L’afer de l’Escola de Música Pau Casals del Vendrell podria acabar a la Fiscalia

El moment de la votació de l’acord a l’únic punt de l’ordre del dia del ple del Vendrell celebrat aquest divendres.
Ricard Vinyals
27/12/2019 - 13:32h

L’oposició reclama que s’investiguin presumptes irregularitats i l’alcalde apunta que ja ha encarregat un informe sobre l’EMMPAC als serveis jurídics de l’administració

El ple de l’Ajuntament del Vendrell ha aprovat aquest divendres, en sessió extraordinària, pagar la indemnització a favor de la mercantil Escola de Música i Auditori Plaça Tívoli, SL, en concepte de les obres i altres elements executats pel projecte complementari de l’Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC), per import de 2.062.353,61 euros; més la liquidació per interessos per import de 627.187,20 euros.

Amb l’acord pres, amb els vots a favor del govern municipal (PSC, Cs i AVP-FIC) i també del grup municipal de Junts pel Vendrell, i l’oposició de Som Poble-ERC, Podem-El Vendrell i Primàries Catalunya, es tanca el litigi llarg i polèmic sobre el sobrecost econòmic de l’EMMPAC.

A la Fiscalia?

Amb tot, diversos aspectes relatius al sobrecost del contracte complementari de l’escola de música del Vendrell podrien acabar a la Fiscalia de l’Estat, perquè investigui suposades irregularitats en el procés.

Així ho han reclamat la majoria de grups de l’oposició i, de fet, fins i tot l’alcalde, Kenneth Martínez ha avançat durant el ple que ja ha demanat als serveis jurídics de l’Ajuntament del Vendrell que “elaborin un informe a veure si ara correspon exigir responsabilitats a qui pertoqui”, per uns fets de l’any 2009.

El 2015, davant el fet que l’administració va revisar el contracte complementari de les obres de l’EMMPAC i va trobar que era “molt perjudicial” pels interessos de l’Ajuntament, es va declarar la nul·litat d’aquell contracte. Així, per exemple, per una obra que havia costat uns 7,5 milions d’euros, d’acord amb unes condicions econòmiques proposades per l’empresa constructora i que gestionaria l’equipament per un període de 30 anys, ampliat a 5 anys amb el contracte complementari, l’Ajuntament del Vendrell hauria pogut acabar pagant 44,5 milions d’euros més interessos.

Amb l’acord pres aquest divendres, segons ha dit l’alcalde, l’any 2036 haurà acabat pagant fins a un total de 9,8 milions d’euros per les obres de construcció de l’EMMPAC i posterior contracte d’equipament de l’immoble, en comptes dels 44,5 milions d’euros i interessos que hauria hagut d’abonar si no s’hagués anul·lat el contracte.

PUBLICITAT

Per bé que l’alcalde ha anunciat la possibilitat d’acudir a Fiscalia, aquest divendres ha remarcat l’acord “satisfactori” a què l’Ajuntament del Vendrell i les diverses parts implicades han arribat per al pagament d’una indemnització que posa punt final al que, segons ha definit el regidor de Primàries Catalunya, Josep Maria Llasat, suposaria una “orgia econòmica” en el moment de contractar l’obra de l’EMMPAC; el contracte, d’altre banda, “més important de la història de l’Ajuntament”, ha reblat Llasat.

I també, maltrat l’anunci fet per Kenneth Martínez, el govern ha tombat una esmena de Primàries Catalunya que reclamava no pagar els interessos a la mercantil que gestiona l’escola de música fins que no faci les obres que permetin d’atorgar una llicència ambiental de l’equipament que no hi ha hagut des de la seva obertura, fa 10 anys; i tampoc no ha prosperat una esmena de Som Poble-ERC perquè, precisament, l’Ajuntament del Vendrell aportés tot l’expedient d’aquest cas a la Fiscalia “perquè determini si hi ha hagut algun delicte”.

Intervencions

En la seva intervenció inicial, l’alcalde del Vendrell ha resumit tot el procés que ha envoltat l’EMMPAC des de fa 10 anys i ha remarcat que el 2013 es va detectar el “caràcter perjudicial” de les clàusules de la modificació del contracte inicial i pel qual, com apuntàvem, el contracte va ser declarat nul. Això va portar l’empresa mercantil a acudir als tribunals, en un procés encara pendent de concloure per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC); i, al final, establir les negociacions entre diverses parts per a l’establiment de la indemnització que tancarà l’afer.

Des del grup de Podem-El Vendrell, Òscar Blasco ha titllat aquest cas de “molt greu i molt fosc”, i el qual ha patit una “manca de fiscalització” durant anys. “És inconcebible que l’interventor no fes els tràmits que havia de fer i tampoc que no hi hagi llicència ambiental”, ha dit també Blasco.

