Llorenç del Penedès commemora els 55 anys de la reobertura de la Cumprativa

Un dels actes commemoratius de la Cumprativa. (Foto: Lluís Camell)
24/12/2019 - 18:00h

Es va homenatjar Josep Brugal i es van descobrir dues plaques commemoratives de la fundació i de la reobertura de la societat

Diumenge, 22 de desembre, es van celebrar a Llorenç del Penedès  dos actes reivindicatius que recuperen part de la memòria històrica local. Feien referència als 55 anys de la reobertura de la societat de la Cumprativa.

A les 11 del matí, al cementiri municipal, va tenir lloc l’homenatge a Josep Brugal i Palau, organitzat per la Cumprativa i en col·laboració amb l’Ajuntament de Llorenç del Penedès i la seva família. L’acte es va iniciar amb dues peces musicals interpretades pel músic llorencenc Gerard Romero Giralt, i a continuació la historiadora local Marta Coll i Marlès va fer la lectura de la glossa en que va destacar el compromís, l’activisme i el lideratge polític de Josep Brugal, un home bo i estimat per tothom, segons va dir Coll.

Josep Brugal i Palau va ser president de la Unió de Rebassaires local, un dels fundadors i primer president del Sindicat Agrícola i Caixa Rural de Llorenç (1918), actualment La Cumprativa, fundador del Celler Cooperatiu (1920) i alcalde republicà escollit democràticament a partir del 1934 fins el 1937.

Sota el seu mandat mai va permetre que grups radicals de la comarca intervinguessin en la sort dels seus convilatans i va salvar la vida d’algunes persones d’ideologia conservadora, entre elles el mossèn del poble.

Malauradament, a l’acabament de la Guerra Civil fou pres i condemnat a 30 anys de presó per un Consell de guerra. Morí  a la presó de Sant Miquel dels Reis (València) el 27 de maig del 1939.

Les seves despulles es troben en una fosa comuna del cementiri central de València.

L’acte de diumenge va estar acompanyat per veïns i veïnes de Llorenç i diferents representants del món de la política i de les entitats socials del poble. El president de la Cumprativa, Ramon Sicart, la senadora Laura Castel  de ERC, el vicepresident de la diputació de Tarragonam Quim Nin; i la regidora Eva Rafecas van adreçar unes paraules sobre la figura de Josep Brugal i la  importància de recuperar la memòria de les víctimes de la guerra civil i el diàleg com a eina política.

L’acte es va cloure amb la inauguració del monolític i la placa commemorativa i amb la música del Cant dels Ocells a càrrec de joves intèrprets de la família Brugal.

Seguidament, els actes van continuar al vestíbul de La Cumprativa, on va tenir lloc la inauguració de les plaques commemoratives de la fundació de La Cumprativa centenària i de la seva reobertura, dins la celebració del 55è Aniversari (1964 – 2019).

A continuació, a la sala del cinema-teatre, l’entitat va organitzar un acte protocol·lari de reconeixement a les persones que van fer possible l’any 1964 la reobertura de La Cumprativa i també a les seves famílies.

La Cumprativa va ser fundada l’any 1918 seguint els ideals republicans de llibertat, igualtat i fraternitat i va estar vinculada al Moviment Rabassaire. Aquest ideari polític suposà, finalitzada la Guerra Civil, la seva expropiació i tancament.

Malgrat tot, la lluita per recuperar-la va continuar de manera clandestina i al maig de 1964, després de 25 anys de repressió i espoli, recuperava l’immoble i el seus drets d’associació.

El tarannà reconciliador i mediador de l’alcalde de l’època, Josep Domènech Ventura, va fer possible aquesta fita.

A l’acte protocol·lari de la celebració hi van assistir un gran nombre de socis i sòcies de l’entitat amb les seves famílies. Es va iniciar amb una projecció d’imatges de totes les persones que van formar part de la generació que va fer possible la reobertura i que estan recollides en un llibre que properament s’editarà.

L’acte va seguir amb una lectura escenificada de la glossa del 55è aniversari a través de la veu de diferents generacions de socis de l’entitat que simbolitzava la continuïtat d’aquesta al llarg del temps.

En  l’apartat de parlaments van intervenir, el president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Pep Morella, la vicepresidenta de la Diputació de Tarragona Eva Mata i, de manera excepcional i a través de vídeo conferència, el conseller de Cultura de la Generalitat a l’exili, Lluís Puig.

El president de la Cumprativa també va adreçar unes paraules posant  de relleu la necessitat de posar imatge i lletra a la història de l’entitat que es construeix entre tots i totes, i va manifestar la voluntat de ser un gra de sorra en el “teixit associatiu, cultural i lúdic d’aquesta Catalunya que volem lliure, sense repressió, sense presos polítics ni exiliats”.

Moment emotiu

L’acte va continuar amb un dels moments més emotius, el lliurament de records personalitzats que els familiars van recollir a l’escenari, dissenyats per l’artista Roser Oter. Durant el lliurament es van intercalar les imatges i la lectura de les actes de la reobertura de La Cumprativa. Un viatge al passat ple de reminiscències  que  evocaven un temps escrit amb llengua estranya (era d’obligat compliment expressar-se en castellà)  i que va fer reviure la il·lusió i els reptes d’aquelles persones que iniciaven una nova etapa de la història de l’entitat.

 El lema que  va presidir la commemoració del 55è aniversari de la reobertura de la societat llorencenca va ser “Som la Cumprativa”, perquè només des del present es construeix el futur. El futur que, amb paraules del president de la Cumprativa, Ramon Sicart i Batet, “hem de poder decidir en pau i respecte”.

També et pot interessar

Comentaris