Àlex Susanna presenta el seu nou dietari, ‘Paisatge amb figures’
La presentació consistirà en una conversa amb Jordi Llavina sobre un llibre en el qual l’autor reivindica el paisatge penedesenc
L’escriptor i gestor cultural Àlex Susanna (Barcelona, 1957) presentarà aquest dilluns, a les vuit del vespre, a la sala d’actes de l’Escorxador, a Vilafranca, el seu darrer llibre Paisatge amb figures (Editorial Proa, 2019), un dietari centrat en l’any 2018, un moment de canvi des del punt de vista personal i professional de l’autor. La presentació consistirà en una conversa entre l’autor, que recentment ha estat nomenat director de la Fundació Vila Casas, i el poeta i crític literari Jordi Llavina, amb qui l’uneix una llarga amistat.
Paisatge amb figures és un dietari que fa honor al seu nom, tota vegada que al llarg de les seves pàgines, l’autor rememora, de manera no sistemàtica, una sèrie de lectures, trobades i viatges realitzats al llarg de l’any 2018, així com episodis de la memòria personal que l’han marcat profundament, com ara la malaltia i mort del seu pare. A través de trobades amb artistes –Miquel Barceló, Antoni Llena, Jaume Plensa o Perico Pastor– i escriptors –JF Yvars, Feliu Formosa, Suso del Toro o Jordi Llavina–, Àlex Susanna reivindica l’art de la conversa, de l’intercanvi i la confrontació d’idees i punts de vista, com a energia o com a embrions de futurs projectes.
En aquest sentit, Susanna es mostra com a una ment en contínua ebullició que, en la seva condició de comissari d’exposicions i gestor cultural, reivindica tot un seguit d’autors i moviments plàstics de la Catalunya del segle XX l’obra dels quals caldria revisar i posar en valor com a tribut i, a la vegada, com a un pas més cap a la normalització cultural. Per citar només tres noms, Àlex Susanna remarca la trajectòria literària del poeta de la Catalunya Nord, Antoni Cayrol i de l’artista Josep Guinovart, així com del músic Isaac Albéniz, a qui considera un dels millors compositors de música de piano de tots els temps.
Tot i que el dietari discorre en escenaris tan diversos com Barcelona, París, Perpinyà o Mèxic DF, els escenaris més recurrents del llibre són el Penedès, el Matarranya i el Pirineu i, de manera molt especial, Queralbs, on Àlex Susanna hi té casa i que s’ha convertit en un dels escenaris predilectes de les seves passejades. Com també ho és Gelida, el seu entorn i, per extensió, la regió del Penedès en el seu conjunt. En aquest sentit, cal remarcar els elogiosos comentaris que l’autor dedica als vins i caves penedesencs. No en va, Susanna reivindica en aquest llibre la joie de vivre que per a ell representa, entre altres coses, el plaer de la gastronomia i la música.
Amb tot, Susanna, de la mateixa manera que ens fa partícips de les seves lectures més significatives –J.V. Foix, Matsuo Basho, Auden, Octavio Paz o TS Eliot–, també parla de la situació política actual, sobre la qual expressa la seva preocupació i el seu punt de vista clar i net sobre el procés.
Tretze anys després de Quadern dels marges, Àlex Susanna arriba amb un nou dietari en el qual el lector trobarà un devessalls d’idees i comentaris sobre la cultura de casa nostra, presentada en un gènere, el dietari, en el qual l’autor se sent molt còmode i al qual sap extreure totes les seves possibilitats expressives i narratives: “Per a mi –diu Susanna– el del dietari és un gènere d’acció de gràcies: em permet ser agraït amb la vida i correspondre a les moltes experiències d’una forma o altra de plenitud que ens depara: des de les més tangibles i sensorials fins a les més abstractes i espirituals. Per això parlo tant de vi com d’una exposició, un concert o un viatge. El dietari em permet respondre als múltiples estímuls amb què ens assalta la vida cada dia”.