Reforç policial a Calafell per evitar més robatoris a habitatges i comerços

Una patrulla dels Mossos reforçant la vigilància policial a Calafell en una imatge d’arxiu
08/01/2020 - 16:34h

Des del consistori es lamenta que tots els detinguts surtin en llibertat en poques hores i, per tant, puguin tornar a delinquir

Calafell està vivint des de fa unes setmanes una onada de robatoris en establiments i habitatges que ha portat a l’Ajuntament del municipi a ampliar la presència policial pels carrers de la vila. Concretament hi ha més Policia Local però també més agents dels Mossos d’Esquadra.

I és que unitats de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de la policia catalana s’han afegit al dispositiu policial per donar seguretat al nucli antic i als altres barris d’aquest municipi del Baix Penedès. Els nous agents se sumen als que ja tenien patrullant i als de la Policia local.

Així, unitats ARRO participen des de dijous al vespre en el dispositiu que es realitza al nucli antic.

Però la seva presència no és només puntual per vigilar les zones on s’ha produït l’onada de robatoris sinó que també permet no deixar desatesa la vigilància d’altres barris del municipi, cosa que el govern també considera prioritari.

Els ARRO són unitats de suport a la seguretat ciutadana i a l’ordre públic que proporcionen agents a llocs on se’n necessiten més dels habituals, i que ja han actuat en ocasions anteriors, per exemple a les estacions de Segur i de Calafell.

L’Ajuntament havia demanat dijous al matí una major presència policial als Mossos, en una reunió de seguiment de la situació de l’equip de govern. Queda pendent de posar data a la junta local de seguretat, que l’Ajuntament ha demanat també a la delegació del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, però de moment no ha obtingut resposta.

L’alcaldessa accidental, Helena Rubio, explica que “la Policia Local s’ha bolcat en aquest tema, però tenim un municipi molt gran, ens costa arribar a tot arreu, i cal que la Generalitat es responsabilitzi d’una competència que, al capdavall, és seva”.

Rubio ha afegit que “els cossos policials fa dies, ni d’avui ni d’ahir, que estan sobre el problema i la investigació dels fets es troba molt avançada”. Rubio assegura també que “tenim més un problema de les mancances de les lleis que de treball policial. Però amb les mesures que s’estan aplicant esperem acabar amb els robatoris en breu, tot prevenint-los amb la presència policial al carrer”.

Rubio recorda que “els comandaments de la Policia local han parlat reiteradament amb els afectats directes i amb els col·lectius de comerciants i botiguers, que tenen la mateixa informació que té el govern municipal”. I, de fet, divendres ella mateixa i el regidor de seguretat ciutadana es van reunir amb comerciants i veïns per fer una nova anàlisi de la situació.
Durant la reunió, els Mossos van aconsellar denunciar tots els fets delictius trucant al 112 i des del govern s’apunta que la policia “fa la seva feina” però que tots els detinguts surten en llibertat al cap de poques hores i, per tant, en la majoria de casos tornen a delinquir.

Els veïns afirmen que les respostes dels polítics durant la reunió van ser “ambigües” i que es plantegen fer pressió durant els plens municipals.
EL govern repeteix que des de l’administració local es fa tot el que està a les seves mans -com ara que la Policia Local faci hores extres- i consideren que la major presència policial ha donat els seus fruits ja que en els últims 10 dies han baixat molt significativament el nombre de robatoris.

El reforç en seguretat ciutadana s’ha dut a terme tant amb patrulles policials uniformades com amb agents de paisà per poder fer tant una tasca de prevenció com poder-los enxampar ‘in fraganti’.

Cal recordar que la situació d’inseguretat a Calafell ha provocat que alguns veïns hagin constituït patrulles ciutadanes de vigilància per intentar que no es reprodueixin els robatoris i també han creat un grup de WhatsApp per coordinar millor els moviments de vigilància.

Dos detinguts

En els últims tres dies els Mossos d’Esquadra han detingut dues persones com a pressumptes autors de diferents robatoris amb força a Calafell.

Concretament es creu que un d’ells va robar en un restaurant del carrer Vilamar, on va forçar la caixa registradora i es va endur diferents objectes de valor. L’home va ser detingut dissabte al Vendrell i s’està investigant si ha participat també en altres robatoris.

La segona persona es va detenir dimarts al vespre i se li imputa un delicte de robatori amb força i un altre de violació de domicili. Va ser descobert i retingut pels veïns de la zona fins a l’arribada de la policia.

Delictes lleus amb pena de multa

Sovint els llatres sostreuen objectes per un valor inferior a 400 euros i ho fan sens violència ni intimidació, cosa que és considerat un furt (delicte lleu) i la pena és una multa. A més, el Tribunal Suprem, el 2017, va fixar que per molts furts lleus que cometi una persona no es poden acumular o comptar com a reincidència.

Cal denunciar

L’Ajuntament de Calafell, els Mossos d’Esquadra i la Policia Local recorden la necessitat que sigui denunciat qualsevol fet delictiu i de donar avís de qualsevol conducta sospitosa trucant al 112 perquè això facilita una ràpida reacció de la policia i que s’eviti el delicte.
En el cas dels robatoris, com els que hi ha hagut en les darreres setmanes al municipi, les forces de seguretat demanen fer una llista dels efectes sostrets amb el màxim possible de dades significatives. També demanen que no es toqui res fins a l’arribada de la Policia

També et pot interessar

Comentaris