ERC, VeC i CUP esperen que la Generalitat torni a tombar el pla del carrer Comerç

D’esquerra a dreta, Ramon Arnabat, Mònica Hill i Txus Magallón
24/12/2019 - 10:51h

Els tres grups vilafranquins critiquen durament el procés que ha seguit el govern per refer el pla d’ordenació urbanística

ERC, VeC i la CUP han fet aquesta setmana una roda de premsa conjunta on han criticat el procés que ha seguit el govern vilafranquí per refer el projecte del carrer Comerç i donar resposta a les esmenes que la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat va proposar. Segons els tres grups, la proposta que es va aprovar al ple és “bàsicament la mateixa que hi havia abans, però amb alguna estratègia legal per intentar saltar-se les esmenes”.

Segons els tres grups municipals, el govern ha tirat endavant un projecte “antisocial que Vilafranca no mereix”. La portaveu d’ERC, Mònica Hill, ha anat un pas més endavant i ha assegurat que el que es vol amb el text refós és “donar gat per llebre”.

A banda de diferents temes tècnics que asseguren que no convenen per Vilafranca i que pensen més en interessos privats que no pas en el de tota la ciutadania, els tres grups de l’oposició lamenten que el govern hagi trencat el compromís que van fer públic d’obrir el text als grups municipals per debatre el projecte.

Aquesta promesa consta en l’acta del ple del mes d’octubre de boca del regidor d’urbanisme Francisco Romero. Però, segons afirmen, no ha estat així i no han vist res del projecte fins una setmana abans del ple d’aquest mes de desembre i, segons apunten, perquè ells ho van demanar. Així, per l’oposició, el que diu el govern “són mentides dites en veu alta”.

Des de Vilafranca en Comú Ramon Arnabat ha entrat en els temes més tècnics del projecte i ha criticat un dels punts que considera més greus, que és l’espai de zona verda. Segons el portaveu dels comuns, el govern ha modificat les zones verdes i ara les ha situat a l’interior de les illes de pisos, un lloc que consideren difícil perquè tothom les gaudeixi ja que, en realitat, serà una zona verda dins un bloc de pisos.

Pels comuns és important que siguin els propietaris qui assumeixin el cost de la urbanització i han demanat al govern que, si avança els diners perquè les obres comencin el més aviat possible, a mesura que es construeixin pisos s’ha de carregar la part proporcional als propietaris”.

Un altre aspecte que han criticat és la manera com el govern ha justificat la necessitat de construir 900 pisos nous a Vilafranca. Segons afirmen, des de Vilafranca s’han presentat dos informes amb dades diferents i, a més, des de la CUP, Txus Magallón, ha volgut deixar clar que, segons el seu parer, la vila no necessita tant habitatge de nova construcció “quan ja hi ha més de mil habitatges buits”.

A més tampoc els ha agradat la idea que s’enderroqui alguna de les naus de la façana del carrer Comerç ja que consideren que el patrimoni vitivinícola d’aquest espai és únic i es perdrà “per culpa de l’actual govern”.

Tanmateix, els tres portaveus han valorat positivament alguns dels canvis que s’han introduït. Com per exemple, un pàrquing que ha passat a ser de titularitat pública i la retirada del 20% de sostre addicional dels edificis cosa que, segons ells, s’ha modificat gràcies a la pressió que han fet.

Finalment els tres grups de l’oposició lamenten que el govern hagi tirat endavant un projecte clau per Vilafranca “sense comptar amb la resta de l’ajuntament” i esperen que la Comissió d’Urbanisme “posi els punts sobre les i” i torni a tombar una proposta que no veuen que sigui bona per Vilafranca.

També et pot interessar

Comentaris