ERC arriba a un acord amb el govern de Vilafranca pels pressupostos del 2020

Quatre dels cinc regidors d’ERC a Vilafranca
23/12/2019 - 16:20h

Els eixos són doblar la partida d’habitatge social, la segona biblioteca, el Pla Vilafranca Comerç i la rehabilitació de l’Hospital Vell per un equipament cívic-cultural

Un acord entre Esquerra Republicana i el govern municipal pels pressupostos del 2020 permet desbloquejar equipaments claus per Vilafranca com la segona Biblioteca o la rehabilitació de l’Hospital Vell i es dobla la partida en polítiques d’habitatge. Els republicans, van abstenir-se després d’un acord que segons el regidor republicà Pere Sàbat “permet avançar en àmbits estratègics per Vilafranca”.

El ple municipal va aprovar els pressupostos presentats pel govern municipal, i ho va fer amb els vots a favor de la majoria sociovergent i amb l’abstenció d’Esquerra Republicana. “Els pressupostos 2020 no són els pressupostos que hagués fet Esquerra Republicana, però a partir d’aquest Acord amb el Govern, serà possible avançar cap a una Vilafranca activa i d’oportunitats”, va explicar Pere Sàbat durant la intervenció dels republicans al Ple Municipal. Per aquest motiu, perquè es va poder treballar amb el Govern i incorporar propostes clau per la ciutat, Esquerra Republicana es va abstenir en la votació dels pressupostos 2020 i no va emetre un vot negatiu.

Es tracta del primer any de mandat i, el grup municipal d’Esquerra Republicana allarga la mà al Govern per responsabilitat i consideren que, amb l’abstenció, fan possible un impuls en àmbits estratègics: comerç, cultura, habitatge i sostenibilitat. “Tenim models de ciutat diferents, però tenim la responsabilitat de construir punts de trobada. Tenim l’oportunitat d’impulsar i dotar de més oportunitats Vilafranca”, va explicar Pere Sàbat durant el ple, que va afegir que “la confiança es construeix dia a dia. Estarem vigilants i fent seguiment perquè els acords es compleixin. Volem participar activament en tirar aquests acords endavant”.

Els 9 punts de l’acord

Un dels punts claus que els republicans van desgranar per explicar l’abstenció és que es dobla la partida per rehabilitació d’habitatge. El govern plantejava 250.000 euros i amb l’acord amb els republicans s’eleva fins al mig milió d’euros, una mesura que Esquerra considera important per consolidar el programa de rehabilitació que necessitava un nou impuls.

Altres mesures socials que s’acorden són l’organització de casals per les vacances escolars d’hivern i setmana santa per a joves i infants que siguin accessibles per a tothom; l’obertura de patis de les escoles públiques a les tardes i caps de setmana; trobar un local d’acord entre l’Agrupament Escolta la Canadenca i l’Ajuntament.

Un dels temes que més ha treballat Esquerra Republicana els últims anys és l’àmbit de comerç. Pels republicans és un sector fonamental per la ciutat i consideren que ha de ser un dels objectius centrals del mandat. Per això Sàbat va exposar que s’ha acordat dur a terme el Pla Vilafranca Comerç, agafant com a base l’estudi del 2016 que mai s’ha desenvolupat, per impulsar de forma clara aquest sector i no perdre més oportunitats.

Esquerra va exposar que davant l’emergència climàtica cal avançar amb molta més determinació cap a una ciutat sostenible. Cal continuar fent esforços en aquest àmbit, per exemple en l’àmbit energètic i de residus, i per això els republicans proposen l’impuls d’un Ecoespai, un centre referent en prevenció, reutilització i reciclatge de residus així com el foment de l’economia circular i altres temàtiques ambientals.

La participació ciutadana ha estat un cavall de batalla entre el govern i l’oposició durant l’últim mandat. En l’acord de pressupostos, Esquerra Republicana aconsegueix que pel 2021 els pressupostos siguin participatius, a partir d’acordar un model de participació entre els grups municipals que ho faci possible.

I finalment, les dues propostes sobre equipaments culturals i cívics. Amb l’acord Esquerra desencalla la segona biblioteca ja que el 2020 serà l’any on es realitzi el projecte. L’acord del govern i Esquerra Republicana situa aquest equipament al carrer del Comerç, generant un espai de relació en un dels punts centrals de la vila com ha de ser la llosa del tren. L’acord de la ubicació però, es vol que sigui amb la resta de grups municipals. També en aquest àmbit, Sàbat va exposar la urgència per rehabilitar l’antic hospital, i va remarcar l’aposta dels republicans de convertir-lo en un equipament cultural i cívic, amb programació estable de cursos i tallers accessible per a tothom i que permeti realitzar-hi diferents disciplines artístiques. L’acord de pressupostos situa per aquest 2020 la determinació dels usos, és a dir, què s’hi farà, i la redacció del projecte.

Petició d’un pla de mandat

Fa unes setmanes Esquerra Republicana va fer un acostament al Govern de JxC i PSC demanant un gran acord sobre les línies del mandat per planificar les inversions dels quatre anys, amb nou prioritats per aquest 2020, tenint en compte que el govern, després de 7 mesos, encara no ha presentat el Pacte de Govern ni el Pla d’Acció Municipal, eines clau poder planificar les inversions de mandat.

Per això, amb la voluntat d’incidir en uns pressupostos pel 2020 que Esquerra Republicana considerava coixos i amb algunes mancances, va presentar nou propostes per incloure en la inversió prevista pel 2020. Unes propostes que formen part de l’acord entre Esquerra Republicana i el Govern i que han significat l’abstenció dels republicans en els pressupostos pel 2020 i no un vot negatiu, com una mostra de mà estesa i responsabilitat per impulsar àmbits estratègics clau per Vilafranca.

També et pot interessar

Comentaris