Olèrdola aprova un pressupost de 4,7 milions d’euros

Imatge d’arxiu d’un dels plens
03/12/2019 - 17:07h

L’aprovació inicial prospera amb els vots favorables d’ApO, l’abstenció de PSC-Units i el posicionament contrari de JxO i ERC

Amb els vots a favor d’ApO, l’abstenció del PSC-Units i el posicionament contrari de JxO i ERC, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola va aprovar aquest dilluns a la nit el pressupost municipal per al 2020. L’alcalde i regidor d’hisenda, Lucas Ramírez, subratllava que el pressupost, per valor de 4’7 milions d’euros, era “equilibrat, complia la regla de la despesa i els requisits d’estabilitat pressupostària”. En l’apartat d’ingressos es contempla un augment del 4’1% de recaptació per l’IBI; l’increment de prop d’un 9% en subvencions rebudes, incloent el conveni de serveis socials amb el Consell Comarcal, i la caiguda del 37 % en altres ingressos patrimonials perquè varia la regulació del cànon de l’aigua.

En l’apartat de despeses, s’incrementa el capítol de personal un 9’5%, segons explicava Ramírez en bona part per la previsió de comptar amb Plans d’Ocupació. El capítol de Bens i Serveis es suplementa un 3’15%, destacant la previsió del nou contracte de neteja viària. En aquest apartat també s’afegeix una partida de compra de material compostable per a les Festes Majors. En transferències a les entitats, s’assenyala un augment del  5% en les bases de les subvencions per concurrència competitiva ,així com ajuts per valor de 15.000 € en targetes moneder i l’increment del suport a l’ADF fins arribar als 4.000 €. També es contempla un conveni nominatiu pel manteniment dels gegants del municipi i l’increment de més de 27.000 € per al servei de les escoles bressol “per actualitzar el sou de les treballadores i posar un reforç a les aules”. El pressupost també inclou despeses imprevistes per a fer front a morositats i satisfer l’increment salarial que s’aprovi en els pressupostos de l’estat.

Inversions

En inversions es destinen 212.000€, un 47% menys que l’aprovació inicial del pressupost d’aquest 2019. S’inclouen la realització dels projectes d’arranjament de les rotondes d’accés als nuclis i 80.000 € per a la redacció del projecte de convertir en plataforma única els carrers del casc antic de Moja. L’alcalde destacava que s’havia canviat  el procediment dels pressupostos participatius, amb la previsió de contemplar la despesa en el moment en què es realitzi i no inicialment en el pressupost. Ramírez també posava l’accent en què una de les novetats era la reserva de 24.000 € per al programa de foment del lloguer assequible.

L’alcalde subratllava que amb els recursos que obtenia l’Ajuntament s’oferien serveis a la ciutadania. Per volum econòmic, els més destacats són els de Via Pública, Ensenyament  i Urbanisme.

El regidor del PSC-Units, Joan López, explicava la seva abstenció dient que “no havien trobat motius per votar en contra”.

Vots en contra de JxO i ERC

La portaveu del grup municipal de Junts per Olèrdola, Mari Carme Villanueva, feia notar que la recaptació d’ impostos directes s’incrementava un 4’17% i les taxes i preus públics un 3’25%, tot afegint que l’Ajuntament “té l’obligació de prestar serveis per aquests impostos i taxes que paguen els olerdolencs”. També subratllava que en un pressupost de 4’7 milions d’euros, les inversions suposessin 212.000 euros, incloent el projecte de rotondes “que ve de dos pressupostos enrere”. Villanueva va preguntar-se si el 4’3% d’increment en subvencions era motivat perquè “hi ha entitats que han deixat de demanar”. També lamentava que pel festival de La Marató no es donés “ni un euro d’ajuda” . Per JxO, el vot en contra es justificava perquè “no se’ns ha deixat participar i hi veiem incoherències”.

La portaveu del grup d’ERC, Fina Mascaró, va demanar explicacions sobre diferents subvencions nominatives, fent notar que es preveien 34.000€ per a un nou còmic d’Olèrdola. En aquest cas indicava que en entrar a la seu de l’Ajuntament, la primera imatge era la de “caixes plenes de còmics” i reclamava que “si ho fem, els hi hem de donar sortida”. Mascaró també va exposar que el pressupost en els darrers anys queda lluny d’executar-se en la seva totalitat. En data de 18 de novembre, l’execució era del 52%, mentre que les inversions fetes suposaven el 18% del  que s’aprovava. Mascaró també indicava que, fruit de les constants modificacions, el pressupost inicial del 2019 s’havia incrementat un 69% i el capítol d’inversions un “689%”, amb partides que s’arrosseguen. En aquest punt, Mascaró va indicar que el pressupost inicial no recull inversions com el projecte del Bosquet o el nou Ajuntament. També contrastava que en l’IBI s’acabés recaptant 28.000 € més, quan des d’ERC demanaven 10.000 € per incloure una línia d’ajuts en aquest impost. També va fer notar que  no es contemplaven demandes que havien plantejat altres anys, com les destinades a transport per a estudiants o per a llibres de text.

Des d’ERC també es saludava que s’iniciés el Pla de foment del  lloguer assequible i es recordava  que havia caigut l’ajuda a les empreses per a la contractació d’aturats.

En la rèplica, Lucas Ramírez va manifestar a JxO que encara esperaven que els hi passessin proposta sobre com treballar amb Alternativa i valorava que “no han tingut predisposició a participar”. Ramírez també va manifestar que per  a poder optar a una subvenció per al Festival de la Marató calia ser entitat i participar en la convocatòria en concurrència competitiva. Per Ramírez, “era mentida dir que no s’ha ajudat” perquè s’havia donat sempre el suport “que s’ha pogut”. Sobre les previsions de recaptació, l’alcalde indicava que els càlculs provenien de l’Organisme de Gestió Tributària i les variacions s’explicaven sovint per aportacions extraordinàries de morositats cobrades.

A pregunta d’ERC, l’alcalde també va manifestar que “fins que no fem la liquidació del pressupost no sabrem si complim o no la regla de la despesa”. També apuntava que s’informaria de la convocatòria d’ajuts per a les bosses compostables i que cada dos a anys es destinava una quantitat per a un còmic. En aquest cas es planteja un aposta pel foment i coneixement del municipi, amb relats com a guia i la possibilitat d’incorporar-hi ulleres de 3d. Sobre les modificacions de pressupost subratllava que les partides “no es perden” i explicava que es feien incorporacions de romanent i de subvencions. També recordava que per a iniciar la tramitació d’un projecte era necessària la seva partida corresponent.

JxO i ERC tenien voluntat de rebatre manifestacions fetes per l’alcalde en el torn de rèplica, però Lucas Ramírez va tancar el debat i no va concedir un segon torn de paraula a aquests dos grups de l’oposició.

També et pot interessar

Comentaris