Preocupació per l’estat de l’antic cinema i teatre Brisamar de Coma-ruga

01/12/2019 - 16:00h

El regidor de Primàries polemitza amb el govern del Vendrell per les tanques, el risc de despreniments i la brutícia

L’estat de deixadesa de l’històric cinema Brisamar de Coma-ruga, al centre urbà d’aquest barri marítim vendrellenc, va provocar una certa controvèrsia política a ple municipal de l’Ajuntament del Vendrell corresponent a aquest mes de novembre.

El regidor del grup municipal de Primàries Catalunya, Josep Maria Llasat, va reclamar al govern que actuï per minimitzar els riscos de despreniments de trossos de cornisa de la façana i que netegi els voltants de l’equipament tancat des de fa anys, amb la intenció que s’hi puguin retirar les tanques de protecció de la zona i evitar la mala imatge que dona sobretot al turisme que hi hagi deixalles al voltant de l’antic cinema.

Les tanques de protecció perquè ningú no s’acosti a l’equipament ja l’envolten per complet i la situació de brutícia ha generat, per exemple, que s’hi hagi instal·lat una colònia de gats.

Josep Maria Llasat veu “senzilla i factible” la solució per inspeccionar la teulada de l’equipament i que, donat el cas, els tècnics puguin fer caure els possibles trossos que amenacin la via pública perquè no calgui delimitar el pas de vianants per la vorera principal d’accés al cinema. De fet, fa un parell d’anys ja es va haver de fer una primera actuació en aquest sentit, i va ser quan s’hi van instaŀlar les tanques de protecció.

Josep Maria Llasat també creu que “si un lloc està net és més difícil que la gent l’embruti i hi llenci deixalles”, com assegura que és el cas. Per això va demanar al govern local una actuació integral a l’indret.

Des del govern del Vendrell, la regidora de Platges i Cohesió Territorial, Bàrbara Peris, va replicar a Josep Maria Llasat que hi ha veïns que no només no li demanen la retirada de les tanques de protecció, sinó que fins i tot li reclamen que n’instaŀli més per evitar que ningú s’acosti a l’edifici de l’antic cinema-teatre de Coma-ruga.

Peris també va ser crítica amb les persones que es dediquen a embrutar la zona quan, per exemple, hi ha fins a mitja dotzena de contenidors d’escombraries a tocar de l’immoble.

“Una cosa és que tinguin l’edifici tancat i una altra de molt diferent és que sigui una focus i cau de brutícia”, ha comentat posteriorment al 3d8 el regidor de Primàries que va portar l’estat del Brisamar al ple vendrellenc.

Així les coses, veïns del barri marítim de Coma-ruga han començat a portar flors a les tanques que delimiten l’històric equipament del Brisamar com a gest simbòlic amb la intenció que no caigui en l’oblit i perquè es pogués arribar a recuperar per a un ús social del barri.

Tancat des del 2012
Recordem que el cinema Brisamar de Coma-ruga, que en el seu moment va ser un referent a les comarques del Penedès pel que fa a l’estrena de pel·lícules pràcticament coincidint amb la resta del país i de l’Estat, però també pel que fa a acollir grans espectacles musicals i de teatre, va ser construït l’any 1961.

Uns anys més tard, a la dècada dels setanta, el va adquirir l’empresari vendrellenc Joan Jan Toldrà, mort l’any 2017 i que va ser qui el va gestionar fins al tancament de l’immoble per part de l’Ajuntament del Vendrell. Això va passar l’any 2012, quatre anys després que l’administració pública local adquirís l’immoble per un import d’1,2 milions d’euros, inclòs el deute econòmic que pesava sobre l’equipament.

Transcorreguts 7 anys des del seu tancament, l’estat de deixadesa del Brisamar s’ha anat incrementant. Actualment, té l’entrada tapiada i diversos grafits contribueixen a donar una imatge de més deteriorament. Al marge, és clar, de la brutícia esmentada al voltant de l’immoble.

Sigui com sigui, el futur de l’equipament a mitjà termini és incert perquè l’Ajuntament del Vendrell no hi preveu cap actuació concreta i, de fet, no està inclòs en la inversió milionària que es durà a terme fins més enllà del proper any 2020 en el marc d’una actuació dels fons europeus Feder per millorar i dinamitzar el centre de Coma-ruga.

També et pot interessar

Comentaris