un tema controvertit – per si atempta o no contra la intimitat i privacitat de les persones-, sis mesos després de estar en funcionament hem parlat amb el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort, per fer-ne una primera valoració.

El regidor diu que tant des del seu departament com des de la Policia Local no en poden fer més que una valoració “excel·lent” perquè, tot i encara no poder gravar, les càmeres han ajudat als agents a evitar alguns delictes i també està segur que han servit per rebaixar les conductes incíviques.

Des de la Policia Local no es tenen dades concretes de quins delictes s’han evitat exclusivament gràcies a les càmeres i quins no, ja que el registre no diferencia entre uns i altres perquè la persona que està veient les imatges en directe, si veu alguna cosa sospitosa, el que fa és trucar a la patrulla que hi ha a prop dels fets, però en l’informe no s’anota si l’avís ha estat gràcies a les càmeres o no.

Tot i així, al regidor li consta que com a mínim hi ha tres robatoris que s’han evitat de manera directe gràcies a les càmeres, un d’ells de manera força clara.

Es tracta d’un grup de persones que l’agent que estava atent a les imatges de la càmera ja veu que estaven a la rambla de Sant Francesc amb actitud sospitosa. Els segueix amb la videocàmera i veu que passen per la plaça de la Vila i arriben a un supermercat del carrer Indústria amb una barra de ferro per forçar-ne la persiana. La Policia Local els enxampa just en aquest moment perquè l’agent que controla les càmeres avisa a una patrulla propera.

A part d’aquest cas, potser el més destacat, Montfort apunta que les càmeres també han estat molt útils en temes de tràfic i consum de drogues i de prevenció de l’incivisme ja que s’han detectat persones orinant al carrer, fent pintades o cremant papereres, entre altres.

A banda, el regidor destaca com des que hi ha les càmeres que no s’ha produït cap més episodi de robatori de la pancarta que hi ha penjada al balcó de l’ajuntament a favor de la llibertat dels presos polítics.

PUBLICITAT

Des del govern s’explica que les càmeres també han funcionat molt bé per controlar la seguretat al mercat dels dissabtes ja que els serveix per detectar carteristes o venedors ambulants no autoritzats. Finalment un altre punt a tenir en compte és la càmera de la rambla de Sant Francesc que, quan enfoca cap a la zona de les discoteques, també serveix per detectar alguna baralla que es produeix en sortir dels recintes.

Montfort apunta que les càmeres també fan una tasca important de prevenció ja que considera que si algú vol cometre un delicte o un acte incívic o vandàlic “s’ho pensarà una mica més tenint en compte que el poden veure per les càmeres”. De fet el regidor assegura que s’estima que en els municipis on hi ha càmeres s’ha reduït l’incivisme entre un 30 i un 40% només pel sol fet de tenir-les instal·lades.

Finalment el cap de Seguretat Ciutadana vol recordar que aquestes càmeres eren una reivindicació històrica de la Policia Local perquè són conscients que amb els efectius que són no poden estar a tot arreu i cada cop hi ha més incivisme que no podien controlar.

Juntament amb aquests aparells també era una reivindicació les càmeres unipersonals d’enregistrament en vídeo que porten des de fa uns mesos alguns policies.

També et pot interessar

Comentaris