Olèrdola fomentarà el lloguer d’habitatge assequible per evitar perdre població jove

Un moment de la presentació del pla
02/12/2019 - 16:41h

Es preveuen subvencions per a obres i  tràmits, bonificar el 100% de l’IBI i compensar al propietari la diferència entre el preu assequible i el de mercat

Realista, ambiciós, d’aplicació immediata i adaptat a la circumstàncies concretes d’Olèrdola. Així s’ha definit  el Programa de Foment del Lloguer Assequible, un dels apartats més rellevants que forma part del Programa d’Actuació Municipal d’Habitatge d’Olèrdola . El Programa d’Actuació Municipal i la concreció de les mesures per a fomentar el lloguer assequible a Olèrdola s’han pogut elaborar gràcies al suport de la Diputació de Barcelona i es presentaven en públic en un acte celebrat dijous al vespre al Local Nou de Moja.

El Programa d’Actuació Municipal d’Habitatge té el propòsit de fer front a la pèrdua de població jove que marxa del municipi per no trobar a Olèrdola habitatge a preus més assequibles. Altres problemàtiques detectades són l’increment de les persones grans que viuen soles en habitatges poc adequats, la poca oferta de lloguer  i els seus alts preus, la manca d’un parc d’habitatge públic i la baixa activitat promotora. L’alcalde, Lucas Ramírez, il·lustrava la dimensió de la problemàtica assenyalant que des del 2007 el 40% del jovent en edat d’emancipar-se ha marxat del municipi, passat a representar actualment un percentatge de població del 8%, quan ara fa 12 anys  aquesta franja d’edat suposava el 20%.

El Programa de Foment del Lloguer pretén crear una oferta d’habitatges de lloguer assequibles a curt termini, entre 10 i 15, en 4 anys; així com mobilitzar els habitatges buits perquè s’ofereixin en lloguer i aprofitar espais infrautilitzats dels habitatges.

Convocatòria durant el primer trimestre de 2020

L’Ajuntament preveu convocar durant el primer trimestre del 2020 els ajuts, regulats en una ordenança municipal que actualment s’està tramitant. Es preveuen fins a 4 línies d’ajuts. En un primer programa, es contempla subvencionar el 75% de les obres per adequar habitatges. Una altra línia preveu destinar ajuts per a tramitar la Inspecció Tècnica d’Edificis, la Cèdula d’Habitabilitat i el Certificat Energètic, fins a 250 € per a cadascun dels documents. Per als habitatges que no han de fer obres, es compensarà la diferència entre el lloguer mig i el lloguer assequible del 1r any. I finalment, els habitatges inclosos en el programa rebran una subvenció del 100% de L’IBI del primer any. El pressupost de la convocatòria és de 25.000 € anuals, ampliables en funció de les necessitats. Per beneficiar-se els propietaris han de comprometre’s a formalitzar un contracte de 5 anys a preus assequibles. En el cas d’Olèrdola, tenint en compte que  el lloguer mitjà ara és de 650 euros,  aquest preu seria de 325€ mensuals com a màxim per a habitatges de menys de 50m2. De 390 per habitatges de 51 a 75 m2 i de 455 per als habitatges de més de 75m2. El contracte s’haurà de formalitzar amb joves de fins a 35 anys que estiguin empadronats a Olèrdola fa més de 2 anys, per bé que també es contemplarien altres tipologies de llogater en cas de no cobrir-se totes les ofertes del programa amb demandes per part de joves.

Nydia Tremoleda, tècnica que ha elaborat la proposta del Foment del Lloguer Assequible, resumia que el programa reuneix “mesures de xoc” que s’han fet a mida de la situació d’Olèrdola.

Anna Font, responsable tècnica de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació, qualificava com a innovador el programa i valorava que podria ser extrapolable a altres municipis.

Gestió des del Consell Comarcal

La gestió de l’accés als ajuts es canalitzaria des del Consell Comarcal, que ja realitza serveis com els de formalització dels contracte de lloguer, assessorament jurídic, l’assegurança gratuïta de la llar, o la tramitació dels ajuts a la rehabilitació que convoca la Generalitat. Joan Rodríguez, Cap del Servei d’Habitatge del Consell Comarcal, subratllava que era imprescindible el treball conjunt de les administracions per a fer front a problemàtiques com les viscudes a Olèrdola i evitar així que la gent jove abandoni el municipi.

Qui desitgi beneficiar-se d’aquest programa que preveu aprovar en breu l’Ajuntament, ja pot començar a fer les primeres gestions. En el cas dels propietaris, cal sol·licitar l’Informe d’Inscripció prèvia, obligatori per a tots els habitatges que vulguin acollir-se al programa. És gratuït, no suposa cap nova obligació i permet conèixer les possibilitats de l’edifici o habitatge, la seva situació urbanística i les opcions de lloguer. En el cas de les persones que busquin lloguer assequible, ja poden inscriure’s a la borsa d’habitatge del Consell Comarcal.

Més enllà de les accions incorporades al Programa de Foment del Lloguer Assequible, en el Programa d’Actuació Municipal d’Habitatge d’Olèrdola també es preveuen altres mesures fins el 2022, com la  realització d’un estudi de diagnosi i estratègies per adequar el planejament. També es preveu canviar el sistema d’actuació del PAU 13, en el solar ara abandonat de la plaça Major de Moja, així com fer un estudi de viabilitat per a la promoció d’habitatge protegit en sòl municipal, en terrenys de la Plana de Moja.

També et pot interessar

Comentaris