“Ja era hora que es donés veu a gèneres, artistes i cançons que abans no tenien tant de ressò”

Avatar
27/12/2019 - 09:00h

PD Parpel’s ha punxat enguany a la Barraca de Vilafranca. És un grup format per la Judit Cañís, la Clara Gallardo, la Maite Gorraiz, la Marina Montiel i la Mar Mateu i que apareix aproximadament fa dos anys arran de La Ruda, l’Assemblea feminista del Penedès. Aquesta organitzava jornades relacionades amb el 8M, Dia Internacional de la Dona, i el 25N, Dia contra la violència de gènere, on posteriorment hi havia sopar autogestionat i festa. Clara Gallardo comenta que a la festa “sempre trobaven a faltar PD que fossin de caràcter feminista. N’hi havia que posaven cançons que tenien aquest vessant, però no tenien com a únic objectiu el feminisme”. PD Parpel’s neix amb la intenció de gaudir de la festa a la seva manera, aprofitant l’oportunitat de punxar cançons només cantades per dones o majoritàriament dones i amb un ferm missatge feminista.


Un lloc festiu i segur
PD Parpel’s vetlla per crear un lloc festiu i sobretot segur, garantint que hi hagi un espai lliure d’agressions masclistes i LGTBIfòbiques, acompanyat de cançons agradables i que facilitin l’empoderament de la dona. A través del seu missatge decidit es pretén transmetre el que diuen les cançons, donar veu a artistes dones que són emergents o, també, les que existeixen de fa anys. Les sessions són d’una hora i mitja o dues i això fa que el repertori sigui molt divers. S’inclou una gran varietat de gèneres musicals com el reggaeton, el reggae, el hip hop, el rap o l’electrònica.

PUBLICITAT


La música
El principal atractiu del grup és la coherència que hi ha entre el missatge feminista prèviament articulat amb el criteri de selecció de les cançons que punxen. La Clara Gallardo explica que “quan a alguna li agrada una cançó, la passem pel grup que tenim de Whatsapp. Escoltem la lletra i si veiem que la lletra i el ritme s’adeqüen al missatgei feminista de la cançó, doncs cap a la llista i la punxem a veure com reacciona la gent”. PD Parpel’s té un públic molt divers i varia segons el lloc, però majoritàriament són noies joves. Un gènere com és la música electrònica fa que hi hagi un públic que se senti atret que segurament no acostuma a ser l’habitual.
Tot i ser penedesenques i amb una forta presència i activitat a la Vila, s’han mogut fora de la comarca, posant el seu gra de sorra a l’Anoia i al Garraf (Vilanova i la Geltrú), a Vic i a diferents espais de Barcelona com a Can Batlló, un espai veïnal i autogestionat; i al Centre Cívic Casa Groga.
Una entitat que tingui unes limitacions econòmiques no es pot permetre contractar un punxadiscos amb un catxet molt alt. Per això, la Clara Gallardo al·lega que “l’aparició de PD ve de la necessitat de voler PD barats”.

Les membres de les PD Parpel’s prioritzen la militància, per sobre de qualsevol bolo que pugui sortir. No només són amigues dins del grup, sinó que comparteixen militància i coincideixen en un gran nombre d’espais i temps en el seu dia a dia. Això fa que els ingressos que obtenen variï molt segons el lloc on punxen. En espais com ara casals o entitats autogestionades, miren d’adequar-se al que puguin permetre’s. A més, tot el que obtenen de beneficis ho estalvien per a projectes de futur.

PUBLICITAT

També et pot interessar

Comentaris