“El govern de Vilafranca és tancat i opac, i està adormit”

Mònica Hill és actualment la cap de l’oposició a l’Ajuntament de Vilafranca
Judit Benages
05/12/2019 - 06:00h

Entrevistem la cap de l’oposició a l’Ajuntament de Vilafranca i regidora d’ERC, Mònica Hill

Mònica Hill, cap de llista d’ERC, també és aquesta legislatura –amb 5 regidors– la líder de l’oposició a l’Ajuntament de Vilafranca. Tècnica superior en arcs plàstiques, Hill és coordinadora del Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès-Garraf. La vilafranquina va entrar a formar part d’ERC el 2011 arran de l’entrada d’Oriol Junqueras, que creu que va significar aire nou. El 2015 va ser encapçalar els republicans a Vilafranca en substitució del que ja s’havia anunciat com a número 1, Jordi Rosell, que va renunciar-hi per motius personals. El 2019 va repetir i la seva candidatura va passar de tres a cinc regidors, cosa que els va donar la possibilitat de negociar l’entrada a govern amb Junts per Vilafranca.

En les últimes tres eleccions han passat d’1 a 5 regidors. Creu que l’actualitat política nacional hi ha tingut a veure?
Jo crec que aquest salt ha estat per la feina feta a Vilafranca i per les nostres propostes concretes. Els votants han valorat el treball, el compromís i la motivació d’un equip que vol un ajuntament 100% republicà però que, evidentment, treballi per a tots els vilafranquins i vilafranquines. Evidentment, hi ha influït el context nacional, però com a tots els partits.

Després de les eleccions va intentar entrar al govern, però Junts per Vilafranca va preferir el PSC. Com estan les relacions sis mesos després?
Cadascú és al lloc on vol ser. Creiem que el pacte sociovergent estava escrit abans de començar les negociacions, i nosaltres vam fer tot el que vam poder. Estàvem disposats a fer renúncies, però l’actitud de Junts per Vilafranca sempre va ser de recel.

L’alcalde sempre ha dit que era qüestió de confiança.
Jo crec que era qüestió de comoditat. La seva excusa era que hi havia manca de confiança, però en realitat el que no volia era construir un projecte nou.

Si Junts trenqués ara el pacte amb el PSC, vostès encara estarien interessats a entrar al govern?
ERC sempre estarà disposada a seure en una taula per generar acords i consensos, tot i que Junts també pot trencar el pacte i governar sol amb acords puntuals. Nosaltres tornaríem a allargar la mà, és clar, però després de les eleccions no ens la van agafar.

El govern no s’adona, o no vol veure, que som la segona força més votada a Vilafranca, fins i tot per davant del PSC

Mònica Hill

Què pensa dels pactes que té ERC amb el PSC en altres municipis?
Aquests acords són pocs, i en la gran majoria són per fer fora partits com Ciutadans. Són situacions diferents de les de Vilafranca.

Vostès han suspès els primers 155 dies del govern. Què és el que creu que han fet pitjor?
Primerament, la manca de transparència i participació. Tiren endavant molts projectes sense ni consultar-nos i, quan demanem la informació, no ens la donen. Això passa molt en temes d’educació, on sembla que la regidora no vulgui que tinguem les dades. Tampoc ens responen les preguntes que fem al ple en el temps reglamentari. És un govern adormit, tancat i opac.

Ara ERC té 5 regidors. Els tenen més en compte que abans?
No, al contrari. El govern no s’adona, o no vol veure, que nosaltres som la segona força més votada a Vilafranca, fins i tot per davant del PSC. A més, tampoc ens agrada que no vulguin retre comptes amb la ciutadania i encara no hem vist el seu acord de govern, que potser ni tenen. No tenen cap voluntat d’explicar què pensen fer durant la legislatura. Per no parlar de la mala gestió que fan dels projectes…

Què vol dir?
N’hi posaré un exemple: la seva mala gestió amb les obres de Vinseum ens ha costat gairebé un milió d’euros de més i la possibilitat de perdre un fons FEDER.

