Preocupació per l’estat d’alguns edificis del centre de Vilafranca

Aquesta finca del carrer dels Ferrers és una de les que els veïns consideren que està en pitjor estat
30/11/2019 - 21:00h

Els veïns creuen que l’arranjament no és només una qüestió d’estètica sinó de seguretat i el govern iniciarà un pla d’intervenció integral de la zona

L’Associació de Veïns del Centre de Vilafranca i l’equip de govern comparteixen en aquests moments una mateixa preocupació: l’estat deficitari d’alguns edificis del centre històric.

Des de l’entitat, la seva presidenta, Esther Ribas, explica que dimarts van tenir una reunió de veïns i que aquest és un dels temes que més debat va generar. I és que segons els veïns, hi ha molts edificis abandonats que s’haurien d’arranjar ja no només per estètica, sinó també per seguretat, ja que alguns tenen petits despreniments de façana que podrien fer mal a qui passés per sota. Apunta, també, que en alguns d’aquests edificis fins i tot hi passegen rates que surten als carrers.

Segons Ribas, un dels veïns s’ha dedicat a fer fotografies dels edificis i els ha catalogat, i presentarà aquesta documentació a l’Ajuntament per tal que ho tinguin en compte.

Pel que fa a la preocupació sobre aquesta qüestió, per part del govern de Vilafranca, el regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, ja va avançar fa uns dies al 3d8 que un dels seus objectius de mandat és la dinamització i rehabilitació del centre històric de la vila mitjançant un Pla d’Intervenció Integral. Aquest programa no només arranjarà els carrers per trams, sinó que anirà un pas més enllà.

Així, s’ha plantejat com una mena de llei de barris –que ara ja no existeix– en què es farà una anàlisi de les propietats que hi ha al Centre i es duran a terme programes de suport al comerç, al lloguer d’habitatges i de locals i a la rehabilitació.

Romero apunta que volen parlar amb els propietaris de les finques per comprovar l’estat del local o habitatge que tenen buit i animar-los a posar-lo en circulació, ja sigui directament o passant pel programa de rehabilitació ofert des del consistori.

Així, per exemple, dues de les zones on es vol actuar són el carrer dels Ferrers i la plaça de la Constitució, on hi ha diversos edificis i locals buits.
Romero explica ara que aquest Pla d’Intervenció Integral ja compta amb pressupost real per poder dissenyar l’any vinent el pla urbanístic inicial i, a més, a partir d’aquí, s’està buscant un programa europeu per poder finançar les accions de rehabilitació de finques i impuls del comerç, tal com han fet en altres ciutats. Romero diu que cal reforçar el Centre com a punt d’atracció econòmica, d’habitatge i intergeneracional on es puguin compartir espais i activitats diverses.

No volen una terrassa al Mercat de la Carn
A més de la qüestió dels edificis buits, durant la reunió dels veïns del Centre també van sortir altres temes, a banda dels habituals problemes de sorolls que tenen a les nits amb els locals que tanquen més tard del permès o amb la gent que es queda fora dels establiments sovint fent botellón fins a altes hores de la matinada.

A partir d’aquí, però, van parlar també sobre la reforma de la plaça de l’Oli que els ha presentat el govern i han explicat que hi ha un aspecte que no veuen clar, i que així mateix els ho explicaran als tècnics i regidors responsables de la reforma.

Es tracta de la proposta de muntar una terrassa fora del Mercat de la Carn, a la plaça de l’Oli. Segons Esther Ribas, el fet que s’obri una terrassa en aquest indret farà que possiblement als locals propers comencin també a obrir-s’hi bars o restaurants que també vulguin tenir terrassa.

“On es posarà el límit? Creiem que al Centre ja hi ha prou bars com per obrir més terrasses, i no hi estem d’acord perquè no volem més xivarri”, diu Ribas, al mateix temps que apunten que seria convenient no tocar gaire l’edifici del Mercat de la Carn per preservar-ne el patrimoni històric.

També et pot interessar

Comentaris