Els criadors posaran a la venda 2.200 peces per la Fira del Gall

20/12/2019 - 10:32h

La 355a edició del mercat d’aviram de referència a Catalunya espera l’arribada de 40.000 visitants durant tot el cap de setmana

El parc de Sant Julià de Vilafranca del Penedès tornarà a ser l’epicentre del principal protagonista de la Fira del Gall, el Gall del Penedès amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Fins a 2.200 peces d’aviram es podran adquirir aquest cap de setmana a la centenària fira, dels quals un miler seran galls del Penedès.

Combinant el seu valor històric amb les novetats més actuals, la Fira del Gall esdevé novament un aparador immillorable per als criadors, restauradors i cellers que, any rere any, contribueixen amb el seu esforç a enriquir el patrimoni cultural de la comarca.

Una de les novetats més destacades de la 355a edició de la Fira del Gall serà la celebració del 1r Concurs del Millor plat cuinat amb gall del Penedès amb IGP. Aquesta iniciativa vol garantir la innovació gastronòmica pel que fa a la cuina d’aviram, a més de promocionar la tradició de cuinar gall del Penedès.

Els sis restauradors de la Mostra gastronòmica seran els participants del concurs. Cadascun prepararà un plat amb gall del Penedès amb IGP que serà avaluat per tres experts gastronòmics: la finalista del programa de TVE Masterchef Junior Aina Roglan; l’influencer gastronòmic Pau López (@factorgastronòmic) i el periodista i director de la revista Cuina Josep Sucarrats. El concurs es farà demà a les 10h i, en un format obert al públic, el jurat anunciarà el veredicte del restaurant guanyador i els dos finalistes

L’Aula de cuina
Una altra de les novetats més rellevants d’aquesta edició és l’Aula de cuina. Els matins de dissabte i diumenge, a la plaça de la gastronomia, es realitzaran sis classes magistrals de cuina de gall del Penedès. Amb aquesta proposta, la fira aposta per recuperar la transmissió del coneixement de la cuina del gall d’una manera didàctica i oberta al públic.

Com a novetat, l’aprenentatge culinari també continuarà dissabte a la tarda de la mà del cuiner Joan Miró, xef del popular restaurant barceloní Les Truites. A través de les seves explicacions, els assistents aprendran a preparar dues receptes sorprenents i delicioses: la truita de gall del Penedès i la truita de torrons.

Com ja és habitual, la Fira del Gall comptarà amb el tradicional Mercat d’aviram. Durant tot el cap de setmana, en horari de matí, es podrà adquirir el gall del Penedès amb IGP, així com tota mena d’aviram: gallines, galls de pagès, ànecs o galls d’indi. El servei d’escorxador i plomatge serà gratuït i comptarà amb totes les garanties de qualitat.

A la Mostra gastronòmica, un dels pilars que conformen la Fira del Gall, es podran degustar fins a 19 plats d’aviram, d’entre els quals 6 estaran fets amb el preuat Gall del Penedès amb IGP. Enguany, la mostra de cuina s’oferiren propostes culinàries a un preu que oscil·la entre els 5,5 € i els 9 €. La mostra també comptarà amb 28 referències de vins blancs, rosats, negres i Clàssic Penedès de 15 cellers de la DO Penedès per maridar els plats.

A la plaça del vi, els visitants trobaran el Celler Penedès, que comptarà amb la Sala de Tast on s’hi programaran fins a 6 maridatges, la Botiga de Nadal per comprar vins i productes locals de primera qualitat i el Tastavi, l’espai dedicat a la degustació i maridatge de vins negres de la DO Penedès. La novetat d’enguany arriba dissabte amb la tarda de la truita i el vi. Per cada tiquet de tast adquirit, s’oferirà una degustació de truita d’Ametller Origen.

La Fira d’Artesania
En paral·lel als tres espais referents de la Fira del Gall, els visitants podran gaudir de les 90 parades que conformaran la Fira d’Artesania i també participar en un ampli ventall d’activitats familiars durant tot el cap de setmana. Per millorar l’accessibilitat a tots els espais de la fira, l’organització posarà novament a disposició dels visitants el trenet de la Fira, que connectarà la zona de la mostra amb el centre de Vilafranca i l’estació de tren.

I com cada any també es durà a terme la Mostra de Bestiari Festiu de Ploma, que enguany arriba a la XXIII edició. Com és habitual s’iniciarà a la plaça de la Gastronomia amb la plantada del bestiari i la ballada conjunta en homenatge a Rafa Cabezas. Posteriorment s’iniciarà la cercavila pels carrers i places de la vila amb presència de 9 bèsties d’arreu del territori.

Finalment, la plaça de l’Exposició d’Aviram reunirà els millors exemplars de raça de Gallina Penedesenca, amb les seves quatre varietats: aperdiuada, barrada, blat i negre (tradicional i millorada) en el marc de l’XI Concurs de Raça Gallines Penedesenca Memorial Amadeu Francesch i el V Concurs del millor color de closca d’ou de la Gallina Penedesenca. La raça convidada de la 355a edició de la Fira del Gall és la gallina Valenciana de Chulilla.

Comentaris