És culpa del govern, que l’empresa que feia les obres no vulgui continuar?
Van fer una mala licitació, i un cop van acabar els treballs arqueològics van estar sis mesos sense fer-ne cap seguiment, cosa que ara fa que s’hagi de córrer per trobar una altra empresa. Un altre exemple de la mala gestió ha estat el pla del carrer del Comerç, que la Generalitat ha tombat i que ells repeteixen que són unes esmenes normals. Però nosaltres considerem que és un projecte antisocial que s’hauria de treballar entre tots.

Quins creu que serien els dos àmbits que més ha de millorar el govern?
El cultural i el de benestar social. Pel que fa a la cultura, valorem molt positivament la programació d’espectacles, però creiem que la cultura no és només consum, sinó que cal que sigui més viva i participativa i, sobretot, ha d’estar a l’abast de tothom. Creiem indispensable fer una àrea de patrimoni perquè no es repeteixin nyaps com els de la creu de Santa Digna. Pel que fa a l’àmbit social, va molt coix i en el tema d’habitatge, per exemple, s’han adormit totalment. Tal com ja hem anat fent públic, tenim moltíssimes propostes a fer.

A banda de donar-les a conèixer en roda de premsa, com presenten aquestes propostes?
A través de mocions, perquè és l’eina que té l’oposició per fer-ho. Però a vegades queden en un calaix tot i haver estat aprovades per unanimitat. Aquest és un altre aspecte que voldria destacar: l’incompliment dels acords.

Creu que és el govern qui els ha de facilitar tota la informació, o és l’oposició qui ha de demanar el que vol?
Ells sempre es fan pregar. Nosaltres ho faríem diferent, perquè creiem que és el govern qui s’ha d’obrir. Si ERC fos al govern, primer publicaríem l’acord de govern, després obriríem el pla de mandat als grups de l’oposició i entitats i, a partir d’aquí, faríem acords de mandat perquè l’Ajuntament és de tots, no només de Junts per Vilafranca i PSC. Si es governa de manera tancada, no hi perd un partit o un altre, sinó tot Vilafranca.

Amb tantes rodes de premsa que fan, el govern els acusa d’estar permanentment en campanya.
Crec que és una excusa que diuen quan saben que el que fem és fiscalitzar la seva feina i fer propostes. No només critiquem, sinó que aportem solucions.

PUBLICITAT

Creu que són solucions i propostes viables, econòmicament parlant?
Algunes propostes costen molt poc, i d’altres sí que són més grans, com ara el milió d’euros que creiem que s’han de gastar en temes d’habitatge. Però considerem que són apostes que cal fer i, sobretot voluntat política. Jo al regidor d’Hisenda li diria que només amb la mala gestió que han fet d’alguns projectes ja tindríem diners per pagar algunes de les nostres propostes.

Des d’ERC no creuen que el govern faci res bé?
Sí. Destacaria, per exemple, el procés de participació per tirar endavant l’espai jove La Nau i també la gestió que s’està fent de l’equipament. També ens sembla molt positiu el projecte ‘Vilafranca Inclusió’, tot i que malauradament no s’ha ampliat. Un altre projecte que ens agrada és Vinyes per Calor. Com li deia, no només critiquem.

Però costa sentir-los dir alguna cosa positiva.
La nostra feina és fiscalitzar el que fa el govern i presentar propostes de millora. A més, un altre àmbit que m’agradaria comentar és la poca visió de gènere que té el govern, que és conservador i patriarcal. El paper d’algunes regidores és molt petit, i fins i tot l’alcalde les fa callar durant els plens, on hem de suportar alguns comentaris masclistes i ofensius.

És un govern amb poca visió de gènere, conservador i patriarcal, on les dones regidores tenen un paper molt petit”

Mònica Hill

Com van les negociacions del pressupost?
Nosaltres hem fet arribar la nostra proposta de mandat, amb diferents prioritats, ja que creiem que s’ha de fer amb una mirada llarga i planificada ja que és evident que aquest govern no planifica i no ho fa perquè no té un projecte de ciutat. A partir d’aquí, tenim la mà estesa per arribar a acords, tot i que vam demanar una reunió per parlar d’ordenances i encara ara estem esperant la seva resposta, així que no ens sorprendria que actuessin de la mateixa manera.

També et pot interessar

Comentaris