“A la Fira del Gall es gaudeix d’uns vins excel·lents i d’una restauració immillorable”

Dolors Rius amb la figura del Tomasot, un element típic de la Fira del Gall.
20/12/2019 - 11:00h

La Fira del Gall se celebrarà aquest cap de setmana al parc de Sant Julià. Amb un pressupost de 150.000 euros, el certamen espera rebre una xifra al voltant dels 40.000 visitants.

Així, el 3d8 ha volgut parlar amb la regidora de Promoció Turística, Dolors Rius, per saber què n’espera.

Com es presenta la Fira del Gall d’aquest any?
Es presenta bé. Hem de pensar que la fira la preparem d’un any per a l’altre, i des del moment en què en tanquem una ja pensem en la de l’any següent. Any rere any ens guiem molt pel recull de suggeriments, queixes o aportacions que ens fa molta gent i, a partir d’aquí és quan en comencem a parlar. Amb tots aquests inputs penso que aquest any pinta molt bé, perquè tenim uns productes de primera qualitat amb els galls, els vins i una excel·lent restauració. A partir d’aquí, si la logística funciona només ens caldrà esperar que el temps ens acompanyi, que de fet tot apunta que serà així.

Enguany tota la senyalització de la fira serà de fusta?
Hem intentat fer tot el que hem pogut –li podria dir que és més del 90%– per eliminar plàstics i productes que no són reciclables. Tota la senyalització estarà feta en fusta i tot el material és compostable o apte per ser rentat. Lligat amb això tenim un conveni amb Renfe, que ens fa promoció amb els rodalies per a la gent que ve dels voltants i també del cinturó de Barcelona, que és molta. A l’arribar a l’estació tenen el trenet per poder apropar-se a la fira.
Nosaltres de per si ja som sostenibles. Un producte com el gall del Penedès, autòcton, sostenible i avalat per la IGP (Indicació Geogràfica Protegida) que fa tres anys que la tenim i que certifica que són uns animals amb una vida plàcida durant tota la seva criança, de més de 98 dies, que viuen a l’aire lliure i que mengen granet de raïm. Un producte que està qualificat de km 0. Més els vins de la DO Penedès, la denominació amb més producció ecològica i biodinàmica del territori. Quan em pregunten com és que la fira resisteix tant, jo els responc que és perquè és autèntica i única.

Parli’m de les novetats més destacades.
Una de les que més il·lusió ens fa són els sis tallers de cuina que faran persones que no són professionals de la cuina i que mostraran diferents maneres de cuinar el gall. I ho fem perquè es perdi la por de cuinar-lo. Vindran l’Aina Roglan, finalista de Masterchef Junior 2014, un matrimoni que ens ensenyarà a cuinar-lo sencer i a trinxar-lo i alguns joves d’altres països ens ensenyaran maneres de cuinar-lo diferents a les tradicionals d’aquí.
Una altra novetat serà un maridatge de vins de la DO Penedès amb truita de gall del Penedès i de torró, lligant-ho amb l’ou de la gallina penedesenca. Ho farà el popular xef del restaurant barceloní Les Truites, Joan Antoni Miró.

L’any passat, Carme Ruscalleda i aquest any, Quim Masferrer. Dos personatges mediàtics per fer el pregó?
Aquest any hem volgut portar Quim Masferrer per la trajectòria que té com una persona molt propera i coneixedora dels pobles del nostre país i de les seves tradicions. Ens ha semblat que anava lligat amb la nostra festa.

El repartiment de les invitacions per al pregó va propiciar algunes queixes.
Només voldria recordar que només és un pregó de la Fira del Gall que fins fa dos anys es feia al saló de plens, on només hi caben seixanta persones, i que moltes vegades no s’acabava d’omplir. És cert que aquest any Masferrer té una tirada popular molt gran però només vindrà a fer un pregó i, a més, ve de manera desinteressada, un fet que li hem d’agrair. Per evitar cues innecessàries vam posar unes entrades gratuïtes, i només se n’han reservat per a l’equip de govern i la comissió de fires. Voldria recordar que l’aforament de l’auditori de Vinseum és el que és, i les normes de seguretat són molt estrictes perquè l’equipament està en obres. Tota la gent que no va poder veure’l ahir en directe, el podien veure per Penedès TV.

Hem de fer que el gall del Penedès sigui encara més nostre i que Vilafranca i el Penedès l’entomi com un producte autòcton i de gairebé obligat consum

Dolors Rius, regidora de Promoció Turística

Els restaurants de la mostra gastronòmica han apujat preus enguany?
Ara que la Fundació Alícia ha fet un estudi per a l’Associació de Criadors del gall del Penedès per tal de promocionar-lo i millorar-ne el coneixement, sabem que una de les seves debilitats és el preu de la peça. Però li he de dir que és un producte saludable que ho té tot i que no és car. Mai discutim el preu d’un pernil de Jabugo, oi? Doncs aquí passa el mateix. Hem estat mantenint el preu durant molts temps, i aquest any només hem apujat un euro. La Fira del Gall no és una fira en què es dona beure i menjar, sinó que és una fira on es gaudeix d’uns vins exceŀlents i d’una restauració immillorable. Els productes de qualitat tenen un preu, i la persona que s’hi dedica ha de guanyar-s’hi la vida. Jo diria que menjar bé també és cultura.

Com s’escullen els sis restaurants participants?
A través d’un concurs. Hi ha unes bases que són públiques que estipulen que cal oferir gall del Penedès a les seves cartes durant l’any, i tenir una certa infraestructura. S’hi pot presentar qualsevol establiment de restauració que compleixi els requisits de les bases.

La fira ha de créixer en el futur?
Els últims anys hem rebut una xifra al voltant de 40.000 visitants en dos dies, que aviat està dit. Penso que si un any en fem menys, no passarà res si les persones en surten satisfetes. Hem de rebre un nombre de visitants que siguem capaços de poder atendre bé. Tenim una fidelització del visitant alta: sabem que cada persona que visita la fira gasta una mitjana de 50 euros i que l’impacte econòmic per a la ciutat és d’uns dos milions d’euros. És un cap de setmana molt important, marcat al calendari per a la ciutat. Jo diria que no hem de créixer per créixer, i l’espai és el que és i mai ens hem plantejat ampliar-lo. Només creixerem en qualitat.

El 2016 va arribar la IGP. Què va representar?
És un segell de qualitat, de garantia que el producte que t’ofereixen està regulat i vigilat. Han de complir un espai d’habitabilitat de dos metres per estar a l’aire lliure, els galls mengen el gra de raïm, tenen més de 98 dies de criança i són un producte saludable. En aquest sentit ara haurem d’iniciar un treball intens per fer que el gall del Penedès sigui molt més nostre i que Vilafranca i el Penedès l’entomi com un producte autòcton i de gairebé obligat consum. Els productors han anat facilitant les coses per als consumidors, de tal manera que ara fins i tot s’ofereixen les peces d’aviram tallades a quarts o fins i tot a octaus. En el camí de millorar-ne la producció també s’està en tractes amb la Fundació Mas Albornà per elaborar en un futur patés de gall del Penedès.

Comentaris