En marxa una plataforma contra el projecte d’una planta asfàltica a Pacs

Un moment de la reunió de la plataforma a les Cabanyes
Judit Benages
03/12/2019 - 16:12h

L’entitat està recollint signatures i dilluns les entregarà als ajuntaments afectats

Veïns de Pacs del Penedès i Les Cabanyes, conjuntament amb els grups ecologistes Bosc Verd i Sos Penedès, han constituït una plataforma ciutadana per aturar la implantació d’una planta de fabricació d’aglomerat asfàltic a Pacs, per l’impacte que, segons afirmen, tindrà en el medi ambient, la salut, la mobilitat, el turisme, els cultius i el paisatge de la zona.

Més de 100 persones es van reunir divendres a Pacs per expressar el seu rebuig rotund a aquest projecte i crear, conjuntament amb Les Cabanyes, la plataforma ‘El Penedès diu NO a planta asfàltica a Pacs’. En la
reunió es va presentar un escrit detallant les afectacions que comportarà allotjar una planta d’aquestes característiques al municipi i es va iniciar la recollida de signatures per a fer força en contra del projecte.
Aquesta setmana a les Cabanyes més de 170 persones van assistir a la reunió informativa convocada per l’Ajuntament per explicar als veïns i veïnes amb total transparència les accions realitzades fins ara, l’impacte de l’activitat i la proposta de noves accions: creació d’una Comissió de seguiment i la ratificació de la constitució d’una plataforma ciutadana.

Des d’aquesta plataforma ciutadana ja s’ha posat en marxa una recollida de signatures d’oposició al projecte, es pot signar a través de change.org i, presencialment, en diferents punts i establiments de diferents municipis del Penedès. Cal dir també que dissabte al matí es recolliran signatures en una parada al costat del monument a Milà i Fontanals de Vilafranca i diumenge, d’11 a 13h, al costat de l’Ajuntament de Pacs. Les signatures s’entregaran dilluns als ajuntaments afectats ja que dimarts la proposta de planta entrarà a la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat.

Segons l’entitat, la planta asfàltica presenta moltes afectacions, les principals són sobre la salut, ja que, sempre segons ells, els gasos difosos generats en la producció d’aglomerat asfàltic emeten a l’atmosfera components nocius que poden ser altament perjudicials per a la salut, i sobre el medi ambient, per la contaminació de l’aire i també dels sòls que pot comportar.

“Aquesta activitat és, per tant, incompatible amb el cultiu ecològic i la preservació del paisatge que defensen els elaboradors vitivinícoles que es troben a prop del lloc on s’ubicarà la planta i, a més, va en contra del model econòmic i de sostenibilitat que es promou des del territori.La instal·lació de la planta, pròxima a nuclis de població, també provocarà problemes de mobilitat pel nombre de camions i vehicles pesats, que se’n preveuen més de 70 al dia sols d’asfalt i betum sense comptar el trasllat d’àrid necessari, circulant per carreteres que no estan preparades per absorbir aquest volum de trànsit i per alguns trams urbans, amb les molèsties que això provocarà a la població, i un possible increment de l’accidentabilitat”, asseguren en un comunicat.

Aquest projecte d’implantació d’una planta de fabricació d’aglomerat asfàltic a la pedrera de Cales de Pachs, S.A., a explotar per l’empresa J.A. Romero Polo, S.A.U., a Pacs del Penedès, va ser admès a tràmit l’expedient el 24 de setembre per l’ajuntament de Pacs, els ajuntaments de Vilafranca del Penedès i de Les Cabanyes van presentar al·legacions dins el termini que finalitzava el passat 9 de novembre.

Posteriorment, el consistori de Pacs va aprovar en ple una moció conjunta dels dos partits amb representació municipal en contra del projecte, que formarà part de la documentació que l’ajuntament presentarà dimarts al Departament d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, juntament amb les signatures recollides .

PUBLICITAT

L’Alcalde de Les Cabanyes, per la seva part, va donar compte de l’existència d’aquest projecte i les accions que s’havien dut a terme i les futures en el Ple ordinari del passat 20 de novembre, com la presentació d’al·legacions tècniques en contra de la instal·lació de la planta asfàltica, posar en coneixement aquest projecte als alcaldes de la comarca, president del Consell Comarcal i entitats ecologistes de la comarca . També, properament hi ha prevista una reunió amb el Conseller de Territori.

També està previst que aquest dimecres al vespre el ple de les Cabanyes
aprovi en sessió extraordinària una moció de rebuig a la planta, presentada conjuntament pels dos grups polítics del consistori.

Al·legacions de Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca ha presentat al·legacions al projecte d’informació específica per ubicar en sòl no urbanitzable d’una activitat d’implantació d’una planta de fabricació d’aglomerat asfàltic, al municipi de Pacs del Penedès, que ha presentat Cales de Pachs, SA. Aquesta activitat es pretén ubicar a la muntanya de Sant Jaume, al terme municipal de Pacs del Penedès. El seu ajuntament va admetre a tràmit el projecte i el va sotmetre a informació pública, i simultàniament sol.licitava informes a l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Agència de Residus de Catalunya, el Departament de Territori  i sostenibilitat. En darrer terme serà la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona la que aprovarà o denegarà la llicència al projecte.

En les al.legacions presentades per l’Ajuntament de Vilafranca, es reitera que ja l’any 2008 l’Ajuntament de Vilafranca va presentar al.legacions al Pla d’Ordenació Urbanística General de Pacs on s’exposava la contradicció que suposava que mentre a Pacs es consolidava l’activitat extractiva, en la part limítrof, al terme municipal de Vilafranca el sòl està qualificat com a sòl no urbanitzables de tipus 2, d’especial protecció paisatgística. Cal recordar que l’Ajuntament va adquirir fa molts anys els terrenys de l’antic Casal 2000 (després Espai Muntanya de Sant Jaume) per tal d’assegurar la protecció paisatgística d’aquest indret emblemàtic i mirador del Penedès.

Les al.legacions contra el projecte que ha presentat l’Ajuntament de Vilafranca tenen a veure amb les emissions contaminants a l’atmosfera i les olors generades tenint en compte la proximitat de nuclis habitats com Les Cabanyes, Pacs o Vilafranca, de masies properes i de l’espai Muntanya de Sant Jaume; amb l’impacte paisatgístic i sobre la flora i fauna, tenint en compte la vigència de la Carta del Paisatge de l’Alt Penedès, que es tracta d’un entorn molt obert i planer i que les muntanyes de Sant Pau i Sant Jaume formen part del llistat de miradors seleccionats en el Catàleg del Paisatge de la Regió Metropolitana de Barcelona; i amb l’impacte en la mobilitat, per l’augment de trànsit a la carretera comarcal BV-2127, l’avinguda de la Pelegrina fins a arribar a vies com la N340 o l’AP7.

En definitiva, l’Ajuntament de Vilafranca troba inadequat plantejar una activitat d’implantació d’una planta de fabricació d’aglomerat asfàltic en un indret proper a les muntanyes de Sant Jaume i Sant Pau que en POUM de Vilafranca està qualificat com a sòl no urbanitzables de tipus 2, d’especial protecció paisatgística i en una àrea on 2/3 parts del conreu de la vinya és de producció ecològica.

També et pot interessar

Comentaris