El més vehement en la seva intervenció i que ha protagonitzat una discussió amb l’alcalde per la excesiva durada de la seva intervenció ha estat el regidor Josep Maria Llasat, el qual ja havia explicat el seu posicionament abans del ple d’aquest divendres.

“Aquest procés té un nivell d’escàndol que és molt preocupant”, ha dit el regidor de Primàries Catalunya, el qual ha reiterat les seves crítiques al fet que l’interventor de l’època no fes un informe sobre l’EMMPAC, que ningú no demanés un informe obligatori a la Comissió Assessora Jurídica de la Generalitat i que l’escola de música hagi estat oberta una dècada sense disposar de llicència ambiental.

Entre d’altres qüestions, Josep Maria Llasat ha dit no entendre perquè el regidor d’Hisenda de l’època, Joan Maria Diu va acceptar unes condicions econòmiques clarament perjudicials pels interessos de l’Ajuntament i, per exemple, perquè “el contracte més important de l’Ajuntament no es fa amb l’informe d’Intervenció i s’aprova sense saber si es pot pagar?”.

“No estem davant d’un cas de corrupció immensa de l’Ajuntament del Vendrell el 2009?”, s’ha preguntat també Llasat, “perquè el comportament de l’interventor no és justificable ni raonable”, ha afegit. “Sortosament, l’administració pot anul·lar contractes fins i tot al cap d’anys, perquè sinó estaríem pagant diners que no tenim”, ha dit també Llasat.

No comparar èpoques

Una qüestió que ha volgut tallar l’alcalde actual és la “insinuació” que res hauria canviat en la gestió de l’Ajuntament del Vendrell respecte de fa 10 anys. “No es pot deixar de banda la variable del temps”, ha dit Kenneth Martínez, que ha volgut posar èmfasi en el fet que el consistori va esmenar aquell primer contracte complementari “abusiu” i ara vol tancar tot l’afer de la millor manera pel consistori vendrellenc.

De la seva banda, el portaveu de Junts pel Vendrell, Josep Mercadé, s’ha mostrat a favor de revisar el que s’hagi pogut fer malament, però també ha dit que “els que votem avui és aprofitar una oportunitat perquè poguem tancar de manera molt satisfactòria aquesta situació i no paguem el que calia pagar”. “Aquelles quantitats eren desproporcionades i incomprensibles”, ha dit també Mercadé.

Quant a la intervenció de Lluís Navarrete (Som Poble-ERC), ha lamentat que l’Ajuntament del Vendrell hagi de pagar “ara, al comptat” 2,4 milions d’euros més els interessos, i ha proposat, sense èxit, de fer cas als serveis jurídics de l’administració que pensen que potser no s’hauria de pagar el concepte de benefici industrial de la mercantil; i que també es podria esperar la resolució del TSJC al recurs interposat per l’empresa.

A més, el portaveu del principal grup de l’oposició ha volgut remarcar el fet que la secretària municipal, l’abril del 2009, ja va advertir que no es podia fer el contracte complementari al de les obres i que, en tot cas, en calia un de nou, “però el ple s’ho va saltar”. Amb tot, Lluís Navarrete també ha volgut lamentar que el 2015, quan es va declarar aquella nul·litat del contracte ,”ningú no va citar l’informe de la secretària sobre que no es podia fer aquell contracte complementari, sinó que calia una altre contracte”.

Navarrete també ha volgut destacar que, si el govern del 2017 ja va parlar de la possibilitat de portar aquest afer a la Fiscalia “és perquè potser va detectar alguna irregularitat”. És en aquest sentit que ha fet l’esmena ‘in voxe’ d’acudir ja a la Fiscalia -sense esperar cap informe jurídic previ- i que, com apuntàvem, ha estat tombada pel govern.

PUBLICITAT

La portaveu de Ciutadans (CS), Maria Luz Ramírez, ha dit que cal diferenciar el govern d’ara del de fa 10 anys, creu que la indemnització aprovada és “satisfactòria” i ha conclòs: “Estem aquí per un acord, no per jutjar el 2009. El que va passar ens pot portar a obrir noves portes”, donat el cas.

A la part final del ple, que s’ha allagat una hora i quart tot i només tractar aquest punt, l’alcalde vendrellenc ha volgut remarcar que la proposta de Primàries Catalunya de no pagar la indemnització a la mercantil fins que no aporti la llicència ambiental de l’EMMPAC no es podia acceptar perquè es tractaria d’una “modificació unilateral” per part de l’Ajuntament de les condicions pactades entre totes les parts en litigi.

I, segons ha conclòs Kenneth Martínez, l’acord pres aquest divendres “és provisional i ara cal la llicència ambiental. No alliberem els propietaris de fer les obres per obtenir la llicència”, la qual cosa ja va ser requerida el març del 2016 d’acord amb un acord de la Junta de Govern Local.

També et pot interessar

Comentaris