ERC de Vilafranca proposa obrir un canal al web municipal per fer seguiment de les mocions aprovades

Quatre dels cinc regidors d’ERC a Vilafranca
Avatar
10/12/2019 - 11:23h

Els republicans critiquen que el 80% de les mocions que s’han aprovat al ple, i que fan referència a temes municipals, no s’han complert

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Vilafranca s’ha proposat evitar que aquest mandat passi el mateix que durant els últims quatre anys “en què el govern de JXC-PSC va incomplir el 80% de les mocions aprovades al Ple Municipal sobre accions o propostes relacionades amb Vilafranca, les quals van comptar amb el vot a favor del mateix govern municipal”, han apuntat des del partit.

Per aconseguir-ho, els republicans demanen que el govern obri al web municipal un espai on es pugui fer seguiment de l’execució de la moció aprovada, així com un llistat de les mocions aprovades al Ple Municipal. Pel regidor Pere Sàbat “la ciutadania té dret a fer seguiment de l’estat d’execució de les mocions, de saber perquè s’han aturat o perquè no es poden dur a terme”.

PUBLICITAT

ERC és conscient que a vegades traslladar una moció a la realitat és dificultós i no es pot complir el 100%. Així la proposta que posen sobre la taula, segons Sàbat, “no es tracta de fer una esmena al govern, sinó de donar una eina per la transparència i retre comptes. És una eina que pel govern pot ser molt positiva per poder explicar-se”.

En aquest sentit el grup republicà també proposa que per millorar el retiment de comptes i el control sobre els acords del Ple, el govern durant les Comissions Informatives cada tres mesos faci un informe sobre el compliment de les mocions aprovades. “Aquest fet ajudaria a poder debatre entre els diferents grups sobre els punts acordats i la millor forma per superar possibles entrebancs que poden sorgir”, han dit. Per ERC aquesta proposta va en la línia d’ajudar al govern a poder complir els acords del Ple.

Aquest fet ve motivat perquè segons un estudi realitzat per ERC, durant el mandat 2015-2019 el 80% de les mocions sobre Vilafranca que es van aprovar al Ple Municipal no van ser desplegades tal com van ser aprovades, “no s’ha informat sobre aquests fets i no s’ha pogut fer seguiment sobre aquests canvis”, expliquen els republicans. Com a exemple han posat la moció aprovada per unanimitat el desembre del 2018 que instava a fer un Casal d’hivern el 2019 i que no s’ha complert.

PUBLICITAT

Per ERC les mocions són una peça important del Ple, ja que permeten introduir debats i línies estratègiques per a la ciutat i representa l’espai on es poden forjar acords entre els diferents grups de l’oposició i el govern, una pràctica que Sàbat considera que hauria de ser “molt més habitual i no només l’excepció”.

Quan es va fer pública la composició del govern JXC-PSC, des dels republicans van destacar l’absència d’una àrea potent de transparència i participació, en aquest sentit consideren que propostes com la de seguiment de mocions ajuda a omplir un buit que presenta el govern sociovergent. Tal com va exposar la regidora Gemma Urgell “la transparència forma part de l’ADN que ha de tenir un govern i no només s’ha de pressuposar que es duu a terme, si no ha n’ha de ser una bandera”.

Urgell va destacar que hi ha molts governs que han fet una aposta clara per aquests àmbits i va defensar que és una oportunitat “per construir una societat més participativa”. 

També et pot interessar

Comentaris